Nosework

Är du nyfiken på Nosework, som är bra träning såväl mentalt som fysiskt och som också går att tävla i, så läs gärna mer på Noseworkklubbens hemsida som du hittar HÄR

Några från Beeline som provat på:

“Marre” BEELINE MARRAKESH EXPRESS med Carin

“Elvira, BEELINE SUGAR WATER, och jag prövade på Nosework under en helg med 3 timmar /dag.

Vi var på Aktiv Hund i Anderslöv och det var Sofie Brodén från Tassatorpet som var vår instruktör. Jag tycker det är roligt att pröva olika saker med mina hundar och denna gången blev det Elvira på snart 9 år som blev den lyckliga. Hon älskar att göra saker och kan vara lite sävlig i början, men har man bara tryckt på startknappen och så är hon glatt med. Nosework går ut på att hitta tre dofter, Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel. Man lär först in själva doften, och i vårt fall så var det Eukalyptus. Vi började med att vara inne och hundarna fick komma in i rummet en och en och vi fick 10 min var. Först övade man in doften och sen placerade man ut en möbeltass med 1 droppe av doften. Hunden fick titta var man satte den (vit möbeltass på vit vägg) och sen fick hunden leta upp den. Som förare vägleder man, stöttar och läser sin hund och det är stort fokus på samarbete och glädje. Många snabba ”hittande” skapar motivation och glädje hos hunden, därför lät vi dem hitta många gånger i början, så de tyckte det var roligt och inte tröttnade. Man belönar alltid precis intill doften. Vi tränade också på en lång bräda som var preparerad med burkar, men det var bara en burk med doft.

elvirakollage

Dag 2 så började vi inne (samma plats som dag 1) med att påminna om doften med några uppletande utplacerade i rummet. Sedan begav vi oss ut i lagården där det placerades ut en möbeltass med doft på. I lagården finns det många roliga dofter som kan vara och är lite störande, en mus kanske har sprungit där och allt annat nytt. För en hund var höet det roligaste den visste och den ville bara dit. Detta fick bli belöningen för denna. Elvira visste inte var möbeltassen placerades och jag vägledde henne till i vilket område hon skulle söka. ”Tassen” kunde vara gömd på en fodersäck på undersidan, inne mellan träribbor mm. Elvira sökte lugnt och metodiskt och hon hittade den varje gång. Till hennes stora lycka eftersom det vankades en extra go godis som belöning. Jag har alltid speciellt godis som är extra gott vid träning. Belöningen ska vara extra vid jobb. Vi fick också pröva fordonssök och det var på en fyrhjuling och i början fick hon se vilket i område doften placerades men på slutet visste hon inte var den placerats. Hon gav sig inte när hon väl börjat söka, hon letade tills hon hittade den.

IMG_3542

Ibland kunde det hända vid ett letande att hon satte sig ner och tittade på mig, som om hon bad om hjälp, då stod jag lugnt, väntade och pratade inte med henne, utan bara väntade ut henne och snabbt var hon igång med sitt letande igen.

Vi fick pröva på behållarsök också. En behållare bland många är gömman och här gällde det för henne att leta upp rätt behållare. I nosework kan man se lite på sin hund i vilket stadie den är i, först registrerar den doften, sen lokaliserar den, var är den doften och sen identifierar den doften, där är den!

Spännande att se hur hunden jobbar och i vilken fas den är i. Nosework är något för alla, liten eller stor, gammal eller ung, frisk eller konvalescent. När Elvira inte kan gå på agility mer, något som vi gjort i många år, så kan jag absolut tänkta mig att jobba vidare med Nosework. Men såklart detta kan man göra i det dagliga också, det ena utesluter inte det andra.

Många glada och nöjda hälsningar

Karina och Elvira”

———————–

I den här filmen visar “Mindy” BEELINE LOVE SUPREME med sin matte Annica hur det går till när de tränar. Mindy markerar med att “slå” med hakan när hon hittat rätt.