Album för Nikkeis och Jackssons valpar 2022

 

Den sista veckan med det här härliga gänget – å så jag njutit av dessa valpar! Allting har bara flutit på och det är inte varit minsta bekymmer om något. De har varit så trevliga att ha att göra med, lärt sig fort och lyssnat både på mina visslingar och när jag pratat med dem. Och så matglada de varit! Även Nikkei har älskat att vara med dem nu då hon sinat och de förstått att hon inte har mjölk längre, hon har lekt med dem och hon har låtit dem ligga och gosa med henne. Vilken lycka att se! Men var sak har sin tid och när jag skriver detta har 6 av dem lämnat redan. Jag önskar de nya ägarna ett stort lycka till på vägen – ta väl hand om mina små och glöm inte att höra av er på olika sätt!

Den sista veckan bjöd annars som tur var på en hel del utevistelse, de vässade verkligen sina kunskaper att bli trädgårdsmästare. Tänderna vässades även på möbler inne då de tagit hela köket och del av vardagsrummet i besittning. Ute visade Nikkei dem hur man springer i trappan upp och ner och de fattade snabbt hur det gick till. Vi hade också några besökare under veckan och ett av dem var från veterinären som kanske inte var så kul för valparna men jag var mycket nöjd då de gick igenom i princip prickfritt.  Ingen film den här veckan utan här kommer först enskilda foton på valparna och deras ägare och därefter lite blandade foton från veckan som gick.

 

Ännu en händelserik vecka i valparnas liv. Nu har de vuxit så mycket så de upplevs som ”riktiga” valpar och de är så läraktiga. Visselsignalen sitter som en smäck och de har lärt sig hitta snabbt som bara den mellan sitt sovrum och lekrummet. De känner igen ljudet på håll när jag häller upp maten i rummet bredvid och då blir det livligt. En del är riktiga matvrak men alla äter bra. Det blev lite hysteriskt med det runda fatet då de började jaga varandra runt för att hitta den bästa biten så nu har jag bytt till enskilda skålar och det är betydligt lugnare vid de 4 måltider de nu får varje dag. Jag behöver knappt diska skålarna eller matbaren efteråt för den slickas mycket ren!

Inomhus har de fått en ny leksak i form av tunnel från IKEA och den har de mycket kul med. Såklart att jaga varandra igenom men den är även kul att hoppa på uppifrån och när orken tryter så fungerar den som koja för några. De har äntligen börjat fatta att man kan göra nr 2 på lådan med spån som jag har placerat ut. Det är ju inget som valpköpare kan eller ska ha direkt men det underlättar för en stackars uppfödare att inte få det utplacerat överallt som de sedan springer och hoppar i…

Den stora händelsen den här veckan har annars varit att äntligen få komma ut! Det gällde att passa på när det var uppehåll i regnandet men i stället så fick vi en kall och hård nordanvind. Plus 4 gr som enligt metrologerna känns som minus 2 – jag tyckte det kändes betydligt kallar och det tyckte valparna också första gången. Det blev bara 10 minuter och det var tur att de kunde tanka en varm slurk från Nikkei. Andra gången kunde bli lite längre för då var vi i trädgården och mer spännande att kolla in – bland annat hittade de mormor Iza och halvmoster Tian i hundgården. I nästa vecka ska de få mötas på riktigt. Annars hade jag full sjå att plocka allt de hittade från munnen på dem, småsten, pinnar, löv, gamla nypon och allt skräp man kan tänka sig. Det går ju an när man har en valp men att hålla koll på 7!!

Sedan blev det träning inför den första trimningen som görs på öronen och lite på halsen. Det är viktigt att lära valparna tidigt att inte vara rädd för maskinljud så jag börjar med att bara sätta på trimmaskinen och håller den i handen några gånger om dagen medan den brummar. Brukar säga typ ”så kul det låter!!” eller liknande. Nästa steg var att sänka handen och se om de vågade sig fram till den och de gjorde de som ni kan se på filmen nedan. Det gick snabbt och enkelt att trimma dem sedan eftersom de också är vana sedan tidigare att bli ompysslade på bord. Jag hoppas alla valpköpare tar tillvara att valparna kan detta!

