Album för Esters valpkull 2020. Vill du läsa om föräldrarna och mer fakta om kullen så klicka HÄR.

Den sista veckan var så rolig! Vädret var underbart och valparna var ute och lekte hela dagarna när de inte sov eller åt. Några gånger om dagen lekte även Ester med dem men det märktes att hon började släppa taget om dem allt mer. Tack fina Ester för att du varit så duktig mamma och tack till Stefan och Helena, som hon bor hos, för hjälp och sällskap under veckorna och för att ni tar så väl hand om Ester.

Så kom dagen då det var dags att säga farväl till de små. Alla utom en kommer att bo i Skåne så det finns stort hopp om att få återse de flesta. Lycka till valparna och lycka till ni nya ägare som har fått förtroendet – ta hand om dem väl!

Här kommer foton på alla:

 

Det är inte bara en dans på rosor att vara uppfödare, ibland händer mycket tråkiga saker också och jag måste ta det först. En av Esters hanar, den som var minst vid födseln, har jag periodvis varit lite orolig för när det gäller hans utveckling. Det har varit berg och dalbana, en dagen har jag noterat att han gjort saker som inte var helt normalt eller förklarligt, t ex vågade han inte hoppa ur valplådan när de bytte till den större hagen. Efter några dagar gick det dock bra. Andra dagar har jag trott att jag bara inbillat mig då allt har varit normalt och han varit en pigg och glad valp. Men sedan var det nya saker som gjorde mig fundersam om han verkligen såg. När jag lyfte upp honom mot ljuset kunde jag till slut urskilja att han hade liksom en fläck i linsen som var grumlig i varje öga och då åkte jag till veterinären. Hon kunde konstatera samma sak och detta bidrog till att han i vissa lägen såg mycket dåligt vilket förklarade hans beteende att han hade svårt med avståndsbedömning bland annat. Veterinären tror att han fått en infektion i fosterlivet som påverkat ögonen och det var ett mycket tungt beslut att låta honom bli en änglavalp men ingen hund ska behöva ha ett sådant handikapp från start. Vila i frid lilleman!

Resten av kullen har utvecklats otroligt senaste veckan – när vädret blev så bra att de kunde vara ute nästan hela dagarna så blev aptiten bättre och nu börjar de redan bli färdiga för att snart lämna oss. Så otroligt snabb våra veckor med valparna går ändå. Veckan har bjudit på många besök av barn och vuxna och det gillas från båda hållen! Nu börjar också valparnas personligheter framträda mer och även om det inte är stora skillnader så har jag ändå tagit det med i beräkningen när de kommande valpägarna nu fått veta vilken valp som blir deras. Som kull betraktat är de ännu inte så kavata och modiga utan behöver lite tid att kolla in nya saker. Men när det väl är överstökat så är de väldigt framåt och energiska. Det ska bli så roligt att få följa dem framöver och jag hoppas nya ägarna kan balansera detta med att ha en ganska mjuk valp men som samtidigt har en hel del egen vilja. Det gäller att stötta och uppmuntra men ändå kunna säga nej och sätta gränser 🙂

Veckan har som sagt varit uteliv i hundgården och i trädgården och idag (torsdag) var första gången vi släppte ihop dem med Adéles kull – så kul de hade i trädgården! Det var sådan full rulle att jag till och med glömde kameran – och det händer inte ofta! Här nedan kommer i alla fall foton och filmer från veckan som gick. Nästa uppdatering vid 8 veckor kommer nya enskilda foton på valparna som vi alltid tar innan vi skiljs åt.

 

Vi har haft en hektisk vecka – jag skriver vi men jag menar nog jag 🙂 Det var en hel del förberedelser inför helgen när alla kommande valpköpare var inbjudna och nästan alla kom till Öppen Trädgård för att träffa valparna för första gången. Den här gången hade vi tur med vädret och det var helt underbart att se alla som var så entusiastiska med valparna och det var såklart också trevligt att träffa familjerna som vi bara haft kontakt med via epost och telefon. För de flesta av Esters valpar var det också premiär ute. Precis som med Adeles valpar som hade besök dagen före så var det tikarna som fann sig först i det nya. Men efter en stund så blev även hanarna intresserade av situationen och vart efter tiden gick blev de allt modigare och vågade sig längre och längre bort från filten. Så mycket nytt tar på krafterna och jag kan lova att de sov gott hela kvällen efteråt!.

