Album för Izas valpkull 2020. Vill du läsa om föräldrarna och mer fakta om kullen så klicka HÄR. Alla valpar är sålda.

Sista veckan med gänget gick allldeles för fort! Vi hade härligt soligt väder och valparna kunde vara ute hela dagarna, mesta delen av tiden i trädgården som de älskar. Man ser tydligt när det snart är dags att skiljas eftersom de inte springer tillsammans så mycket längre utan var och en på sitt håll. Dvs på 8 olika håll 🙂 Då är det bra att ha använt visselsignal som inkallning varje gång det är måltid annars är det nästan omöjligt att få in dem i rastgården igen. Jag måste säga att den här kullen varit extra duktiga på att komma på visselsignalen men så har de också gillat mat. Jag hoppas alla nya ägare verkligen tar till vara det de kan och fortsätter vissla, det är guld värt att ha en hund som kommer när man önskar.

Vi hade också ett besök och det var 3 glada och hundälskande barn. Det var första gången valparna träffade barn så jag var ju lite nyfiken på hur de skulle reagera med stim, stoj och skrik. Men det gick inte lång stund förrän vi undrade vilka som hade det roligat, barnen eller valparna, det var underbart att se dem tillsammans och de lekte tills de stupade av trötthet. Veterinären kom också för vaccination, id-märkning och besiktning och som vanligt är de där sticken i nacken ingenting för en valp som är van att bli hanterad på ett bord. Guldstjärna till alla.

Så återstår det bara för mig och Iza att tacka för att vi har fått ha dessa små till låns under 8 veckor. Vi önskar alla familjer stort lycka till med den nya familjemedlemen och hoppas ni tar väl hand om våra små juveler. Vi ser fram emot att ses och/eller höras igen! Nedan enskilda foton på alla valpar med deras nya ägare och sedan några foton från veckan som gick. 

Äntligen härligt vårväder och både jag och valparna har njutit av att kunna vara ute mycket i trädgården! De har dels tagit hundgården i besittning där de fått sitt IKEA tält med tillhörande tunnel och det var ännu roligare nu än när de var 5 veckor. De jagar varandra genom tunneln fram och tillbaka och somnar sedan i en enda hög i tältet. Maten har också serverats ute och det var ingen skillnad. Ute i trädgården har det varit fullt upp att upptäcka allting, jag förundras alltid över hur de lyckas hitta minsta springa att klämma in sig i för att kolla och trots att jag har satt kompostgaller runt rabatterna så nog hittar de något ställe där de kan slinka förbi… Den stora blå tunneln har också varit kul speciellt efter att Nikkei sprungit igenom och visat hur man gör. Nikkei har verkligen tagit på sig rollen som lektant och även uppfostrare och jag tror Iza är tacksam för det. Nikkei visar hur man gör, t ex gräver i sandlådan, men hon ligger också gärna ner så de får bita och slita i henne. När någon av valparna bråkar med varandra är hon där och styr upp med nosen och med varsam tass – hon gillar inte bråk. Ett fåtal besök har vi också haft men det känns konstigt för tidigare hade vi alltid massor med besök de sista veckorna – coronan ställer verkligen allt på ända. Jag hoppas ni har glädje av nedanstående foton och film – själv tar jag sats för att ha kraft under sista veckan, det är ganska så fullt upp med ett gäng valpar som närmar sig 8 veckor och med nu en massa egen vilja. Under kommande vecka får vi också besök av veterinär Torkel Falk på Din Veterinär i Helsingborg, det känns tryggt att han gör besiktningen då han är en erfaren och erkänt mycket kunnig veterinär.

 

 

 

 

Om vi hade härligt soligt väder förra veckan så valparna kunde vara ute mycket så blev det tvärtom den här veckan tyvärr. Kallt som bara den, blåsigt och regnigt så det har blivit innelekar i stället. Vi passade på att flytta valparna till det större rummet där de har en hage med sovplats men även plats utanför för lek. Lite nya leksaker blev det också så veckan har inte varit helt innehållslös. Men trots de nya leksakerna så har de nog haft allra mest kul med en papperskasse som det står “Cash” på, det vill säga pappas namn. Den prasslade mycket spännande!

Mycket mat har det också blivit, inte alla men de flesta är riktiga matvrak. En fastnade när hon skulle försöka hoppa över mellan hagen till lekdelen, se foto 🙂 De äter nu valpfoder 3 ggr om dagen och får också en mjölkersättning som jag gör själv. Därtill diar de Iza två gånger per dygn. Hon börjar tröttna på dem nu när de har tänder och biter henne i juvren och hänger i öron och tassar. Hon tycker allra bäst om att stå på andra sidan grinden och beundra dem 🙂 Nikkei är beredd att hoppa in som lektant vilket hon ska få göra så snart valparna kan komma ut igen – det är lovat bättre väder nästa vecka. Vi tränar nu också på att bli hanterade, jag tar dem en och en på en bord och klipper klor om det behövs men “låtsas” kolla tänder, öron och borsta lite samtidigt som jag försöker lära dem att vara stilla och slappna av. De är riktigt duktiga redan. Jag visslar ju alltid när det är dags för mat och då kommer de så snabbt så det blir trängsel – se filmen när de hoppar ut från hagen alla på en gång! Inte så många foton den här veckan då det är sämre ljus inomhus, men det blir några fler filmer i stället!

