Rallylydnad

Springerklubbens utmärkelse 2022

 

Rallylydnad är en nyare form som har mycket gemensamt med tävlingsformen lydnad men vill lyfta fram samspelet mellan hund och förare än mer. Det är därför en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden och en sport som snabbt blivit mycket populär. Hunden behöver inte utföra alla momenten perfekt för att få ett bra resultat, men sporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt. För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig.

Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden “kör” en bana enligt “kartläsarens”, förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. De 12-20 momenten är ofta delar ur traditionell lydnad. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. Banorna ser olika ut varje gång.

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Sporten blev officiell 1 juli 2011 och alla klubbar får arrangera tävlingar. Svenska Brukshundklubben (SBK) ansvarar för regelverket. HÄR kan du läsa mer! Det finns även kurser i Rallylydnad. Än så länge är det få från vår uppfödning har tävlat i detta  – blir du nästa?

Kerstin Bengtsson är en av våra valpköpare som tävlar med sina hundar “Flisan” SE VCH LPI RLD N&F&A & SE RALLY CH  BEELINE PRECIOUS PEARL och “Peggy” SE VCH RLD N RLD F RLD A BEELINE CHILL OUT.  Titlarna skvallrar om att Flisan är Rallylydnadschampion, kennelns första, och även Peggy är uppe på hög nivå. Även RLD N RLD F RLD A BEELINE LET ME ENTERTAIN YOU “Vera” med matte Karin Andersen, “Mason” RLD N RLF F BEELINE MADE TO MATCH med Carina Johansson samt “Luna” BEELINE HELLO IT´S ME med Hanna Gustafsson är ute på tävlingsbanan och flera är på gång.

RLD CH Beeline Precious Pearl