Några hade tjuvtränat då ett par av mina barnbarn var på besök några dagar före helgen, men det var bara en kort stund och då uppe på altanen. Det är viktigt att valparna får många besök och kontakter för att de ska bli sociala så gissa om jag bjudit in nära vänner och bekanta framöver nu när det inte gick att sprida ut besöken från valpköpare. Ester var mycket brydd över alla dessa människor i trädgården. Hon bor ju normalt inte hos mig så hon blev ganska osäker på situationen där okända satt med hennes valpar. Stackars Ester som är så bra mamma, en av de bästa jag haft på länge. Hon är så mån om dem och vill hela tiden vara hos dem. Hon ger dem di så ofta så jag har varit tvungen att börja ransonera lite, hon håller dem rena och nu när de är utanför sin hage medan jag gör rent är hon så lycklig och leker så fint med dem. Hur ska hon kunna skiljas från dem?

I morgon är det dags för nästa stora steg och det är att börja vara ute längre stunder varje dag och upptäcka både alla spännande saker i hundgården och att utforska trädgården mer (stackars mig och mina växter!). Här kommer foton och en liten video från när de är utanför sin hage:

 

 

Nu går det fort! Den här veckan har det varit mycket nytt för de små. Först så har de lärt sig att äta på fat tillsammans och det sköter de faktiskt ovanligt snyggt för valpar i den åldern. De har inte glupande aptit på mat men det beror sannolikt på att Ester fortfarande har mycket mjölk och är hos dem mycket. Första delen av veckan var också sista tiden i “poolen”. Man märker så tydligt när det är dags att flytta till större utrymme. Som ni kan se på foton så börjar de hänga över kanten och bli mer och mer intresserade av vad som händer utanför.

Så i söndags var det flyttdags till nytt rum och ny hage, ett rum som ligger bredvid det som Adéle och hennes valpar bor i. Det var ju helt klart läskigt tyckte valparna, inte så konstigt då allt luktade annorlunda, det var nya ljud, ny korg och… Det tog faktiskt ett par timmar innan de vågade sig ut ur den nya korgen och ut på golvet för att undersöka allt i hagen. Men sakta kom de på att det var nog inte så dumt i alla fall, nya leksaker var rätt kul! Fast leksakerna försökte mamma sno och ha kul för sig själv – ha ha! När jag skulle fota valparna var jag tvungen att ha henne utanför hagen om ni undrar när ni ser henne utanför på några foton. 

Nu har de varit där några dagar och känner sig mer hemmastadda. De blir glada och viftar på svansen när jag kommer och de hör min röst. Besök har det varit genom Esters matte och husse men då hade de nyss ätit så tyvärr sov de mest hela tiden. Mia, Adeles matte, har också haft gosstunder med dem där det var väldigt populärt att bita henne i håret. Klorna har blivit klippta igen så nu är de redo för nästa försök att träffa valpköparna till helgen! Foton nedan och sista filmen från “valppoolen”.

 

 

Från het bastu till iskalla vindar där Ester inte längre kan ligga på balkongen och mysa mellan sitt pyssel med barnen. Vädret får snart skärpa till sig för det dröjer inte allt för länge innan valparna vill komma ut.

Veckan har nog mest handlat om att träna på att äta. Smakportioner i handen som efter några dagar blev till att äta i speciell valpskål. Som ni ser på foton så finns det de som har en egen teknik där. Avmaskning har också stått på schemat. Det stora nya har nog varit att få vara utanför valplådan kortare stunder och ge sig ut på nya äventyr – någon meter bort eller så 🙂 På filmen ser ni när de är utanför lådan för första gången. 

Det här veckan har vi fotat valparna enskilt men flera är så lika så jag hade faktiskt lite svårt att avgöra vilken som var vilken. Jag har skrivit vilka som är hanar och vilka som är tikar så ni har lite att gå efter. Nu tar vi sats för alla besök i helgen – alla valpköpare är så välkomna!