 

 

 

Den här veckan har gått i utelivets tecken! Vi har haft helt underbart väder med sol hela dagarna och aldrig har jag haft en kull som varit ute så tidigt, normalt brukar de vara framåt 6 veckor innan det är dags första gången. Men det här gänget var bara 4,5 vecka när det var dags. Första timmarna och första dagen tyckte de att det var lite konstigt så de hade ganska låg profil. Jag som hade så köpt så fint litet tält som jag tänkte de kunde ha att sova i blev dissad, där ville de inte vara! I stället bestämde de att under trädgårdsbordet på en filt var bästa stället. För varje dag blev de sedan allt modigare och i helgen har de till och med utforskat tunneln.

I helgen har också 5 familjer varit här på besök och vi hade tur med vädret. Pga av corona så måste ju alla besök ske utomhus men det gick så bra och vi hade det trevligt. Det var så nyttigt för valparna att få knyta nya kontakter och inte bara träffa oss här hemma, roligt att se att alla var glada, framåt och sociala. Många frågor blev det från familjerna som jag också hoppas hade en trevlig stund med de små.

Iza har börjat dra ner på sin tid hos dem, det är säkert inte så roligt när de diar nu när de har fått tänder. Men några gånger per dag vill hon ändå in till dem. Någon som hela tiden vill in till dem för att leka, det är Nikkei. De är lite små nu men under veckan som kommer så får de träffa en påhittig lekkompis 🙂 Nu äter valparna valpfoder tre gånger om dagen och aptiten är på det hela stora bra men ibland är det för mycket spring i benen så mitt under måltiden sticker någon iväg för att göra något annat och är lite snopen när den upptäcker att under tiden har de andra ätit upp maten. Idag tror jag alla hade förstått att det nog gäller att hänga i när maten serveras 🙂 Det ska bli kallare ute nu en period så vi får se hur det går med utevistele under kommande vecka, någon dag ska det nog ändå vara dags för första besöket i trädgården.

 

En dag försenad men här kommer 4-veckors rapporten! Den stora händelsen den här veckan för valparna var nog att få flytta till en större hage. Spännande att få mer utrymme att utforska och så fanns det ju leksaker också som man kunde tugga på och även använda som kudde 🙂 Äntligen var de också så pass stadiga på benen så de kunde börja äta från fat i stället för ur min hand. En del har fattat tekniken att man måste gapa och greppa om maten för att få i sig den medan några fortfarande envisas med att det nog går att suga precis som på Iza. Nåväl om några dagar har nog även de envisaste fattat. Det har annars varit en lugn vecka med ytterligare kloklippning och sedan den första avmaskningen. Man avmaskar alltid unga valpar men i det här fallet syntes inga efteråt. Det görs ändå en gång till innan de lämnar oss. Vi har också provat på att vara utanför hagen de senaste dagarna. Jag har suttit på en kudde på golvet och de är så underbart när de försöker klättra överallt på mig och nosar och slickar nyfiket överallt. Iza ger dem fortfarande di flera gånger per dygn men hon har inte någon lust att vara hos dem några längre stunder. Så jag får vara lektant så länge och så ser vi fram emot besöken från valpköpare som kommer nästa vecka! På grund av situationen med Corona blir det inte helt som vanligt då vi måste vara ute vid dessa besök. Håll tummarna för att vädret är på sin bästa sida.

Valparna har också den här veckan registrerats hos SKK och fått sina officiella namn. Det blev tema Cash på hanarna efter pappa och med samma tanke på pengar så blev det Money på tikarna. Då valpar registreras på färg och kön har jag dock ännu inte riktigt bestämt vem som får vilket namn men här är de i alla fall:

Beeline Click and Cash, hane
Beeline Cash Flow, hane
Beeline Pocket Money, tik
Beeline No Money No Cry, tik
Beeline One For The Money, tik
Beeline Follow The Money, tik
Beeline Money For Nothing, tik
Beeline Miss Moneypenny, tik (detta är tiken med tanfärg så det är därmed spikat att det är hennes namn).

Några foton från veckan som gick och sedan en video tagen precis när de kommit till nya hagen och de försiktigt undersöker allt. Den andra videon är när de är utanför hagen första gången. Mer liv och rörelse på bara några dagar!

