Album för Adéles valpkull 2020. Vill du läsa om föräldrarna och mer fakta om kullen så klicka HÄR.

När jag skriver det här har det gått några dagar sedan merparten av valparna lämnade, det är bara en liten eftersläntrare kvar som väntar på sin familj som kommer snart. Den sista veckan var så rolig med valparna! Det märks att det är en bra tid att lämna vid 8 veckor för det sker sådan stor mental utveckling den sista veckan och de blir mer självständiga. Vi hade härliga dagar där valparna var ute hela dagarna och vi öppnade upp i rastgården så de var tillsammans med Esters valpar. Det var svårt att få något annat gjort för det var så kul att se hur de lekte och busade ihop. 

Så efter besök från veterinären och sedvanlig fotografering var det dags att säga tack för den här tiden och önska alla nya familjer stort lycka till med sin lilla valp. Lova att ta hand om den väl! Tack också till Adele som varit sådan duktig mamma och till Mia som hon bor hos som utan vars hjälp jag inte riktigt vet hur det hade gått att ha 2 kullar samtidigt!

Här kommer foton och namn på alla valpar och deras ägare:

 

Tack för att ni höll tummarna för bättre väder! Den senaste veckan har varit fin och även om någon dag var kall och blåsig så har valparna kunnat vara ute hela dagarna. Som de älskat det och som de har växt och lärt sig en massa saker! Det har varit många besök av uppfödarkollegor som varit nyfikna på valparna, barn har hälsat på och Adeles matte med familj har också varit här. Äntligen lite liv och rörelse, i dessa coronatider är det ju än viktigare med bra väder så att vi kan ta emot besök.

Valparna har också, efter att nyfiket nosat på varandra genom stängslet, fått träffa Esters valpar. De har “lunchat” tillsammans och lekt i varandras rastgårdar men framför allt så har de upptäckt trädgården tillsammans. Det har varit en härlig syn att se 14 valpar göra allt från att gräva i sandlådan, springa i stora tunneln, tugga på alla växter och även leka med vår egen Tian som snart är 5 månader. Adele har också lärt dem saker, bland annat hur man ramlar utför en trappa, se film 🙂 Hon har också rastat dem ordentligt men det har också varit mysiga stunder när hon erbjudit en slurk mjölk som är på väg att ta slut. 

Våra valpköpare har nu fått veta exakt vilken valp som blir deras och fast det bara är nyanser av skillnader mellan dem så är de ändå redan små individer. Jag hoppas alla kommer att tycka att det blivit en bra match!

Nästa vecka kommer enskilda foton på såväl huvud som stående men härär är lite foton och film från veckan:

 

 

Kan vi hjälpas åt att vädja till vädergudarna om bättre väder?? I flera dagar i veckan hade jag planerat för att valparna skulle få komma ut och vara dels i hundgården dels i trädgården men hård blåst och regnskurar har hela tiden gjort att det fått skjutas upp. I stället har valparna fått vara i det rum Esters valpar har då det har större plats utanför hagen. Det tyckte de såklart var roligt med lite nya leksaker och annat att upptäcka. Valparna hälsade också försiktigt på varandra genom gallret. Under kommande vecka är planen att de alla ska få träffas tillsammans i trädgården – men då hoppas jag inte prognosen om mer regn och än hårdare vindar inte stämmer..

I lördags hade vi ändå en dag med fint väder så då var det premiär i hundgården. Lite försiktiga – i en kvart 🙂 Sedan var det hur kul som helst. Foton och veckans film kommer från det tillfället.
Vardagen har annars varit ännu en kloklippning och ännu en avmaskning och på programmet står den första försiktiga trimningen av öronen för tränings skull och för att de inte ska vara alltför rufsiga inför kommande fotografering nästa vecka. 

 

Veckan har rusat iväg och jag har knappt hunnit ta några foton från valparnas nya och större hage, oj, oj. Några stycken bara men jag kan berätta att de gillade att få lite större utrymme då de börjat busa runt riktigt ordentligt. Fortfarande är de dock väldigt snälla och tysta för det mesta och är det minsta pip så hoppar mamma in i hagen och kollar vad som står på. Adele är ju en extremt duktig mamma på att ge dem di och att hålla rent efter dem. Däremot verkar det där med att leka med valparna inte vara något hon riktigt begriper sig på. Hon ligger mest bara och tittar på dem medan de klänger på henne och åker rutchkana över ryggen. Vi får se om det blir roligare sedan när de kan vara ute.

Orsaken till att jag inte hunnit med så mycket är självklart en del förberedelser inför den träff med blivande valpägare som vi kallade Öppen Trädgård som vi hade i helgen. Eftersom Covid 19 fortfarande spökar ville vi följa SKK:s rekommendationer att inte ha några träffar inomhus. Därför provade vi att bjuda in samtliga till en och samma dag – och vilken tur med vädret vi hade! Jag tyckte det blev väldigt trevligt och jag hoppas familjerna tyckte detsamma. Det var första gången som valparna var ute så flera av dem tog det mycket lugnt, det var bara några av tikarna som var extra pigga och modiga och tog en sväng bort från filten. Jag kan berätta att efter det äventyret sov de som stockar hela kvällen och orkade knappt äta sista målet mat 🙂

Apropå mat så äter de “riktig” mat 3 ggr per dag nu och de börjar bli härligt knubbiga för de har fortfarande god aptit. Jag vissar ju alltid på valparna precis innan jag sätter ner matfatet och det är kul att se hur snabbt de reagerar på den signalen. Efter bara några dagar så kommer de nu när jag visslar även när det inte är mat. Det är toppen för valpköparna att hålla den inkallningen vid liv framöver! Nu håller vi på att förbereda för valphagarna utomhus och ber till alla makter att väderprognoserna inte stämmer utan att de ska kunna komma ut allt mer den kommande tiden.
Håll till godo med foton – det blev ingen film den här veckan 🙂 Och tack till Kristina Landt som bidragit med en del av fotona.

