Valpar är oemotståndliga…men tänk efter före köpet! Din valp kommer att ge dig mycket glädje under förhoppningsvis många år framöver. Den kommer att vara en trogen följeslagare, familjemedlem och vän. Men för att det ska bli så krävs en hel del engagemang och arbete från dig. Har du tid och ork och inte bara lust? Om svaret är JA kan du fortsätta läsa på den här sidan… Först – du har väl läst om kennelns mål och de regelverk vi håller oss till? Läs här Vill du läsa om valparnas utveckling från nyfödda till leveransdags? Klicka på “Valplådan” i menyn ovan och sedan på Statistik. Då får du upp en lista över alla våra kullar och på de som det står Mer info på kan du hitta länk till massor av bilder. När du köper valp av oss kommer du att kunna följa dem från födseln och fram till 8 veckor genom foto och film.

Q&A för valpköp hos oss:

Hur går det till att tinga valp?
Om du är intresserad av en valp från oss är det första steget som regel att du kontaktar oss och sätter upp dig på vår väntelista. Du förbinder dig inte med något genom att stå på denna lista utan när vi får en kull erbjuds du valp efter i vilken ordning du står på listan. För att inte vår lista ska vara helt inaktuellt har vi bara motkravet att du meddelar om du inte vill stå kvar, t ex om du köpt valp hos någon annan under väntetiden.
Får man komma och hälsa på?
Självklart är du välkommen på besök för att träffa våra hundar – vi och hundarna vill gärna träffa dig också – men ring eller maila före och bestäm tid.
Vad händer sedan?
När valparna väl är födda kontaktar vi dig men det är först när de är ca 3-4 veckor gamla som du får komma på ett första besök. Vid detta besök vill vi att du bestämmer dig definitivt. I så fall skriver vi ett köpeavtal (SKK:s) och du betalar en handpenning på ca 15% av köpesumman. Nu får du också en hel del information om mat, skötsel, utrustning m m som du hinner sätta dig in i innan du får hem valpen.
Får jag själv bestämma vilken valp?
Svaret på detta är både ja och nej. För att nå vårt mål har vi principen om “rätt valp till rätt köpare”. Det innebär att om det finns exteriöra skillnader eller skillnader i egenskaper som är viktiga beroende på vad man ska ha sin hund till så kommer vi att styra så att detta passar ihop med köparen. Det innebär att du som regel inte vet förrän kring sista veckan exakt vilken valp som blir din då valpens personliga egenskaper inte går att avgöra förrän vid denna tidpunkt. Är det ingen större skillnad mellan valparna eller köparna så får du en av dem som du fastnade för vid första besöket. Rätt valp till rätt köpare är vårt motto!
Finns det krav på mig som köpare?

Vi utgår från att du satt dig in i rasens specifika egenskaper och behov och att du anser att du har tid och intresse att möta detta. Du ska också vara insatt i Jordbruksverkets regler för hundhållning, t ex hur länge en hund får vara ensam hemma. Vi följer SKK:s rekommendationer att kastrering av såväl hanar som tikar endast ska ske av rent veterinärmedicinska skäl. Om du har tankar på, eller inte känner dig främmande för att göra det ingreppet på din kommande hund så får du inte köpa valp hos oss. Då får du vända dig till annan uppfödare. Här kan du läsa SKK:s syn på kastration av hund: https://www.skk.se/sv/om-skk/regler-policies-och-lagar/sa-tycker-vi/Kastration/

Vi hoppas också att du satt dig in i att springern är en långhårig hund, det är det som gör att den har den vackra “spaniellooken” med sina långa öron bland annat. Pälsen måste skötas och du kommer att få anvisning hur. Det är inte något stort och tungt jobb, många fixar vardagsskötseln på egen hand när de väl provat på de verktyg som används medan andra väljer att lämna sin hund på trimning ca varannan månad. Man kan idag på sociala medier se många som oftast av ren okunnighet maskinrakar ner hela sin hund, det är en styggelse. Det förstör strukturen på den päls som sedan växer ut så den bli än svårare att sköta, det tar bort skyddet som hunden har mot sol och vatten, mot insekter och mot rivskador från kvistar och grenar i skog och mark. Om du inte har tid att lägga ca 15 minuter i veckan på att sköta din springers päls är inte detta rasen för dig.

Vi vet att det inte går att kräva men vi har som starkt önskemål att du håller kontakt även efter att du hämtat din valp. Vi följer gärna genom glädjeämnen och bekymmer hela hundens liv – för oss kommer den i hjärtat att alltid vara “vår valp”. För att underlätta detta har vi en egen Facebookgrupp för våra valpköpare där alla kan hålla kontakt och där det är lätt att nå mig med allehanda frågor.

