Valparnas album

Här presenteras först alla valparna enskilt vid 8 veckors ålder och sedan följer ett foto på deras nya ägare. Det var lite synd bara att just dagarna innan fotografering hade valparna ätit dåligt, ja några av tikarna väldigt dåligt, som också påverkar hur de ser ut på fotona. Bara några dagar senare hade de ätit upp sig betydligt – sådant är typiskt!

 

Så har vi kommmit till valparnas sista vecka här hos oss – med ett par undantag då några stannar en vecka till innan det är dags att åka till sina nya familjer. Det har varit en intensiv vecka och utvecklingen har tagit jättesprång i samma takt som de upplevt nytt. Vädret har varit härligt och de har kunnat vara ute i hela dagarna, såväl i hagen som i hela trädgården. Det har dock inte gått alltför långa stunder eftersom de är sååå duktiga trädgårdsarbetare och tar hand om allt som sticker upp 🙂 Zamantha har dock haft roliga stunder med dem där som ni kan se på en av filmerna nedan.

Vi gjorde också något mycket ovanligt, vi åkte bil och hälsade på en annan valpkull! En bekant till oss har en kull welsh springervalpar som är 1 dag äldre, hela 10 stycken. Vi tyckte det skulle vara roligt att de fick träffas och sagt och gjort 🙂 Det blev några oförglömliga timmar eftersom det inte tog lång stund innan de 17 valparna var som en enda jättekull. Så roligt de hade! En del av fotona kan ni se i galleriet.

Vi har också haft VIP-besök. Först av Martina von Ulitzen som ska ha en av hanarna i kullen. Hon är dotter till Sigrun Wallqvist, ägare till kennel Brigadoon, som vi köpte Brigadoon C Remy Martin av 1981. Zamanthas valpar är 11:e generationen efter den tiken så det är lite nostalgiskt att nu få sälja en valp tillbaka. Tack för förtroendet Martina! Vi har också haft besök av Ann Lundin, kennel Astrospring´s som fött upp valparnas pappa och av Karolina som äger honom. Karolina hittade omedelbart en “Minitrasan” i kullen som hon hade svårt att släppa. Vi tog också enskilda foton på alla valpar som ni kommer att få se vid nästa uppdateringar tillsammans med foton på de nya ägarna.

Till sist har de åkt bil igen, denna gång till veterinären. Om de skrek en del vid första bilturen så var de helt tysta den här gången – så snabbt de lär sig! Allt gick fint och de är nu vaccinerade, chipmärkta och har fått veterinärintyg utan anmärkning på samtliga. Sammanfattningsvis är det dags att skiljas och att säga tack och farväl! Tack för att jag fått ha såväl Zamantha som valparna till låns, farväl valparna som jag önskar ett härligt hundliv! Med så duktiga och trevliga familjer så finns alla förutsättningar – lycka till önskar jag er!

Så blir det återigen 2 veckor på samma gång, även om valparna inte är riktigt 7 veckor än 🙂 Det beror såklart på att det är extra hektiskt just nu med dels de två kullarna dels har det också varit fullt upp med besök den senaste tiden. Det saknas sannerligen inte foton!

Det viktigaste som hänt sedan sist, förutom att valparna såklart växer och utvecklas för varje dag, är att det var dags att prova på uteliv. Vi har ju haft fantastiskt fint vårväder här nu i ca en vecka och det tackar vi för 🙂 Efter att ha varit lite försiktiga några timmar så blev det full fart efter ett tag. Zamantha var med den första dagen och inspekterade hagen och kojan och såg till att allt var ok 🙂 Nu har de haft flera sköna dagar ute i solen, lekt och busat, badat i vattenskålen, träffat Iza och Nikkei och svimmat av trötthet när vi tagit in dem på kvällen. De är så härliga just nu även om de börjat använda tänderna alldeles för flitigt för att vara helt mysigt. Många besökare har det också blivit, alla som egentligen skulle till Marres kull har också tagit sig tid att umgås lite med Zamanthas valpar. Vi har också haft hjälp av Elsie, en ung tjej som är barn till en av våra valpköpare, som “tränat” dem att umgås med och bli hanterade av barn. Elsie har varit så duktig och hjälpt till med många sysslor kring valparna.

Det andra viktiga är att de nu fått sina namn. Som jag nog nämnt tidigare så är temat för kullen “Retro” som har att göra med vårt 40-årsjubileum i år och att kullen är medvetet gjord så att så många av våra gamla hundar som möjligt skulle finnas med i stamtavlan. Dessa valpar är t ex 11:e generationen i rakt nedstigande led till vår viktigaste avelstik som hette Int Nord UCH Brigadoon C Remy Martin och som du kan läsa om HÄR. Hon var född 1981 och lämnade många fina valpar efter sig. När valparna registreras i SKK så gör man det på kön och färg och jag har inte spikat helt vem som är vem än. Den enda som är säker är tiken med tanfärg såklart. Här är deras namn:

Hanar: Beeline Retro Remy, Beeline Retro Remembrance, Beeline Retro Reverie
Tikar: Beeline Retro Magic, Beeline Reign Of Retro, Beeline Rejoice At Retro och Beeline In Retrospect som har tan.

Här kommer ett svep med foton och därefter 2 filmer. En där de spelade fotboll och den andra när Zamantha inspekterar hagen.

Den här dryga veckan har varit mycket händelsrik och utvecklingen har nästan exploderat! Från att ha bara åtit mindre portioner som smakbitar äter de nu 3 gånger om dagen ganska ordentligt. 2 gånger får de valpfoder och en gång en form av mjölkersättning som kallas “Björks blandning” som är hemmagjord. Zamantha äter inte riktigt så mycket som behövs för att ge tillräckligt med mjölk till 7 st som växer så det knakar så därför hjälper vi till lite. En avmaskning till har det också blivit i rena farten och ytterligare kloklippning.

De stora händelserna har nog annars varit alla besök av valparnas kommande familjer. Mycket nya ljud och röster och mycket nytt att nosa på. De har därmed också varit utanför valplådan en hel del och börjat upptäcka alla saker på golvet. Allt under övervakning av Zamantha som verkligen har koll på såväl valpar som besökare 🙂 Nästa steg var att flytta från sovrummet till vårt valprum i källaren med stor hage. Det var spännande för där fanns också nya leksaker! Maten verkade också smaka bättre efter flytten och nu har vi också introucerat inkallningssignalen, en vissling som vi gör varje gång valparna ska äta. Det behövs bara några gånger tills de fattat vad som gäller och kommer skuttande 🙂 De har också vässat sina tänder vilket mina byxben fått uppleva 🙂 Här kommer massor med foton från dagarna som gått och sedan några filmklipp:

   

Ambitionen att uppdatera sprack något när Marres valpar föddes och det blev lite kaotiskt kring den födseln, läs mer om det på annan plats. Men nu kommer här lite uppdatering om Zamanthas och Trasans kull som snart är 4 veckor gamla! Nu händer det ju inte så mycket under andra veckan mer än att valparna äter, sover och växer så det knakar. Alla mår fint och utvecklas som de ska och Zamantha är en otroligt duktig mamma.

När de var drygt 2 veckor gamla hände dock ett steg i livet – de öppnade ögonen och öronen. Från den dagen blir det ganska omgående mer liv och rörelse i valplådan. Nu är de mer och mer nyfikna för varje dag, börjar upptäcka och så smått leka med varandra, hör när man kommer och viftar på svansen och de är otroligt keliga och pussas gärna när vi är i valplådan. Den andra stora nyheten är att de också fått smaka “riktig” mat för första gången. Den allra första portionen är nötfärs med äggula och det var mumsigt. Nu blandar vi lite smått in uppblött valpfoder också. Att bli omskött har de också fått börja vänja sig tidigt med, klorna har blivit klippta flera gånger och så har de fått sin avmaskning. Ja nu är de klara för att ta emot sina första besök!

Här kommer ett antal foton:

Den första veckan har varit lugn i valplådan och Zamantha har kommit väldigt fint in i mammarollen. Det är ganska olika bland tikar men några liksom Zamantha är så noga med att det ska vara perfekt rent. Valparna inspekteras ofta och slickas på magen så att de kissar och bajsar. Visste du att små valpar inte kan göra det själva utan enbart när de får massage t ex genom tikens tunga?

De har också varit en hög med hungriga valpar som inte var helt nöjda de första dygnen innan mjölken rann till. Vilket de talade om högt och tydligt! Men nu är de nöjda och det är bara äta och sova som gäller. En lugn vecka för uppfödaren alltså 🙂 Här kommer ett bildspel med några foton, notera att nosen som var helt rosa vid födseln redan har börjat få päls.