Här är valparnas album under 8 veckor som kommer att uppdateras varje torsdag. Vill du läsa mer om föräldrarna Sally och Pipes, klicka här.

Den andra veckan brukar vara en av de lugnaste för både mamma hund och för mig som uppfödare och så har det varit här också. Det är verkligen bara sova och äta och växa som gäller för valparna. Sally som haft valpar tidigare kör däremot en helt annan metod när hon går till dem än den vanliga. Den vanligaste är att de går in och lägger sig och medan valparna stökar med att hitta spenarna såm brukar mamman slicka dem och göra toalettbestyren. Först när det är klart brukar de sträcka ut sig ordentligt så alla kommer åt. Sally går in och börjar stående att slicka igenom alla – med den följden att alla ålar runt och letar efter spenar pipande och helt förgäves. Efter att ha kört ytterligare ett varv och rört om i grytar lägger hon sig äntligen. I slutet av den här veckan har hon också börjat sitta och ge di som ni ser på fotot. Det funkar ju fint också – om man bara sedan inte pallar med att sitta utan lägger sig ner på hela högen… Hon är en luring den där Sally! Nåväl gott om mjölk har hon nu och valparna börjar bli knubbiga och goa. Idag har jag förgäves försökt se om någon hade börjat öppna ögonen och öronen som de gör kring 14 dagars ålder men inget tecken än. När de väl öppnat blir med mer liv i lådan!

Jag fick en fråga om valparnas namn och temat på kullen var spikat innan födseln. Det här är min kull nr 100 (!) och Sallys finska namn Sata Salamaa kan översättas med “hundra blixtar”. Vilket sammanträffande! Eftersom jag alltid har engelska namn blir då temat “hundred” och alla valpar kommer i stamtavlan att heta Beeline One Hundred…och så något ord till. Filar på dem och det ska nog vara klart till nästa vecka.

Nu är det spikat vilka familjer som ska få en ny familjemedlem framöver och jag har ju pga corona prioriterat de i Skåne. Det blir bara ett enda undantag och det är att en tik ska till Växjö men det räknas nästan som hemma för mig, jag och mina tidigare hundar bodde ju där under många år. Snart dags att planera in videomöten med alla – ska bli kul att träffas även på det sättet.

Här en film där valparna springer omkring fast de inget ser och sedan några foton:

 

Sally började visa tecken på att valpningen var på gång på kvällen den 9 februari. Hon var också lite orolig under natten så jag var säker på att hon skulle komma att valpa under dagen den 10. Det är ju mycket bättre med valpning på dagen, lättare att hålla sig vaken! Men sedan lurade hon mig för den första valpen föddes inte förrän kl 17.25. Det gick sedan snabbt och lätt för de 8 att göra entré och kl 23.00 var alla födda. Men sådant är svårt att veta så som uppfödare måste man vara vaken ytterligare några timmar för man vet inte om det kommer någon eftersläntrare. Så klockan blev nog 3 och lite mer när jag äntligen kunde somna 🙂

Valparna var alla pigga och tjocka från start men Sally hade lite feber de första dagarna som gjorde att hon var orolig och hade svårt att ligga still. Det är inte helt ovanligt men lite jobbigt då valparna ju helst vill ligga hos sin mamma hela tiden och förvinner hon så piper de. Men på tredje dygnet var Sally piggare och sedan dess har det varit lugnt och tyst som det ska vara. Den här första tiden är det mycket eat, sleep, repeat så det finns inte så mycket annat att göra än att serva Sally med mat och att sitta och titta på de små och förundras. Bland fotona så finns det ett par på enskilda valpar där de bara är någon minut gamla och ni kan se skillnaden några dagar senare att de inte längre är lika rosa om nosen t ex.

Jag försökte ta foton på de fyra hanarna och de fyra tikarna separat men de var inte riktigt med på noterna utan kröp omkring hela tiden. Men en lite blick ger det kanske i alla fall, det kommer att komma mer foton och även film framöver!