Rasbeskrivning

 

”En modern engelsk springer ska vara symmetrisk, kompakt, stark, högbent och aktiv, byggd för uthållighet och rörlighet. Det låter väl fint! Men rasstandarden har all rätt att låta så, åsynen av en välskött springer i full kondition är en fröjd för ögat. Den utstrålar energi, vänlighet och arbetslust. Den är vacker att se på med ett vitt bröstkrås, blank päls och prydligt behäng på benen. Den är ädel, ändå mycket robust.”

SEU(u)CH DKUCH SEVCH Beeline Marrakesh Express

En rastypisk Engelsk Springer Spaniel är en stark, aktiv men ändå lugn och lättdresserad hund. Den är historiskt känd som jägarens spaniel framför andra pga av sin mångsidighed. Samtidigt är den en utmärkt familjehund då dess jaktsätt som stötande och apporterande fågelhund kräver en följsam hund. En springer älskar att apportera, dvs bära och de skiljer inte på om det är en fasan eller dina tofflor.

Int SUCH SFUCH Beeline Fantan Fantasy

Springern är mycket läraktig, mån om att göra sitt bästa och att vara ägaren till lags. Till sättet är springern mjuk och följsam men detta i kombination med envishet gör att även den mjukaste springer kräver en hel del uppfostran/dressyr för att bli en trevlig hund. Då springerns arbetssätt är att jaga i samarbete med sin förare ligger det i dess natur att alltid vara nära familjen och den har ingen önskan att rymma hemifrån om man tidigt visar gränserna. Även en jaktdresserad springer kan ges stor frihet och ger sig som regel inte ut och jagar på egen tass. Springern är en kraftfull hund med relativt stort behov av aktivitet, både fysisk och psykisk, och således inte någon hund som mår bra av att endast koppelrastas på stadspromenader. Vattenpassion har den som regel i stora mått, det gäller de som tidigt fått bekanta sig med detta element.

tuvapippi

Det är viktigt för dig som står i begrepp att skaffa en springer att veta att oavsett om man skall använda hunden till jakt eller till en sportig kompis är det väsentligt att hunden har de rätta jaktanlagen, för det är just dessa som gör paradoxalt nog gör springern till den trevliga hund den är även som familjehund.

alexsjö1

Springern används huvudsakligen till varje form av fågeljakt samt vid jakt på hårvilt som vildkanin och hare. Nu studerar inte alla springer sin bruksanvisning så noga utan den kan även med fördel användas till att vid jakt i små skogssåtar stöta ut klövvilt och användas som eftersökshund på skadat vilt. Det finns även vissa individer som ställer älg, även om det är ovanligt.

Beeline Marrakesh Express

Förutom den jaktliga sidan tycker springern om att arbeta med allt möjligt, t ex är den mycket framstående i lydnadsdressyr.

Beeline Chevaliers De Malte

Även vissa delar av brukssporten kan passa springern bra. Här är Judas som är utbildad patrullhund:

judaspatrull  judasspår2

Som agilityhund har den på senare år funnit en given plats och nu ser vi även framgångar inom rallylydnad för rasen.

Beeline Image Of Angel

Genom sitt mycket goda luktsinne har den också kommit att bli en uppskattad narkotikahund hos tullen. Det finns också springer som fungerar som tjänstehundar och de som ”arbetar” som servicehund i hemmet eller på vård- och äldreboenden, se några exempel i mediaklippen i höger spalt. Det finns även de som använder springern som draghund.

draghund

En rastypisk springer är en glad, godmodig och tillgiven hund som alltid vill vara i närheten av sin ägare/familj. Den är ingen typisk enmanshund utan brukar vara lika vänlig mot alla. Av detta förstås att vaktinstinkten inte är stor hos rasen, vilket även innebär att den är ”tyst” och inte gärna skäller för att varna vid besök o dyl. Detta medför även att hanarna inte är några slagskämpar, man brukar säga att springern sällan startar ett slagsmål, men blir de angripna kan de ge igen med gott gry och det gäller båda könen. Skillnaden i temperament mellan könen är därför inte så stor som i vissa andra raser, även de som inte har någon större hunderfarenhet klarar av att uppfostra en hane. För att uppfostra en springer oavsett kön krävs dock arbete, tålamod och konsekvens.

Beeline Exclusive Export

Enligt rasstandarden skall springern ha en mankhöjd på ca 51 cm, några centimeters skillnad pga kön tolereras. Vikten ligger på mellan 18-28 kg. De mest önskvärda färgerna är svart-vit, svart-vit-tan, lever-vit och lever-vit-tan. Fördelningen mellan mörka och vita partier är oväsentligt, dock får den inte vara enfärgad. Pälsen är som regel lättskött, men det bör påpekas att springern är en hund som förutom den dagliga omvårdnaden skall trimmas med jämna mellanrum.

