Album för Nikkeis och Colins valpar 2021, läs mer om föräldrarna HÄR.

 

Med godkänd stämpel från veterinären så var det dags att säga farväl till Nikkeis och Colins fina valpar. Vi önskar dem och alla familjer stort lycka till och hoppas att ni håller kontakt i framtiden!

Här kommer enskilda foton på alla:

 

Uppdatering i all hast för nu är det tuffaste veckan för mig i alla fall 🙂 Nikkeis söta gulliga valpar har blivit små ligister och ska ha mat 4 ggr om dagen och det är minst det dubbla som kommer ut där bak kan jag meddela 🙂 Samtidigt har Sallys valpar blivit så stora så de äter 2 ggr om dagen… Jag brukar säga att vara uppfödare när valparna är över 4 veckor är att vara städare till 75%!

Förutom att ha blivit allt livligare och modigare under veckan har det tack och lov varit uppehåll och även om det varit kallt har de kunnat vara ute ca 1 timme varje dag. Flera besök har de också haft och de är härligt att se så framåt och sociala de blivit. Jag var ju lite orolig innan att de så här i coronatider inte skulle träffa så många människor men alla familjer utom en har ju kunnat komma – tack för det! 

Tack och lov har tikarna kommit igång med att äta lite bättre nu, jag har ju en verktygslåda med fix och trix och till slut hittade jag något som fungerade. Många säger att valpar äter när de blir hungriga så man ska inte bry sig men det är helt fel. Valpar kan faktiskt få en släng av något som kan liknas vid anorexia och det blir en ond cirkel, de äter mindre och får därför plats med mindre i magen. Det gäller att ligga i och inte ge upp för förr eller senare kommer aptiten tillbaka – det viktigaste är att man GÖR någonting. Killarnas aptit går inte att klaga på, de anfaller matskålen och slickar rent så jag knappt behöver diska 🙂 Det har som sagt varit mycket utevistelse på altanen och de har verkligen kul där. Som ni kan se på filmen så är det nu också tuffa tag – man turas om att bitas och det är ett sätt att testa och se var gränserna går och hur man själv lär sig att komma undan attacker. Så de är inte arga på riktigt om någon blir orolig. 

Det blir inte så många foton från inomhus eftersom det är sämre ljus där och de är ju inte stilla mer än när de sover nu. Många av dem är duktiga att gå på tidning eller i spånlådan för att göra sina behov men ibland glömmer de sig förstås. En del tycker också att bajslådan är helt ok att ha som sovplats som ni kan se på foton. Ja det är utmanande och rörigt att vara valp innan man har koll på saker och ting! Nikkei har också tagit dem på en guidad tur i vårt vardagsrum och ut i köket, det var spännande och mycket nytt att undersöka.

Nu laddar vi för sista veckan, en sista kloklippning och avmasking står på schemat liksom en första trimning. Vi fortsätter träna att vara på bord och bli hanterad och vi får se om de får godkänt av veterinären som kommer hem till oss på tisdag.

Här kommer filmer och några foton såklart!:

 

Jag måste nog börja med att be om ursäkt för den här veckan blir såväl texten kortare som färre foton… Orsaken är att vi fått covid i den närmaste familjen (dock inte i vårt hus) och det har ställt till det med oro såklart men också annat praktiskt som måste prioriteras. Vi får hoppas att allt går väl.

Den stora händelsen för valparna den senaste veckan var såklart att få komma ut för första gången! Äntligen kom det lite sol så jag kontaktade några av de som bor närmast för att höra om de kunde komma med kort varsel och 2 familjer kom i söndags. Eftersom valparna bara var 5,5 vecka hade jag en föreställning om att de skulle vara mycket försiktiga i början och stanna hos oss på altanen. Men det tog inte många minuter förrän de var “all over the place” så jag fick göra en snabb insats för att kunna sätta upp kompostgaller så det inte trillade ner halvmetern till rabatten. Så kul de hade!! För varje dag blir de mer och mer kavata och precis som med barn börjar de ledsna på tidigare leksaker men kastar sig med förtjusning över nya. Tips alltså är att inte ta fram alla leksaker man köpt på en gång utan några i taget. Annars har det varit sedvanlig veckoklipp av klor och avmaskning ännu en gång. Jag har också börjat träna dem att vara på bordet en och en för att bli van att bli hanterad. Viktigt inför kommande veterinärbesök men även inför trimningar då de måste vara vana att vara på bord.

