Valpar är oemotståndliga…men tänk efter före köpet! Din valp kommer att ge dig mycket glädje under förhoppningsvis många år framöver. Den kommer att vara en trogen följeslagare, familjemedlem och vän. Men för att det ska bli så krävs en hel del engagemang och arbete från dig. Har du tid och ork och inte bara lust? Om svaret är JA kan du fortsätta läsa på den här sidan… Först – du har väl läst om kennelns mål och de regelverk vi håller oss till? Läs här Vill du läsa om valparnas utveckling från nyfödda till leveransdags? Klicka på “Valplådan” i menyn ovan och sedan på Tidigare kullar – eller här. Då får du upp en lista över alla våra kullar och på de som det står Mer info på kan du hitta länk till massor av bilder. När du köper valp av oss kommer du att kunna följa dem från födseln och fram till 8 veckor genom foto och film.

Q&A för valpköp hos oss:

Hur går det till att tinga valp?

Om du är intresserad av en valp från oss är det första steget som regel att du kontaktar oss och sätter upp dig på vår intresselista. Du förbinder dig inte med något genom att stå på denna lista utan när vi får en kull erbjuds du valp bland annat efter i vilken ordning du står på listan men vi har också andra kriterier. För att inte vår lista ska vara helt inaktuell har vi som motkrav att du säger till om du står på väntelista hos någon annan uppfödare och att du meddelar om du inte längre vill stå kvar. Vi vill poängtera att vi har fri prövningsrätt vilket innebär att känner vi när vi träffas att du inte är rätt köpare till en valp från oss kommer du att bli nekad. Av det följer att vi säljer inte en valp till någon vi inte har träffat.

Får man komma och hälsa på?

Självklart är du välkommen på besök för att träffa våra hundar – vi och hundarna vill gärna träffa dig också – men ring eller maila före och bestäm tid. Pga den stora efterfrågan på valpar för närvarande är vi dock ganska restriktiva med besök innan det står klart att vi har möjlighet att erbjuda en valp ur en kommande kull. I möjligaste mån bjuder vi i stället in till gemensamma träffar med våra tidigare valpköpare.

Vad händer sedan?

När valparna väl är födda kontaktar vi dig men det är först när de är ca 3-4 veckor gamla som du får komma på ett första besök. Vid detta besök vill vi att du bestämmer dig definitivt. I så fall skriver vi ett köpeavtal (SKK:s). Nu får du också en hel del information om mat, skötsel, utrustning m m som du hinner sätta dig in i innan du får hem valpen. Du kommer också att få inloggning till sidan här på hemsidan som bara är för valpköpare – där kommer du att hitta all information inkl köptips på sådant som du kan behöva till valpen.

Får jag själv bestämma vilken valp?

Svaret på detta är både ja och nej. För att nå vårt mål har vi principen om “rätt valp till rätt köpare”. Det innebär att om det finns exteriöra skillnader eller skillnader i egenskaper som är viktiga beroende på vad man ska ha sin hund till så kommer vi att styra så att detta passar ihop med köparen. Det innebär att du som regel inte vet förrän kring sista veckan exakt vilken valp som blir din då valpens personliga egenskaper inte går att avgöra förrän vid denna tidpunkt. Är det ingen större skillnad mellan valparna eller köparna så får du en av dem som du fastnade för vid första besöket. Rätt valp till rätt köpare är vårt motto! Oavsett vilken valp det blir så kan du vara trygg i att jag aldrig skulle sälja en valp som inte är friskförklarad av veterinär eller som skulle ha ett avvikande beteende som inte är rastypiskt.

Finns det krav på mig som köpare?

Vi utgår från att du satt dig in i rasens specifika egenskaper och behov och att du anser att du har tid och intresse att möta detta, läs mer under “Sådan är springern” Du ska också vara insatt i Jordbruksverkets regler för hundhållning, t ex hur länge en hund får vara ensam hemma. Klicka här så kan du läsa en sammanfattning av reglerna.

Vi följer SKK:s rekommendationer att kastrering av såväl hanar som tikar endast ska ske av rent veterinärmedicinska skäl. Om du har tankar på, eller inte känner dig främmande för att göra det ingreppet på din kommande hund så kan du inte köpa valp hos oss. Här kan du läsa SKK:s syn på kastration av hund: https://www.skk.se/sv/om-skk/regler-policies-och-lagar/sa-tycker-vi/Kastration/ SKK har nyligen också uppmärksammat den vilseledande marknadsföring som en del veterinärer och kliniker har kring kastrering som alltså inte är något normalt förfarande, läs SKK:s skrivelse.

Vi hoppas också att du satt dig in i att springern är en långhårig hund, det är det som gör att den har den vackra “spaniellooken” med sina långa öron bland annat. Pälsen måste skötas och du kommer att få anvisning hur. Det är inte något stort och tungt jobb, många fixar vardagsskötseln på egen hand när de väl provat på de verktyg som används medan andra väljer att lämna sin hund på trimning ca varannan månad. Man kan idag på sociala medier se många som oftast av ren okunnighet maskinrakar ner hela sin hund, det är en styggelse. Det förstör strukturen på den päls som sedan växer ut så den bli än svårare att sköta, det tar bort skyddet som hunden har mot kyla, sol och vatten, mot insekter och mot rivskador från kvistar och grenar i skog och mark. Om du inte har tid att lägga ca 15 minuter i veckan på att sköta din springers päls är inte detta rasen för dig.

Vi vet att det inte går att kräva men vi har som starkt önskemål att du håller kontakt även efter att du hämtat din valp. Vi följer gärna genom glädjeämnen och bekymmer hela hundens liv – för oss kommer den i hjärtat att alltid vara “vår valp”. För att underlätta detta har vi en egen Facebookgrupp för våra valpköpare där alla kan hålla kontakt och där det är lätt att nå mig med allehanda frågor.

När får jag hämta valpen?

Valparna är leveransklara tidigast från 8 veckors ålder och när du hämtar valpen ska köpesumman erläggas och då får du valpens registreringsbevis och övriga handlingar. Hur betalning går till kommer du att få närmare information om, vanligtvis är det genom betalning till bankgiro eller via swish.

Får jag bestämma namnet själv?

Nej det är uppfödaren som bestämmer det namn som ska registreras hos SKK. Vi använder som regel alltid engelska namn på våra valpar och ofta med ett eget tema för kullen. Du får naturligtvis kalla den vad du vill senare. Har du problem att hitta på namn kan du söka på www.canis.no/sverige – de har nästan 10.000 hundnamn i sitt register!

Vad ingår i priset?

Valpen är registrerad i Svenska Kennelklubben, den är ID-märkt (microchip) och vaccinerad mot parvovirus och valpsjuka. Den är också veterinärbesiktad med ett intyg ej äldre än 7 dagar. Valpen är försäkrad via Sveland hos oss och denna försäkring gäller i 10 dagar efter leverans. Du kan vidareteckna denna försäkring med förmånliga villkor, hur det går till går vi igenom innan du hämtar valpen. Som registrerad kennel omfattas vi också av konsumentköplagens regler om en garanti mot dolda fel under 3 år efter köpet (hur det fungerar går vi igenom tillsammans). Du kommer att få en “doggy bag” med den mat som valpen är van att äta, du får vår skriftliga handledning om allt från utfodring till skötsel och allmänna tips samt triminstruktioner. SKK:s broschyr “Välkommen valp” med råd och tips att tänka på med ny valp i huset får du självklart också. Om du bor i relativ närhet så ingår också en första trimning när valpen har blivit lite äldre.

Vad händer efter köpet?

För alla ingår att jag alltid står till tjänst med goda råd – respektera dock normala telefontider, det allra bästa är att skriva mail eller kontakt genom t ex Messenger. I mån av tid hjälper jag till med träning och trimning inför utställning. Jag vill gärna hålla fortlöpande kontakt med mina valpköpare och blir mycket glad för foton och rapporter då och då. Vi har även en grupp på Facebook för våra valpköpare där inlägg alltid är uppskattade. Där delar jag och alla andra med sig av foton och berättelser om sina hundar men främst också med tips och goda råd om allt som rör att äga en springer. Många skapar kontakter där och bor man i närheten brukar man ses på promenader eller kanske träna tillsammans.

Vi brukar ha en årlig kennelträff och har också andra återkommande sociala träffar med promenader m m.

Hur är det med hundar och allergier?
Under många år har rekommendationen från läkare varit att undvika hund om det finns risk för allergi i familjen. Själv har jag haft pälsdjursallergi sedan jag var barn, se Historia. Jag var därför lite orolig när jag själv fick barn men tog beslutet att inte hålla babyn undan för hundarna utan tvärtom utsätta dem för både hundhår och hundslickar. Ingen av mina två barn är allergisk mot hundar eller andra pälsdjur. Det var därför roligt att läsa i Expressen 2002-11-01 om nya rön – rubriken var “Hundpussar gör dina barn friskare” – allt enligt mina principer. Läs mer här… Vi lämnar inte ersättning om du inte kan behålla din hund pga allergi.

Numera kan man ta ett test hos ett företag för att se om det är päls, saliv eller urin man eventuellt reagerar på. Det finns även specialshampoo till hunden att använda om du är känslig. Läs mer här https://www.allergenius.se/

Vad gör jag om jag inte kan behålla min hund av något skäl?

Genom åren har vi fött upp många valpar och varit glada och stolta över att endast ett fåtal har behövt omplaceras och då på grund av ändrade familjeförhållanden. Om frågeställningen skulle uppstå hjälper vi gärna till att hitta en ny köpare – oavsett är vi tacksamma om du meddelar oss innan din hund byter ägare. Det har hänt vid något tillfälle att vi hittat en av våra valpar till salu på Blocket utan att vi vetat om att den skulle omplaceras medan samtidigt har vi kö på valpar och ibland vuxna hundar. Sådant gör mig mycket ledsen. Vid en ny ägare vill vill gärna ha kontakt med dem så glöm inte ge dem alla uppgifter.

När min hund inte finns längre...?
Då är vi mycket tacksamma att få veta detta -skriv gärna och berätta om din hund med glädjeämnen och bekymmer, hur gammal den blev och även vad som var orsaken att den gick bort. Kanske får vi förtroende att sälja en ny valp till dig?

Så här säger några av våra valpköpare!

Yatzy, Beeline Retro Remembrance, betyder ömsesidig kärlek, glädje och gemenskap för oss.
Margareta o Hasse Pärmenäs

Mindy, Beeline Love Supreme, är flickan med glimten i ögat och alltid beredd att hitta på något litet hyss. Hon är en fantastisk hund med hög arbetsmoral och alltid lika ivrig att proga något nytt. Tack för en härlig hund!
Annika Lucander

Lizzie, Beeline Pink Lemonade, är den familjemedlem som tröstar bäst och aldrig bråkar. Alltid pigg på bus och annat kul. En fantastisk hund som är stjärnan i sin spårgrupp. Vi säger varje dag vilken fin och underbar hund vi har – hon är bäst!
Maria o Tilde Grizell

Ture, Beeline Trust Is Shareware, betyder för mig: glädje, härliga turer i skog och mark. En möjlighet att träffa andra människor. Men framför allt världens bästa vän i vått och torrt.
Jenny Löfstedt

Grattis till en fantastisk kennel och tack för att jag fick köpa pärlan Embla, Beeline Magic Moment. Betyder allt.
Marianne Lundgren

Moltas, Beeline Hidden Rock, är verkligen en trogen vän som ger oss mycket glädje och kärlek. Han är också lättlärd och vi kan kommunicera med honom både med röst och gester. Dessutom väldigt följsam vilket gör att han kan springa lös när vi vandrar på småvägar, i skog och hagar. När barnbarnen kommer på besök behöver vi inte oroa oss för att att han ska bli irriterad på dem, utan anpassar sig till dem. Han är också bra på att initiera lek. Moltas är en självklar medlem i familjen och den mest gosiga hund vi har haft!
Åsa Schiller

Stort tack för Inez, Beeline Vanilla Sugar, säger vi med hela vårt hjärta. Hon betyder mycket för oss och ger oss mycket glädje. Finns ingen som Inez!
Familjen Persson

Vi har fått en pigg och glad tik, Nana eller Beeline Breaking The Ice, som överraskar oss varje dag!
Valentina Tall

Vår Molle, Beeline Better Believe It, finns inte mer men han var min bästa vän i vått och torrt! Kennel Beeline har underbart fina hundar.
Marie Fehre Stenberg

Adéle, Beeline Amarula Afterglow, och Salo, Beeline Sober Scent Of Paper, betyder otroligt mycket för mig. Glädjen som de ger går inte att beskriva med ord.
Mia Lundqvist

Utöver all glädje som Judas, Beeline Puttin´On The RItz, genom sin personlighet har gett oss alla i familjen så har matte fått en helt enastående arbetskamrat. Tack!
Monica Petersson

Efter 10 års uppehåll åter en spaniel i huset, Beeline Make Up “Mocca”. En turboladdad glädjebomb med avstängningsknapp.Tack Eva för att vi fick köpa denna kloka, trygga, vänliga hund. Inte i min vildaste fantasi trodde jag att det skulle vara så enkelt med valp i huset.Hon glädjer oss varje dag med sina hyss och kopplar av när vi kopplar av. Ljuvliga hund.
Eva Hultman

Vi är så glada över att Hedvig, Beeline Orchid Water Drop, hamnade hos oss, hon är glädje och kärlek! Hon är en ganska envis dam som bidragit till många roliga stunder och skratt. Tack!
Eva Rowinge

Mezzi, Beeline Pink Floyd, ger oss glädje och kärlek varje dag. Alltid något kul på gång!
Göran Johansson Märtha Sellin

Flisan, Beeline Precious Pearl, är en del av mig själv.
Kerstin Bengtsson

Jack, Moa och Meja (Beeline Cleo Brut Rosé) kom alla från kennel Beeline. De har aldrig vunnit några priser men har vunnit mitt hjärta som mina bästa kompisar. Har haft 3 men tar gärna fler!
Linda o Nellly Ahlman

Tack för vår Bonnie, Beeline Follow The Sun, som nu är en självklar familjemedlem.
Familjen Holmqvist/Nordström

Tack för dina fantastiska hundar, Milla, Beeline Juliet Jubilee, och Sally. Kärleken mellan människa och hund är evig och glädjefylld. Det händer alltid saker omkring oss tack vare en springer. Ger glada skratt och härliga stunder. Friskvård – alltid en vän som är villig att gå ut oavsett väder.
Susanna o Göran Härenstam

Truls, Beeline Master Plan, är vår lilla lyckobomb. Varje dag skrattar vi så vi kiknar åt hans härliga påhitt. En glad kille med personlighet som vi fått äran att dela våra liv med.
Tatiana Espinoza