 

Nu går utvecklingen så fort! Från att ha stått upp på vingliga ben så skuttar nu valparna runt på golvet utanför valplådan. Precis som mamma Adéle har de mycket god aptit och trots att de varit lite lösa i magen några dagar har det inte bekommit dem utan de har slickat fatet som de nu kan äta fint från som ni kan se på filmen nedan. Vi har gjort den första avmaskningen och kunde inte se någon mask, det är alltid skönt.

Nu känner också valparna igen min och Mias röster och de viftar på svansen och hänger på lådkanten så snart vi kommer – nu är de så söta så hjärtat smälter… Tyvärr fick vi avblåsa helgens träff med kommande valpköpare och det var främst blåsten som satte stopp för det och att temperaturen låg kring 16 grader. Det är inte något väder så här små valpar kan vara ute i annat än en mycket kort stund så nu siktar vi på bättre väder nästa helg och då är också förutsättningarna bättre när valparna är en vecka äldre dessutom. En av familjerna som hade förhinder att komma dessa helger hade vägarna förbi på fredagen och just då sken solen mirakulöst. Så det var en lycklig familj, speciellt de två döttrarna, som fick träffa de 3 tikarna varav en ska bli deras. De söta tjejerna hade med sig presenter i form av snäckor där de skrivt valparnas alla namn – så fint har jag då aldrig sett, finns på foto nedan. Tack snälla!

Det är svårt att slita sig från valparna nu när vi släpper ut dem på golvet, både jag och Mia blir lätt sittande långa stunder och det kanske ni kan förstå när ni ser videon nedan 🙂 Men först några foto:

 

Det har varit en spännande vecka! Valparna har nu öppnat ögon och öron helt och det märks på olika sätt. Först märks det genom att de blivit ljudkänsliga så allting som inte låter som mamma är mystiskt. Samtidigt börjar de själva låta en hel del och många bli i stunden rent förskräckta över det ljud de själva gör 🙂 Att de börjat se märker man på att nu är de uppe på benen och rör sig mycket mer när de är vakna. Ni kan se skillnaden mot tidigare filmer i veckans video.

Något annat spännande för dem var att få prova fast föda första gången. Det är en “gegga” av rå köttfärs blandat med speciellt valpfoder för unga valpar. En kladdig historia och det gick så där när jag skulle fota samtidigt som jag gav en från handen. De kan ännu inte äta från fat, de skulle mer bada i maten då. Bordsskick får vi lära senare! Nu när de öppnat ögonen är de snabbt ändå lite modigare och lugnare när man tar upp dem så det var dags för den första kloklippningen. Det tror jag Adéle är tacksam för då klorna verkligen är som synålar.

Inte så många foton den här veckan heller, men håll till godo men enskilda foton på alla valpar – även om inte alla var lika samarbetsvilliga! Och hjälp till att hålla tummarna att det inte blir regn nästa helg när det är besökdags!

 

Oj så dagarna har gått fort den här veckan! Jag får skylla på den extrema värmen som vi haft vilket gjort att allting gått i ultrarapid. Nåja inte allt förstås, valparna växer för varje dag och idag kunde jag se att några börjat öppna ögonen, en liten springa i ögonvrån. Om bara några dagar så kommer de vara öppna helt och även öronen som också är stängda vid födseln. Så fort de börjar kunna se lite så blir det mer liv och rörelse i lådan – se ena fotot där en av valparna nu försöker stå upp på benen i stället för att bara hasa runt.

Det har inte blivit många foton tagna den här veckan och det beror på att det som sagt inte hänt så mycket annat än att de blivit större. Några foton och en video finns i alla fall nedan här!
Valparna har nu fått sina namn registrerade i Svenska Kennelklubben. Temat blev titlar på sånger av artisten Adéle – såklart! De heter:

Beeline Set Fire To The Rain – hane
Beeline Million Years Ago – hane
Beeline Painting Pictures – hane
Beeline Best For Last – hane
Beeline Let The Sky Fall – hane
Beeline Hello It´s Me – tik
Beeline Sweetest Devotion – tik
Beeline Hiding My Heart – tik

Självfallet får familjerna sedan kalla sin valp precis vad de vill.

 

Adéles valpar har blivit en vecka och det är fantastiskt att se hur de växer för varje dag. Hela veckan har varit lugn och okomplicerad och Adéle har tagit på sig mammarollen som om hon aldrig gjort annat. Hennes matte Mia har bott här under veckan och haft ett extra öga på dem då jag ju också haft Esters valpar att ha uppsikt över. Mia är också så imponerad över att Adéle är så lugn och tar hand om sina små så väl. Valparna bara äter och sover och blir då och då ompysslade och tvättade av mamma. Redan på den här veckan kan man se att pigmenteringen börjar komma så smått och att de inte är fullt så rosa överallt som de är som nyfödda. Teckningen på en liten valp är inte densamma som den blir på den vuxna hunden då proportionerna blir annorlunda och så kommer mer pigmentering till i det vita.

Vi har ju haft värmebölja men Adéle och hennes valpar är i ett rum i vår källare där det är svalare men lagom varmt för valparna ändå. Jag försökte dela upp dem idag för fotografering, det gick hyfsat med de 3 tjejerna att få se dem framifrån men det gick inte alls att få 5 killar att titta åt samma håll, de ålade omkring hela tiden 🙂 Men ni får i alla fall en uppfattning om hur de ser ut “ovanifrån”. Här kommer några foton och så en film från matbaren!