 

Nu har Esters valpar blivit gott och väl 3 veckor – och vilken het vecka det varit! Trots fördragna gardiner, fläkt och balkongdörr på vid gavel har det bitvis varit varmt i deras rum. Och det är ju inte konstigt när vi haft de hetaste junidagarna i mannaminne. Det har gått bra men Ester har haft lite bry när hon ska dia. Normalt ligger alla valpar i den här åldern i en hög och vaknar en och märker att hon kommer så vaknar alla. Nu med värmen så ligger alla utspridda så det har bara varit de närmaste som märkt henne. Jag har försökt att hjälpa till men inte lätt vid alla tillfällen. Ester uppskattar i alla fall egen balkong – där har hon sovit bitvis även på natten 🙂

Nu är ögonen och öron helt öppna! Förutom att man såklart kan se det så märker man dels att de reagerar på ljud och är ganska känsliga för det. Men genom att de ser börjar de upptäcka varandra och de första tafatta försöken till lek börjar. De står och går nu allt stadigare på benen och några har börjat vifta lite försiktigt på svansen. Den allra första smakportionen av köttfärs har de också fått och den var mycket populär – och Ester blev våldsamt avundsjuk.

Det blir inte så många foton den här veckan heller men håll till godo med dessa och videon där ni kan se skillnaden på vilket liv och rörelse det blivit. Javisst ja, de har lärt sig en sak till, att bajsa själv!

 

 

Valparnas andra vecka har varit lugn och nästan lite långtråkig 🙂 Ja det händer inte särskilt mycket annat än äta och sova och växa. Det är tur att Ester har lite humor och hittar på en del ovanliga saker, t ex tyckte hon en dag att hon absolut skulle ha sin mat serverad i valplådan och inte utanför. Bra att kunna ha koll på barnen samtidigt! Sedan har hon börjat med att sitta upp när de ska dia. Det är inte ovanligt att tikar gör det men det brukar vara senare när valparna är så stora så det är svårt för dem att få plats. Hon får göra som hon vill 🙂 Nu när de är 2 veckor så är det bara en tidsfråga innan de börjar öppna ögon och öron, de har ju varken sett eller hört något hittills. Så snart de börjar göra det blir det mer liv och rörelse i valplådan. Jag tyckte det var några som visade sådana tecken så jag började filma. Om ni undrar vad som rycker till vid tillfället så är det bara Ester som försöker hjälpa till lite – ha ha!

Vad som blivit klart den här veckan är valparnas namn som registreras hos Svenska Kennelklubben. Alla valpköpare får såklart sedan kalla sin valp vid det namn de önskar. Jag försöker hålla mig till ett tema på kullen och den här gången är temat “Vintage”. Anledningen är att Ester ju är född i kullen med temat “Retro” vilket kom sig av att hon är 10: e generationen i rakt nedstigande led till en av mina tikar jag startade uppfödningen med, Brigadoon Fern Of Easingwold. När nu 11:e generationen är här så känns det också som historiens vingslag så vintage blir passande tycker jag. Här är namnen:
Beeline Vintage Champagne – hane
Beeline Vintage Style – hane
Beeline Vintage Design – hane
Beeline Vintage Stories – hane
Beeline Vintage – In My Heart – tik
Beeline Vintage Chic – tik
Beeline Vintage Rose – tik

Det blir inte så många foton den här veckan men håll till godo med dessa och videon:

 

Nu har valparna redan blivit en vecka gamla och jag kan se hur de växer för varje dag. För livet än så länge handlar enbart om att sova och att äta, om och om igen. De enda avbrotten är att bli tvättad av mamma eller att försöka hitta tillbaka till henne eller syskonen när man hamnat på villovägar. Man kan se att pälsen också växt, den riktigt rosa nosen börjar skimra i vitt och pigmenteringen ökar så att nosen mörknar. Pigmenteringen syns också på tassarna och mer prickar kommer det att bli! Teckningen på en liten valp är inte densamma som den blir på den vuxna hunden då proportionerna blir annorlunda och så kommer mer pigmentering till.

Allt har varit lugnt i valplådan förutom ett par dagar när Ester blev dålig i magen och sedan blev valparna också det. Jag tror det berodde på att jag gav Ester för kraftigt foder så nu backar vi ett steg. Det är lätt hänt eftersom hon är så hungrig! Ester är duktig och ligger hos dem mycket men vaktar dem också noga. Det här med matlusten verkar ha gått i arv för just nu leder tjejerna ligan över att vara tjockast. Vi har ju fått värmebölja och det ställer till det lite i valplådan. Normalt sett brukar valpar sova i en hög tillsammans men det blir för varmt nu och de ligger ofta utspridda lite här och där som du kan se på foton. Bland fotona kan du också se ett på alla 7 gemensamt och sedan två foton på de 4 hanarna och två foton på de 3 tikarna. Inte lätta att fota kan jag säga för de ålar runt så snart man flyttar dem lite 🙂