Springern är i grunden en sund och frisk ras, dock förekommer en del ärftliga defekter bl a HD, höftledsdysplasi, samt några ärftliga ögonsjukdomar. Omfattningen av konstaterade fall är dock förhållandevis ringa vilket innebär att det främst är en utmaning för uppfödarna och inget som bör oroa den som står i begrepp att köpa en engelsk springer spaniel.  Det har uppmärksammats en ökat antal springer med hudproblem som har varierande orsaker, de allra flesta kan hanteras genom förebyggande åtgärder genom kost och skötsel som din uppfödare ska tipsa dig om. Tikarna i rasen är något överrepresenterade när det gäller juvertumörer jämfört med andra raser. Aggressivt temperament ska vara mycket främmande för rasen.

0725bordet

Lena Thorslund, kennel Windsong har också skrivit en mycket bra beskrivning:

”Springern är en stötande och apporterande fågelhund. Småviltjakt i största allmänhet kan räknas som en springers normala arbetsuppgifter. Men långt ifrån alla springrar studera sin bruksanvisning så noga. Här förekommer korta drev, stötande av klövvilt, ja det finns även springrar som utövar älghundssysslor, även om det är lite ovanligare. Det beror på vad man uppmuntrar hos den och förstås också på individens speciella fallenhet. På spanielprov vill man dock se fågel- och småviltsjakt, snyggt skött med visad respekt för lyftande eller bortflyende vilt. Den skall apportera dött och skadat vilt – såväl på land som i vatten. Springern är dessutom lätt att utbilda till eftersökshund.

En modern engelsk springer ska vara symmetrisk, kompakt, stark, högbent och aktiv, byggd för uthållighet och rörlighet. Det låter väl fint! Men rasstandarden har all rätt att låta så, åsynen av en välskött springer i full kondition är en fröjd för ögat. Den utstrålar energi, vänlighet och arbetslust. Den är vacker att se på med ett vitt bröstkrås, blank päls och prydligt behäng på benen. Den är ädel, ändå mycket robust i jämförelse med den stående fågelhunden. Pälsen är rik och tät och skyddar mot kyla, utan att för den skull vara så krävande att man inte kan lära sig t o m utställningstrimma sig själv.

Springern artar sig vanligen också som en trevlig familjehund. Vad sägs om till exempel hög dresserbarhet och följsamhet? Att den håller kontakt med föraren? Är lyhörd för signaler? Att den inte springer bort lössläppt på promenaden – en konsekvens av egenskapen ”att jaga under bössan”?

Den tycker om att arbeta. Den behöver inte alls få jaga för att trivas, någon annan uppgift går lika bra. Det ena hindrar dessutom inte det andra, en lydig hund är en lydig jakthund! Så att träna lydnadsdressyr med sin jaktkamrat kan bara löna sig. – Till den som nu händelsevis blivit intresserad av rasen vill jag säga: har man höga krav och vill ha en specialist av något slag, då är hundvärlden full av raser med långt specialiserad användning. Vill man däremot ha bara en enda hund som skall kunna göra lite av varje, ja då kan man prova en springer spaniel!”

Sist – men allra viktigast – är springer en kompis för stora och små! Läs mer HÄR om allt man kan göra med en springerkompis!

Beeline Kylie´s Smile

ellaöga

Se och läs mer om de olika områdena under Allround i menyn ovan!

Ännu mer om Engelsk Springer Spaniel:

Rasstandard: Alla raser har en standard som anger hur den ska se ut. Här är den för engelsk springer Läs mer

Engelsk springer – en kamouflerad arbetsmaskin En beskrivning av rasen skriven av en norsk uppfödare Läs mer

Årets narkotikahund 2011 är en engelsk springer från Helsingborg. Tullaren Thomas Hallkvist och hans hund Murphy har utsetts till årets narkotikasökhund. Läs mer

Årets narkotikahund 2013 heter Schack och är en engelsk springer spaniel! Läs mer

Narkotikasökhunden Lukas i arbete Se videon!

Årets Assistanshund 2013 heter Erk och är en engelsk springer spaniel! Läs mer

Kantarellhund är det också bra att ha, läs om Ziri Läs mer

Terapihund – se videon om Selma Se här

Årets narkotikahund 2016 heter Billy och finns i Malmö  Läs mer!

Molly, världens första dopingsökhund, 2018 Läs mer!

TV-inslag om Molly 2019 Titta!  

Ben, kriminalsökhund – fick utmärkelse för att ha hittat kvarlevorna efter Kim Wall, 2018
Läs mer

 

Beeline Yours Truly Oliver