 

Nu börjar det hända saker och bli lite liv i valplådan! Under veckan har valparna öppnat ögon och öron och även om det sker gradvis så märks det på en gång. De börjar röra sig runt och upptäcker varandra och framför allt – de börjar låta 🙂 På bara några dagar har de blivit allt stadigare på benen och idag såg jag också första försöket till att vifta på svansen, se videon!  De har också börjat få “riktig” mat, dvs de första måltiderna är köttfärs blandad med äggula – en riktigt kladdig historia kan jag säga! Men de lät sig väl smaka även om det är svårt att få i sig när de försöker suga, tänderna har inte riktigt kommit fram än. De har också varit med om den första kloklippningen som nu kommer att bli en gång i veckan för klorna är verkligen sylvassa och det är synd om Iza när de river henne på juvren. Iza har tagit beslut att de nu är så stora så de får inte plats att dia när hon ligger ner så hon har gått över till att sitta i stället. Idag testade hon också att stå men det kräver en del balansträning av valparna och det var inte riktigt hundra. 

Jag har tagit enskilda huvudfoton på dem, det var inte det lättaste eftersom jag gjorde det själv men håll till godo 🙂 Till er som inte sett springervalpar än så vill jag tala om att teckningen kommer att ändra sig vart efter de växer, fortfarande kommer det mer pigment och mer prickar i det vita. Alla bläsar kommer att bli betydligt smalare också. De med blå text är de 2 hanarna, de med rosa text är tikarna. Otippat? 🙂

 

Dagarna går fort och idag är valparna redan 2 veckor. Fast jag lever med dem dygnet runt så ser jag med blotta ögat hur de växer varje dag, det går otroligt fort. Iza ligger fortfarande ganska mycket hos dem och hon har gott om mjölk. Om jag ska klaga lite på henne så borde hon dock slicka dem lite bättre…den här veckan har de bajsat själva och det är lite kletigt gulaktigt och verkar inte tilltala henne att fixa 🙂 Pigmenteringen fortsätter och ni kan se på foton att det kommit olika långt hos de olika valparna, såväl på nosen som på tassar. Och apropå tassar, det är snart dags för första kloklippningen, klora är som synålar och det är ju inte så snällt mot Iza när de trampar på juvren. Missa inte att se filmen nedan när de diar! Kom på att jag nog glömt att skriva att en av tikarna också har tanfärg, det kan ni se på foto där insidan av örat är mer rostfärg än leverbrun.

Nu sitter jag och funderar över namn och jag tänkte redan för länge sedan att temat skulle vara “pengar” i någon form fast på engelska, efter pappa Cash. Men så kom ju corona och nästan börskrasch så den kopplingen känns inte särskilt lustig. Eller det kanske går att använda humor så att man inte blir galen av allt som sker i världen just nu? Nästa vecka får ni veta! Nu väntar jag på att valparna ska öppna ögon och öron under de kommande dagarna. Då kommer det inte enbart vara äta och sova utan då börjar de genast försöka upptäcka världen! Det blir då svårare att fota men det kommer fler videos i stället 🙂 Men vad jag ska försöka göra när de öppnat ögonen är enskilda foton på alla.

Nu har valparna blivit en vecka gamla och jag kan se hur de växer för varje dag. För livet än så länge handlar enbart om att sova och att äta, om och om igen. De enda avbrotten är att bli tvättad av mamma eller att försöka hitta tillbaka till henne eller syskonen när man hamnat på villovägar. Man kan se att pälsen också växt, den riktigt rosa nosen börjar skimra i vitt och pigmenteringen ökar så att nosen mörknar. Pigmenteringen syns också på tassarna och mer prickar kommer det att bli!

Allt har varit lugnt i valplådan förutom ett par med magknip som har fått massage för att få igång magen igen. Iza är en så cool mamma och har legat hos dem i princip 24/7 men idag ville hon ha lite mer av mitt sällskap så hon var med mig ute i trädgården en stund. Annars är hennes största problem att hon är så hungrig. Tycker lite synd om henne men det går inte att ge för mycket mat så här tidigt för då är det vanligt med mjölkstockning i juvren. Men snart blir hon bönhörd med massor med mat! Hoppas du njuter av foton och film.

 

 

NYFÖDDA

Izas valpning gick mycket lätt. På dygn 62 (genomsnittliga dagen för valpning är dygn 63) så började hon bli lite orolig på eftermiddagen. Hon gick omkring och försökte bädda på olika platser och av och till flåsade hon, någon middag ville hon inte heller ha. Det är typiska tecken och då vet man att valparna kommer inom 24 timmar. Så jag förberedde mig på en lång natt… Jag somnade dock kring midnatt då Iza låg lugnt och sov men vid 04.30 vaknade jag av att hon gnällde och då hade krystvärkarna börjat. Kl 04.50 kom den första till världen utan problem och den sista kom kl 11.15. Vare sig Iza eller jag var särskilt trötta 🙂 Men jag var ordentligt överraskad över att det var hela 8 stycken! Iza var inte jättetjock och hon sprang och hoppade vigt upp i soffan och på andra ställen sista veckan som annars brukar vara tung. Jag hade gissat på mellan 4 – 6 st. Men nu är vi glada för de här pigga och fina valparna i Izas sista kull! Nedan några foton från första dagarna och sedan en video.