Jakt

 

Den engelska springer spanieln är allround i dess rätta betydelse. Samtidigt som den är jägarens bästa vän, är den också en sportig kompis i familjen. En springer behöver inte jaga för att må bra, men den måste definitivt få använda sin hjärna! Den försöker på alla sätt den kan att förstå vad du önskar av den och utför detta med glädje, på engelska uttrycker man att springern har “the will to please”. För att springern ska bevara de egenskaper som gör den till den hund vi vill ha är det viktigt att de jaktliga egenskaperna bibehålls. Dessa egenskaper är bl a viljan till samarbete, vattenpassion, apporteringsförmåga och arbetslust men också förmågan att kunna vara passiv – att lugnt kunna vänta på sin tur.

Beeline Starlight Express

Springern är en stötande och apporterande fågelhund. Småviltjakt i största allmänhet kan räknas som en springers normala arbetsuppgifter. Men långt ifrån alla springrar studerar sin bruksanvisning så noga. Här förekommer korta drev, stötande av klövvilt, ja det finns även springrar som utövar älghundssysslor, även om det är lite ovanligare. Det beror på vad ägaren tillåter den att göra och förstås också på individens speciella fallenhet. Springern är dessutom lätt att utbilda till eftersökshund. De flesta av våra valpköpare som använder sina hundar till jakt låter dessa jaga under friare former än vad som stipuleras i jaktprovsreglerna, ännu ett exempel på hur allround springern är.

SEUCH SEVCH Beeline Ticket of Luck

Beeline Strawberry Flan

Varför jaktprov?
Avsikten med att tävla på jaktprov är att få hundens rastypiska jaktegenskaper värderade och bedömda. Hur går det till på spanieljaktprov?  Det är endast SSRK, Spaniel- & Retrieverklubben som arrangerar officiella jaktprov för spaniel, läs mer på deras hemsida om bestämmelser, provmöjligheter m m. De arrangerar också inofficiella Working Test som är en tävlingsform som ordnas i Nybörjarklass och i en mer avancerad Öppenklass. Det startande ekipaget ska under ca 15-20 minuter utför olika jaktliga moment i en terrängtyp lämpad för jakt med spaniels. Hunden skall söka efter vilt och visa stadga i olika situationer. Hunden ska även apportera dummies eller kallt vilt. Apporteringen sker efter att hunden sett och kunnat markera, men även dirigering på blinda apporter ingår (beroende på svårighetsgrad på aktuellt WT). Information om dessa test finns också på SSRK:s hemsida.

SEUCH SFCH Beeline Fantan Fantasy

“Abbe”, Beeline An Aristocratic Affair

Så här skriver husse Robert Moosberg om Abbe: “”När vi skaffade Abbe var förväntningarna en aktiv familjehund som vi kunde köra lite viltspår med. Som en glad överraskning visar det sig att han utöver det även gillar att stöta och driva klövvilt med skall och allt. Go familjehund, spårare och en trevlig jaktkompis. Allround är väl bara förnamnet.”

Läs mer om eftersök på vår sida Viltspår.

Klicka på foton nedan för att se dem större och för att kunna bläddra.