Nu tar vi sats för sista veckan med besök av valparnas pappas husse och på onsdag från veterinären. Jag börjar redan få lite separationsångest…

Än en gång ursäkta för lite försenad uppdatering! När jag tittar på foton och film från 5 veckor och ser på valparna nu inser jag återigen hur mycket som händer på en vecka. Inte bara att de växer i kroppen så de är större och tyngre nu men hur de börjar förstå allt mer. Den stora nyheten den här veckan har varit att de nu tagit 2 rum i besittning. I det rummet där de haft sin hage har de nu bara som sovrum på natten och de har nu fått ett stort eget lekrum som ligger angränsande. Det tog bara 2 gånger så lärde sig sig hitta och springer nu snabbt mellan rummen när jag visslar på dem. Ni kommer ihåg att jag alltid visslar på valparna när de ska äta? Det lönar sig nu då de kommer som ett skott så snart jag visslar – toppen! I lekrummet har funnits mycket nya saker att undersöka, nya leksaker såklart men även pallar att klättra på, papperskassar som prasslar och andra saker som låter. Jag är med och stödjer dem med rösten när de reagerar på något och nu har de vant sig vid att när jag säger “det är ok och inget farligt” och litar på att jag har rätt. Så läraktiga valpar är! Jag har också introducerat dammsugaren, först på håll och efter några gånger där jag hela tiden pratat lugnande med dem så står de nu nyfiket och tittar på ena sidan grinden medan dammsugare är nära på andra sidan.

Det enda som satt käppar i hjulet har varit vädret. Jag hade ju hoppats att de skulle kunna komma ut men det har faktiskt regnat vareviga dag här. De blir fort blöta och kalla och det är för mycket jobb att hålla på att torka 7 valpar riktigt torra efteråt så vi får vänta. I morgon, måndag d 7, är det faktiskt aviserat uppehåll så håll tummarna. Under tiden så passar valparna på att äta ofta och mycket. De får nu ganska stora portioner mat 3 gånger om dagen och i slutet av kommande vecka är vi uppe i 4 mål. I samma takt som de äter mer så diar de mindre. Nikkei går nu till dem bara en kort stund på morgonen och på kvällen. Även det accepterar de och låter hennes juver vara när de sugit färdigt vilket gör att hon kan gosa och leka med dem lite. Det är inte alla valpar som är så snälla mot sin mamma.

Så här långt är kullen väldigt jämt på alla sätt och vis – det är faktiskt ingen som sticker ut med något avvikande som gör att jag kan säga att den är si eller så. Det jag gillar extra mycket med dem är att de är så kontaktsökande och verkar lyssna så fort jag säger något, då söker de numera alltid ögonkontakt. Det är en mycket god egenskap som jag hoppas alla kommande valpägare kommer att ta väl vara på. Apropå valpköpare så har vi haft de sista besöken under den här veckan också och även där har valparna varit mycket frimodiga och sociala utan undantag. Så härligt att se dem! 

 

Alltså, nu är valparna bara för gulliga. Jag tror att den här veckan mellan 4-5 är den allra, allra bästa. De är bara så söta, ser ut som små leksakshundar som rör sig med en uppskruvad propeller i bak 🙂 De är också så pussiga och gosiga så det är svårt att slita sig från dem. Men…det känns också att deras tänder har brytit fram nu vilket innebär att underbart är kort 🙂 Det tycker också Nikkei som nu verkligen tycker det är jobbigt att ge dem di, jag måste vara med henne hela tiden annars rymmer hon från dem 🙂 Nytt händer ju varje vecka och nyheterna har varit dels att vara några timmar i köket och få besök, dels att få en hage med bättre plats att leka, sova och äta på. Veckans film är från första stunden när de undersöker hagen. Notera hur en valp vänder upp en filt – det har de nu utvecklat till sin stora sport, när jag kom ner idag hade de dragit runt med alla filtar så de låg i en hög med 7 valpar på toppen! 

Vad som var tänkt att bli ytterligare en film var när jag idag släppte dem utanför hagen för första gången. De hade så kul med leksaker, matta och hoppade i kassen med tidningar m m. En riktigt lång film blev det – trodde jag – det visade sig att jag inte tryckt på knappen ordenligt. Typiskt! Under veckan har de också blivit riktiga matvrak och äter nu 3 ggr om dagen. Det ser kanske prydligt ut på fotot men bordsskicket är inte klockrent utan de är mer eller mindre insmorda med mat när de är klara. Men det gör inget för det finns inget som oroar en uppfödare mer än valpar som har dålig aptit. Veckans kloklippning är också avklarad, kan inte nog poängtera hur viktigt det är att klippa klorna ofta. Ändå kan oturen vara framme som hos Iza som i veckan fastnade med en klo på framtassen på något ute med klokapselbrott som resultat. Det gör fruktansvärt ont, ungefär som vi skulle få en nagel utdragen utan bedövning. Stackars Iza var tapper och som tur var hade jag värktabletter för hund hemma så hon klarade det till nästa dag då vi fick åka till veterinären och operera. Konvalecens är 3-6 månader när hon måste ha skydd på tassen hela tiden. Glöm inte klippa klorna!

