“Iza”

tik född 23  januari 2014 — 31 oktober 2023, lever/vit

e SEU(u)CH Art-Wave´s Topnotch
u SEU(u)CH Trollängens Enough Is Enough
Stamtavla och annan info hittar du här på Rasdata

Svensk Utställningschampion
Dansk Utställningschampion
BIS 2 Junior SSRK 2015
Årets Hund och Årets Utställningshund SK Syd 2016

EPILOG

Den 31 oktober 2023 var en dag fylld av stor sorg när jag var tvungen att säga farväl till Iza. Bara ett par veckor tidigare var livet väl, vi planerade inför Izas kommande 10-årsdag om några månader och hon var så pigg för sin ålder och utan krämpor av något slag. Men en dag såg jag plötsligt en bula på hennes kind som jag var säker på hade att göra med en tand, kanske hade något hänt när hon hade fått ett ben ett par dagar tidigare? Vi åkte till veterinären som blev tveksam och ändå ville ta ett vävnadsprov. Det blev dagar av orolig väntan där jag ändå trodde att det ev kunde röra sig om en godartat knöl då hon hade en sådan på ett annat ställe sedan några år. Det blev en total chock när veterinären meddelade provsvaret som var en mycket aggressiv och snabbväxande elakartad tumör. Ingen behandling finns för en sådan.

Det var ett sådant tungt och hemskt beslut men jag insåg att det var det enda riktiga, att jag skulle behöva låta Iza gå. Jag ville att det skulle ske hemma och var så glad att jag känner en veterinär som har möjlighet att komma hem. De 4 dagarna från beslut till dagen som bestämdes var både hemska men också fyllda med så mycket kärlek. Iza var ju lika glad och pigg som vanligt så det var svårt att begripa att hon mycket snart skulle bli ordentligt sjuk och få ont. Vi fyllde dagarna med att göra “det sista” av allting, vi gick långpromenad utmed havet som hon alltid älskat, hon fick massor med glass som alltid varit det allra bästa, tack och lov kunde hon fortfarande tugga så det blev många smaskiga tuggben. Men mest av allt så klappade jag och pussade jag på henne så snart hon var i närheten.

Hon har alltid haft sitt favoritställe i ena hörnan av soffan och där har hon helst legat även när jag suttit i den andra hörnan. Men de här dagarna kom hon ofta och la sig i mitt knä i stället och ville vara riktigt nära. Så kom då den sista dagen och när Tina kom tittade Iza på mig länge och viftade på svansen. Det är lätt att tro att hon visste och att hon faktiskt var tacksam… När jag satte mig i soffan hoppade hon genast upp och la huvudet i mitt knä och sedan rörde hon sig knappt från det att hon fick den första sprutan med lugnande och sövande medel tills den slutliga. Min sista bild av henne är hur hon ligger fridfullt på sidan i soffan med sitt huvud på tassen och med sin älskade leksakskanin vid sin sida. Jag som alltid tar foton tog inget på detta, det är en bild jag bara kommer att bära med mig inom mig. Min älskade Iza!

Iza föddes i den enda kullen som vår Ella hade och redan vid 3-4 veckors ålder visste jag att hon var en Iza och att det var menat att hon skulle stanna. Även om hon var lite vild, busig och tuggig under sin uppväxt så hade hon en personlighet som var lätt att älska. Hon var lättlärd och mycket följsam, det var “vi” från start. Jag tror jag aldrig har blivit riktigt arg på henne eller höjt rösten ens – förutom en sak som hon var hopplös med – hon åt de andra hundarnas bajs. Det var något som var helt omöjligt att få henne att sluta med, men hon blev aldrig sjuk av det.