Det enda lite avvikande i den här kullen är att tikarna nu äter sämre än hanarna. I andra kullar finns ju av och till någon enstaka individ som äter sämre, jag har dock aldrig varit med om den här könsuppdelningen. De kan nu inte längre äta tillsammans för då blir hanarna kanonfeta medan tikarna knappt får något i sig. Så nu äter de 4 och 4 och det har blivit lite bättre men tikarna äter inte upp sin mat men hanarna slickar skålen och försöker äta upp den också…

Här kommer filmer och några foton såklart!:

 

Tittut! Jag undrar om inte just den här veckan är den allra bästa när man har en kull valpar. Utvecklingen går så fort så det händer nya saker varje dag. De är så gosiga och så nyfikna på allt och bara viftar på svansen av lycka när jag kommer. Eller är det kanske för matens skull de blir så glada…nu äter de fast föda 3 ggr om dagen men diar också minst 4-5 gånger. Den stora händelsen under veckan var flytten till rummet intill där det finns en stor hage men även utrymme utanför den där man kan leka. De var tveksamma någon timme över den nya korgen och att allt verkade så stort men redan dagen efter så hade de koll på allt. Så tycker jag springern är med det mesta – de rusar inte in i något direkt utan ska kolla in lite först men sedan är i princip allt ok. Nikkei vill fortfarande sova på natten i samma rum vilket hon får såklart, men jag har inte riktig koll på om hon ger dem di någon gång under natten. Tyst är det i alla fall i hela huset.

Tänk så mycket leksaker det finns att testa, tänderna som nu växt ut helt används flitigt till att bita både i dessa och i allt annat som finns i rummet, sopborste, hundkorg, papperskasse m m. Än så länge har de inte upptäckt mina fötter och ben vilket jag är tacksam för. Den här veckan har hanarna varit lite mer modiga och mer försigkomna än tikarna, vi får se om det håller i sig. Nikkei är ju en ganska mjuk tik som inte är tuff alls så det kanske har gått i arv till döttrarna i den här kullen. På videon ser ni när de första gången var utanför hagen – jag vill lova att ni kommer att se skillnad i rörelse på videon nästa vecka!

Nu är registreringsansökan inskickad till SKK och valparna har fått sina namn som de får i registreringsbeviset. Som ni minns är temat “Inauguration Day” då valparna föddes den 20 januari som var den dagen USA:s nye president installerades. Så här blev det:

Hanarna:

Beeline Oval Office
Beeline White House
Beeline Inauguration Day
Beeline Yes Mr President

Tikarna (med förklaring till de 3 sista namnen i länk efteråt):

Beeline First Lady
Beeline On The Pulse of Morning ( en dikt läses alltid på denna dag, dock är den här några år gammal https://youtu.be/59xGmHzxtZ4
Beeline The Hill We Climb (årets dikt, googla gärna texten du som får detta namn på din valp) https://youtu.be/Wz4YuEvJ3y4
Beeline Poet Amanda Gorman (det är hon som skrivit och läser The Hill We Climb)

Här kommer flera filmer och foton såklart!:

 


Hanarna

Tikarna

Lite sent den här veckan men det har varit lite fullt upp då bland annat Sallys valpar också har gjort entré 🙂

Varje gång jag uppdaterar här så slås jag av hur galet fort utvecklingen går, jag ser sådan skillnad mellan foton och film som är från början av veckan mot de i slutet. Därför är det också så roligt att dokumentera för det är lätt att glömma 🙂 Alla valparna mår väl och Nikke är fortfarande en mycket snäll och duktig mamma. Hon har till och med kommit på själv att nu är det dags att stå upp och ge di för att alla ska få plats. Det kräver lite övning från valparna, mycket vingligt i början att både suga sig fast i en spene och sedan hålla balansen i bak. Men för varje gång blev de mer säkrare. De äter nu 2 gånger om dagen och sedan ett par dagar tillbaka äter de nu också från skålar och den speciella “valpbar” jag har. Bordsskicket är förskräckligt, det tar tid att få i sig maten när man står och ligger i den! Klorna är klippta igen och så var det dags för den första avmaskningen. Det måste smaka riktigt äckligt då de spottar och fräser väldigt när de får medlet. Inga synliga maskar i avföringen efteråt vilket var bra.

De känner så väl igen min röst nu och far upp bara de hör den och de vill bli lyfta ur lådan och komma ut på golvet för lekstunder då och då. För varje gång blir det allt modigare att undersöka vad som finns. Idag hade jag det första coronasäkrade besöket genom en vän som kom – sådan skillnad det var på deras reaktion när de hörde en annan röst och någon som luktade annorlunda. Men efter en stund när de kunnat lukta igenom henne så var hon godkänd 🙂 Så har de börjat vifta på svansarna – jag älskar det! Även om det är tråkigt i sig så har nu alla blivande valpägare haft videosamtal och jag tycker det har varit väldigt trevligt. Jag hoppas och tror att valparna blev mer verkliga på så sätt och vi får hålla tummarna att vädret är snällt när valparna blir äldre så det kanske kommer finnas möjlighet till besök.