Nu ser vi fram emot de sista besöken från familjer i helgen och hoppas vi inte får den orkan som aviserats. Efter den kanske valparna kan få komma utomhus för första gången under kommande vecka!

 

Veckan när utvecklingen exploderade! Oj så mycket nytt valparna kan och har lärt sig de senaste dagarna. Nu kan de sitta, de kan gå och de kan klättra. De kan gnälla otåligt när de inte får mat av mig tillräckligt fort också 🙂 Nu äter de 2 gånger om dagen ganska stora portioner med uppblött valpfoder blandat med Bravo färskfoder för valpar. Mycket gott verkar det som! Den stora omställningen för dem annars den här veckan var flytten från vardagsrummet och “poolen” ner till rummet i källaren med vanlig valplåda. Det tog bara en kort stund innan de kände sig hemmastadda där också och de kom ganska snart på att det var spännande att hänga på kanten och se ut i rummet.

Nästa steg var såklart att få komma ut i den stora världen utanför valplådan och det har blivit genom de olika besök vi haft de senaste dagarna, bland annat från 2 familjer som väntar på sin valp. Jag var så nöjd att se att de alla var mycket frimodiga och nyfikna och det var helt ok med helt nya personer också, det gick ju att sova i deras knä och försöka bita i deras händer. För nu har tänderna också brutit fram den här veckan…vilket gör att Nikkei inte längre är lika glad att ge dem di och det kan man förstå. Hon började veckan med att ge dem sittande men har nu helt gått över till att stå upp. Det är också en utmaning för en valp att lära sig balansera på bakbenen och suga sig fast uppe så att säga 🙂

De har också fått sin första avmasking – det måste vara jätteäckligt för valpar grimaserar alltid förskräckligt när de får avmaskingsmedlet. Inga synliga maskar som resultat vilket vi tackar för. Kloklippning har också varit på schemat som det är varje vecka.

Registreringsansökan är inskickad till SKK och kom snabbt i retur med stamtavlorna. Man registerar valpar på kön och färg så det är inte helt spikat vem som får vilket namn än, förutom hanen förstås. Som jag nämnde blev det självklara temat Jul och eftersom alla mina valpar har engelska namn blev det Christmas:

Beeline Christmas King, hanen
Beeline Christmas Celebration, brun/vit tik
Beeline Christmas Cookie, brun/vit tik
Beeline Christmas Glory, brun/vit tik
Beeline Christmas Carol, brun/vit/tan tik
Beeline Christmas Crush, brun/vit/tan tik
Beeline Christmas Candy Cane, brun/vit/tan tik

Här är de vid dagens porträttfotografering! 

 

Redan 3 veckor gamla och nu är de små söta valpar på riktigt! I veckan öppnade de ögon och öron och genast blir de ju mer personliga. Att de fått ögon märks att de blir mer rörliga, tidigare har de mest ålat fram men nu är de uppe på alla 4 och börjat upptäcka varandra och även Nikkei till mer än att bara dia. Hon älskar att ligga hos dem och putsa och slicka och de njuter av det och passar på att klättra på henne. Enda problemet är att flera nu hamnar på fel sida av henne när hon lägger sig för att de di, verkar som de struntar i nosen och nu bara går på synen 🙂 Att de fått öron märks också, helt plötsligt har de börjat låta en massa märkliga läten, det gäller att träna rösten…

Nytt under veckan var också första gången med riktigt mat som i det här fallet är rå köttfärs blandad med äggula. Det var riktigt populärt! Under veckan som kommer smyger jag sedan in uppblött valpfoder i köttfärsen och jag ökar från 1 till 2 ggr per dag. Klorna är klippta igen, jisses så de växer. När jag skulle byta filtar i valplådan så var jag för första gången tvungen att flytta dem utanför och ni kan se på film hur läskigt de tyckte det var…ett par gånger till bara så kommer de att fara kring över golvet 🙂

Nu är det dags att de får sina namn som ska vara i stamtavlan – inte helt otippad kommer de alla ha ordet “Christmas” i sina namn! Nästa vecka får ni veta vilka det blev.