Iza var mycket vacker – ladylike som någon beskrev henne – och hon behövde inte ställas ut många gånger förrän hon hade fått 4 certifikat, ett CACIB, BIR och BIM, Svenskt och Danskt utställningschampionat. Därefter fick hon 3 kullar som kan hittas under Valplådan/Tidigare kullar. Genom främst sin dotter CH Beeline Run To The Sun lever hon vidare med barnbarn och barnbarnsbarn. Vi har även hennes dotter Beeline Pocket Money som jag hoppas kunna ge mig ytterligare barnbarn under 2024. Det är en tröst i bedrövelsen även om ingen hund kan ersätta en annan hos mig.

När detta skrivs har det gått några dagar och det känns så tomt hemma. Även de andra hundarna har blivit så stilla de här dagarna. Jag har gråtit floder när jag plockat bort hennes matskål och det fina halsbandet som hon fick alldeles nyligen. Men mest saknas hon på de platser som var hennes. Förutom i soffan så på bordet i hundgården, på taket till kojan där, på tröskeln till köket där hon alltid låg när vi åt middag…Idag tog jag också ner hennes skylt i bilen som hon tidigare fått i present av mina döttrar, det var svårt och kändes så slutgiltigt.

 Jag har gjort en liten video som mycket kort sammanfattar vår älskade Iza som vi kommer att sakna så oerhört. Vila i frid min kära och spring nu fritt vid havet.

“From the first hello to the last goodbye there was so much love”

 

Ch Beeline Iced Chiffon

Iza är dotter till Ella, SEU(u)CH Trollängens Enough Is Enough, och lite av en ängel i fårakläder. Ständigt pigg, glad och svansviftande tar hon sig an livet. Men som valp och unghund tog hon sig också an att tugga på allt som kommer i hennes väg vilket inte är så vanligt hos en springer. Förutom att tugga på allt från hundkorgar till stenar, fast det har lugnat sig med åldern, så finns det inget som undgår hennes nos – har man tappat något på golvet så hittar hon det innan man saknar det…och då gäller det att vara snabb 🙂 Liksom mamma Ella älskar hon också att gå omkring och bära på allt mellan himmel och jord, allra bäst är mjukisdjur av olika sorter. Favoriten är Ikeas råtta, ibland har hon 2 samtidigt i munnen 🙂 Konstigt nog är hon mer rädd om dem och har aldrig haft sönder något. I vardagen är Iza den mest underbara man kan tänka sig – lydig med full fart ute i kombination med att älska att ligga i soffan och gosa. Hon är dessutom mycket följsam och läraktig.

Hon har haft en fantastisk utställningskarriär som började 2015 där hon från unghundsklass vann 3 cert, blev BIM och fick CACIB hos SKK samt blev BIS Unghund hos SSRK. Dessa resultat gjorde att hon blev Årets utställningshund och Årets Springer 2015 hos Springer Klubben Syd (se diplom nedan). Under 2016 startade hon på SKK i Malmö i mars där hon blev 2:a bästa tik med reserv-cert för att sedan vinna cert och BIR i Hasslarp i maj. Det innebar att Iza blev Svensk Utställningschampion! I mars 2017 tog hon cert på Dansk Spaniel Klubb och blev därmed även Dansk utställningschampion.

Du kan läsa mer om Iza som valp och om hennes kullsyskon HÄR

 

Nybliven Svensk Utställningschampion

Iza blev också Årets Springer och Årets Utställningsspringer 2015 hos Springer Klubben Syd!

izadiplom

Nybliven Dansk Utställningschampion

2017 hade hon sin första kull och det blev 7 valpar med Ch Lordsett Truly Madly Deeply. Vi behöll en tik hemma, BEELINE RUN TO THE SUN. Läs och se foton och film från kullen HÄR! 2019 hade hon sina andra kull med CH Art-Wave´s Standing Ovation For Alleine där det blev 2 valpar och dessa kan du läsa om och se mer av HÄR. Vi får se om det blev sista kullen som föddes 2020 efter Ch Art-Wave´s Cash In Hand. Läs och se mer om den kullen HÄR

Här är några filmer med Iza i utställningsringen, t v när hon blev BIR Unghund SSRK Åstorp 2015, t h när hon blev BIR och Svensk Utställningschampion SSRK Hasslarp 2016: