e Cliffhill Huggy Bear u Brigadoon Curacao

Stamtavla

1980 – 1992

Brigadoon C Remy Martin, eller “Buffsie” som hon kallades efter sin vana att alltid buffa med nosen när hon ville påkalla uppmärksamhet, var vår andra inköpta avelstik. Hennes milda väsen i kombination med en stor egen vilja och en god exteriör utan överdrifter gav oss mycket i aveln.

Som valp och unghund var Buffsie i mitt tycke sent utvecklad exteriört men det hindrade inte henne från att på tredje försöket på utställning i unghundsklass ta 1 cert och sedan det andra och tredje i raskt takt i öppen klass. Vi var också i Norge och Finland (Åland) men där krävdes det 2 resor innan certen och CACIB var i hamn. Den kände domaren Hans Lehtinen var den som gav henne den sista utställningsmeriten för Internationell och Nordisk Champion.

Buffsie älskade utställningar och att “showa” vilket förmodligen gjorde sitt till. Hon ställdes inte ut speciellt mycket ändå eftersom hon däremellan hade hela 5 valpkullar.  Det satte dock inte några större spår trots att hon alltid fick stora kullar, hon verkade bara bli bättre och bättre med åren. Sitt första och enda BIS vann hon följaktligen vid 10 års ålder.

När det gällde jakt och jaktträning var det mycket trevligt att jobba med henne eftersom hon aldrig skulle ha drömt om att göra något som förargade mig. Hade hon bara förstått vad det hela gick ut på så var det sedan inga problem. Vi hade dock några små stötestenar innan vi kom så långt att vi kunde starta på prov. Den första var att hon vägrade apportera kanin, hon var uppenbart äcklad och det krävdes mycket uppfinningsrikedom innan vi kom på knepet. Jag upptäckte också snart att hon var direkt livrädd för levande fasaner. Min lycka när hon vid de första kontakterna i princip tvärnitade på stannakommando vid uppflog förbyttes i oro när jag såg att hon blundade, vände på huvudet och helst ville rusa därifrån… Vi inköpte raskt några fasaner som vi hade hemma och som hon fick bekanta sig med i lugn och ro och sedan var det inte längre något problem. Med tiden fick hon bättre självförtroende och det i kombination med hennes “will to please” gjorde att hon var underbar att jobba med. Hon tog ett första pris i kkl med hp på jaktprov och därefter ett andra pris i öppen klass. Buffsie tog också sådär bara i förbifarten ett första pris på viltspår. Tyvärr finns inga foton på henne i jaktsituationer men att det var fart och fläkt med vattenpassion visar nog den här bilden!

Men det är i första hand som avelstik hon kommer att bli ihågkommen och det visar också utställningsresultatet. Hon visade 10 avelsgrupper varav samtliga var oslagna i rasen. Av dessa placerade sig 4 grupper som BIS (både hos SSRK och SKK) och en vardera som BIG, BIG-2 och BIG-4. Som kuriosa kan nämnas att vid ett och samma tillfälle hade en av hennes söner också en grupp, hon kunde alltså ha tävlat med en grupp barnbarn samtidigt.

På detta foto ses först Ann Lundin, kennel Astrosprings, sedanSigrun Wallqvist, kennel Brigadoon, i mitten och sist ses Christina Daniels, kennel Mistily´s.

Buffise hade 5 kullar med totalt 53 överlevande valpar. Jag vet inte om det fortfarande är så men mycket länge var hon den springertik i Sverige som fått flest valpar. Man kan kanske tycka att det är mycket och med vilken annan av mina tikar som helst hade det nog varit det. Buffsie verkade dock vara som gjord att vara mamma. Det var aldrig några bekymmer eller komplikationer och hennes valpar var alltid som små tjocka grisar. Det var nästan ett större bekymmer att få henne sluta producera mjölk, hon var av den typen att hade någon annan tik valpar så fick hon mjölk själv och erbjöd sig gärna att hjälpa till.

Flera av de välkända barn som hon var mor till och som lever kvar i mångas stamtavlor än idag är t ex (i åldersordning): Beeline Tweedledee Tweedledum, Beeline Tan Temptaion, Beeline Taste of Toffee – alla “fullcertade” och i kombination med Ch Beeline Fantan Fantasy. Beeline Sunset Strip, Beeline Season´s Sensation, Beeline Scene Stealer – alla fullcertade och den förstnämnde BIS på SKK och Springerklubbens Club Show i kombinationen med Ch Cliffhill Gossips Fieldday. SLCH Beeline Winnie The Pooh (e Beeline Fantan Fantasy) Beeline Remy´s Remembrance (e Brigadoon New Generation of York). Beeline Jubilee Jewel (fullcertad) SLCH Beeline Jubilee Jade, Beeline Jubilee Juggler (certvinnare) i kombination med CH Windsongs Pralin. Bland barnbarnen kan nämnas certvinnare och champions som Sanques Automan, Sanques Cesar, Sanques Kevin Costner, Sanques Jesse James, Beeline Head Hunter, Beeline Hotshot Honeybee, Beeline Dream Sequence, SFUCH Beeline Nightingale´s Nocturne, Beeline Tambourine Man, SUCH SEVCh Beeline Ticket of Luck.

Buffsies goda exteriör och jaktegenskaper, hennes supertemperament och det faktum att hon verkar ha lämnat mycket friska avkommor i alla aspekter lever vidare. Dessa kennlar hade/har hennes blod i sin uppfödning: kennel Brigadoon, kennel Astrospring´s, kennel Sunnyway, kennel Sanques, kennel Springmoons, kennel Springstars, kennel Sontoc, kennel Steelmist, kennel Mistily´s, kennel Trollängen, kennel Windsong, kennel Winner Ghost, kennel Ässet samt i Norge kennel Zelini´s och kennel Kahill´s. De flesta av dessa kennlar finns inte kvar idag (2017) men hos oss på kennel Beeline finns i alla fall hennes linje kvar genom i första hand Ch Beeline Marrakesh Express. Behöver jag säga att det är en linje vi inte gärna vill mista?

Stort tack till Sigrun Wallqvist på kennel Brigadoon för att jag fick förmånen att äga denna fantastiska tik!