När får jag hämta valpen?
Valparna är leveransklara tidigast från 8 veckors ålder och när du hämtar valpen betalar du resten av köpesumman och får valpens registreringsbevis och övriga handlingar.
Får jag bestämma namnet själv?
Nej är uppfödaren som bestämmer det namn som ska registreras hos SKK – men du får gärna komma med förslag! Vi använder som regel alltid engelska namn på våra valpar och ofta med ett eget tema för kullen. Du får naturligtvis kalla den vad du vill senare. Har du problem att hitta på namn kan du söka på www.canis.no/sverige – de har nästan 10.000 hundnamn i sitt register!
Vad ingår i priset?

Valpen är registrerad i Svenska Kennelklubben, den är ID-märkt (microchips) och vaccinerad mot parvovirus. Den är också veterinärbesiktad med ett intyg ej äldre än 7 dagar. Valpen är försäkrad hos oss och denna försäkring gäller i 10 dagar efter leverans. Du kan vidareteckna denna försäkring, hur det går till går vi igenom när du hämtar valpen. Som registrerad kennel omfattas vi också av konsumentköplagens regler om en garanti mot dolda fel under 3 år efter köpet (hur det fungerar går vi igenom tillsammans). Du kommer att få en “doggy bag” med den mat som valpen är van att äta, du får vår skriftliga handledning om allt från utfodring till skötsel och allmänna tips samt triminstruktioner. SKK:s broschyr “Välkommen valp” med råd och tips att tänka på med ny valp i huset får du självklart också. Om du bor i relativ närhet så ingår också en första trimning när valpen har blivit lite äldre.

Vad händer efter köpet?
För alla ingår att jag alltid står till tjänst med goda råd – respektera dock normala telefontider, det allra bästa är att skriva mail. I mån av tid hjälper jag till med träning och trimning inför utställning. Jag vill gärna hålla fortlöpande kontakt med mina valpköpare och blir mycket glad för foton och rapporter då och då, se Beeline´s Brevlåda. Vi har även en grupp på Facebook för våra valpköpare. Där delar jag och alla andra med sig av foton och berättelser om sina hundar men främst också med tips och goda råd om allt som rör att äga en springer.
Hur är det med hundar och allergier?
Under många år har rekommendationen från läkare varit att undvika hund om det finns risk för allergi i familjen. Själv har jag haft pälsdjursallergi sedan jag var barn, se Historia. Jag var därför lite orolig när jag själv fick barn men tog beslutet att inte hålla babyn undan för hundarna utan tvärtom utsätta dem för både hundhår och hundslickar. Ingen av mina två barn är allergisk mot hundar eller andra pälsdjur. Det var därför roligt att läsa i Expressen 2002-11-01 om nya rön – rubriken var “Hundpussar gör dina barn friskare” – allt enligt mina principer. Läs mer här… Vi lämnar inte ersättning om du inte kan behålla din hund pga allergi.
Vad gör jag om jag inte kan behålla min hund av något skäl?
Genom åren har vi fött upp många valpar och varit glada och stolta över att endast ett fåtal har behövt omplaceras och då på grund av ändrade familjeförhållanden. Om frågeställningen skulle uppstå hjälper vi gärna till att hitta en ny köpare – oavsett är vi tacksamma om du meddelar oss om din hund byter ägare så att vi kan få kontakt med dem.
När min hund inte finns längre...?
Då är vi mycket tacksamma att få veta detta -skriv gärna och berätta om din hund med glädjeämnen och bekymmer, hur gammal den blev och även vad som var orsaken att den gick bort. Kanske får vi förtroende att sälja en ny valp till dig?

Familjen Järnepalm med “Trick” Beeline Magic Number

 

needafriend

Se en film när vi tog Zoies valpar till stranden!

Hej Eva! Vill bara säga att vi är sååå nöjda och glada i vår Trick. Tack för att vi fick förtroendet att köpa honom, han är bäst! Valpkursen går jättebra, han är pigg och glad en riktig liten sprallis men så sugen på aktiviteterna så även om han viftar mest på svansen och även har koll på de andra så är han grym när det väl gäller… Helt underbar! Nu ska vi bara försöka få koll på trim/utställningar och ev viltspår. Tusen tack än en gång för att vi fick köpa honom! Kram Jasmine med familj Jasmine Järnepalm

Pin It on Pinterest

Share This