 

 

Ursäkta så mycket för sen uppdatering!! Dagarna flyter i varandra och även den här andra veckan har det bara varit lugnt och skönt och valparna mest sover och äter fortfarande så jag missade helt enkelt i fredags 😉 Därmed inte sagt att de inte utvecklas, små smygande förändringar kan jag ändå notera varje dag. Om vi börjar med Nikkei har hon varit otroligt mån om de små och legat väldigt ofta och länge hos dem. Även när de diat färdigt har hon legat kvar och som ni kan se på foton har de börjat att kravla över henne medan hon sover/vilar. De senaste dagarna har jag dock noterar att hon lämnar dem allt längre stunder och hon väljer en annan plats att vila på. Hon är så hungrig, så hungrig så hon går mig hack i häl och speciellt då jag närmar mig köket! Från att ha ätit ca 3 dl normalt torrfoder två gånger om dagen innan hon var dräktig äter hon nu 3 ggr om dagen och är uppe på ca 15 dl av valpfoder som är kraftigare, dessutom med tillägg av färskfoder i varje mål. Det kostar på att producera mjölk!

Som ni kan se på valparna har de fått mycket mer pigmentering nu, nosen är inte längre rosa utan har fått päls och man börjar se prickarna komma. I det vita på kroppen kan man också ana mörkare partier på en del. Alla små valpar ser mycket mer vita ut än när de blir stora just på grund av att pigmenteringen saknas. Fälten med brunt blir också större i proportion till att hunden blir större. Klorna har växt helt galet de senaste dagarna och det är hög tid för en första kloklippning. Annars håller vi inte på så mycket med valparna innan de öppnar ögonen, de blir väldigt osäkra då. Ett av våra barnbarn fick sitta i valplådan tyckte Nikkei för hon satt så still och bara klappade dem försiktigt. Det går att ana att ögonen är på väg att öppnas, det börjar som en springa längst in i ögonvrån men tar några dagar innan de öppnats helt samtidigt som öronen också gör det. Även om man inte tittar efter så märker jag när de ser för då börjar de omedelbart att resa sig upp på benen och försöker gå, innan har de mest ålat sig fram på magen.

De växer så jag ser skillnad nästan från dag till dag. Idag var faktiskt första dagen som Nikkei testade att sitta och ge dem di i stället för att ligga ner. Hon märker att de börjar bli så stora så de nästan inte får plats att komma åt alla spenar när hon ligger ner. Nu får ni hålla till godo med veckans foton, det blir ingen video för det har inte varit särskilt mycket rörelse. Det hoppas jag det blir vid nästa uppdatering för då är ögonen öppnade!

 

Nikkei överraskade mig ordentligt den här gången. Hon var beräknad att valpa den 28 december så jag trodde att vi skulle hinna fira julen i lugn och ro innan det var dags för valpning. Det finns många tecken på att valpning är på gång, bland annat brukar tiken sluta äta ett dygn innan, tempen går upp så hon börjar hässja, hon bäddar och står i. Inget av dessa tecken visade Nikkei sent på kvällen den 23, hon åt glatt upp ett mål mat vid midnatt. Eftersom hon var ganska tjock och hade svårt att få plats med stora portioner så hade hon fått mål flera gånger om dagen en tid – om ni undrar över mattiderna hos mina hundar 🙂 Jag gick alltså och lade mig helt förvissad om att det inte skulle blir några valpar det närmaste dygnet i alla fall.

Jag vaknar med ett ryck när mobilen ringer och det är min sambo från nedervåningen som ropar åt mig att jag måste komma ner fort! Klockan är 07.30 och jag rusar ner och där är Nikkei som sitter bredvid en nyfödd valp som jag snabbt konstaterar är död. Nikkei var ganska stressad för hon hade ju sovit i samma rum som de andra hundarna som såklart var mycket nyfikna på vad som hände. Det blev snabba ryck att få ut övriga och att göra i ordning valpningslådan. Så fort det var gjort lugnade Nikkei ner sig. Vilken luring hon dragit för mig! Man ska vara med om mycket som uppfödare och man lär sig hela tiden, efter alla dessa år har jag nu lärt mig att inte släppa en dräktig tik ur sikte den sista veckan oavsett om hon visar tecken eller ej.

08.30 kom nästa valp och lagom till Kalle Anka så kom den sista av de 7 så hela valpningen gick mycket lätt och snabbt.

Vi är glada att få hälsa en hane och 6 tikar välkomna till världen! Alla bruna/vita och minst 2 st har också tanfärg som mamma. Första veckan har varit lugn och händelsefattig, det är helt underbart när man är uppfödare. Valparna är på sleep-eat-repeat och Nikkei är en mycket duktig mamma och sköter om dem väl. Här kommer lite foton från första veckan och enskilda foton på valparna barna någon minut gamla. Sist en video där de är några dagar gamla.