Här kommer flera filmer och foton såklart!:

 


Hej världen säger valparna! Ja nu har det verkligen hänt saker under senaste veckan. Ögonen är helt öppna och det innebär att valparna rör sig runt i lådan mer och mer för varje dag. Så snabbt de lär sig! Se bara skillnaden mellan de två filmerna nedan där det skiljer bara 3 dagar. Att öronen också öppnas märks då de reagerar när jag öppnar dörren och de vaknar och svarar när jag pratar med dem. Samtidigt som de börjar höra börjar de också låta en hel del, jag har alltid trott att de beror på att de blir så paffa att de kan låta så de måste testa hela tiden 🙂

Den första kloklippningen har jag också gjort den här veckan, de små klorna är verkligen sylvassa och det är synd om Nikkei och henner juver. Hon var lite tveksam när hon skulle gå till dem någon dag innan men efter klippningen är det mycket bättre. Hon envisas med att fortfarande ligga ner när hon ska ge di men det börjar bli ett problem eftersom de är så stora och börjar även bli tunga så det är inte helt lätt att ta sig till den undre raden. Jag är därför med varje gång och flyttar runt så att alla kommer åt.

Det har också varit premiär för “riktig” mat, det är speciellt valpfoder för de första veckorna blandat med köttfärs. Här är det alltid olika hur valparna reagerar och inget undantag i den här kullen. Ett par högg nästan fingrarna av mig medan några bara slickar på maten. Några dagar till så har nog alla kommit på hur det ska gå till.

När man börjar se var man är så är det också lockande att se vad som finns utanför lådan och det spred sig som en löpeld efter att första valpen hoppat upp och tittat över kanten. En valp har också varit så modig att han drog sig upp och trillade över på andra sidan ner på golvet. Det var ovanligt att det var en han eftersom det så gott som alltid är en tik som är först på detta i mina kullar.

Nu har det fösta digitala besöket också ägt rum och det fungerade jättefint. De flesta andra är inbokade på videomöte under de kommande dagarna. Påminner igen om att är du en av de kommande valpägarna och finns på facebook så glöm inte att leta upp gruppen “Vi som har engelsk springer från kennel Beeline” och klicka för att gå med i min grupp för alla valpägare. Hälften av er är redan med men det saknas alltså några. Den är mycket uppskattad! så missa inte Håll till godo med veckans videos och foton:

 

 

Valparnas andra vecka har varit eat-sleep-repeat 🙂 Det vill säga helt lugn och normal, bara att äta och sova, ja såklart att växa så det nästan knakar också! Den här perioden är lugn och skön för både mamma hund och för mig som uppfödare, vi får båda ta igen oss efter valpningen – naturen är vis! Nikkei har haft strålande aptit och därmed också gott om mjölk. Det enda jag måste se till är att alla 8 är på rätt sida om henne när hon lägger sig ner. De märker ju när hon kommer och nu börjar de vädra i luften och kryper omkring en del och då är det lätt hänt att någon hamnar bakom hennes rygg i stället. Konstigt nog brukar inga tikar bry sig om det.

Normalt sätt brukar jag bara sova hos valparna första veckan för att se att allt är väl. Men faktum är att jag fortfarande sover i valprummet och det hade jag inte kunnat göra om det inte hade varit så lugnt och tyst. En orsak till det är att vi haft så kallt här i Skåne veckan som gick. Jag har ju extra element i valparnas rum för de måste ha en ganska hög temperatur. Elen är dyr och då blev jag lite snål och tänkte att det är ju dumt att jag ska ligga i ett annat rum och värma upp det också. Det ska fortsätta med kylan ytterligare en vecka så jag kanske fortsätter att kampera ihop med dem, Nikkei tycker det är mysigt med sällskap också.

Som ni kan se på video och film har pälsen nu växt ytterligare på nosen och några börjar bli nästan lite lurviga runt huvudet. Pigmenten kommer också allt mer så att det nu syns mörka fläckar på själva nosspegeln som det heter och det går att se prickar på tassar och ben. Jag har väntat att de kanske skulle börja öppna ögon och öron, de är ju helt stängda vid födseln men brukar spricka upp runt 2 veckors ålder. Och se – jag lyckades få ett foto på den allra första glimten i ögonvrån på en av dem idag! Det innebär att det kommer att bli betydligt mer liv och rörelse redan om några dagar, så snart syn och hörsel är mer på plats så börjar de komma upp på benen och tar sig fram på ett annat sätt. Så veckans video på gänget som är så sömniga kommer det nog inte att bli liknande av kommande veckor.

Nu är det spikat vilka familjer som förhoppningsvis lyckliga väntar och räknar dagarna tills de är 8 veckor. Tråkigt att vi inte kan träffas som normalt men det ska bli spännande att testa ny teknik och först mötas digitalt! Ni får alla ladda med de frågor ni har. De flesta av valparna stannar i Skåne den här gången, det är bara 2 som ska lite längre norrut. Om du är en av de kommande valpägarna och finns på facebook så glöm inte att leta upp gruppen “Vi som har engelsk springer från kennel Beeline” och klicka för att gå med i min grupp för alla valpägare. Den är mycket uppskattad! Håll till godo med veckans videos och foton:

 

 

Nikkei födde sina valpar lätt och snabbt den 20 januari. Det är inte helt sant för den första valpen kom faktiskt kl 23.35 den 19 men eftersom majoriteten vinner så får alla födelsedag den 20. Den sista valpen föddes kl 05.50. Redan från började visade Nikkei att hon visste precis vad det handlade om, hon slickade dem torra och såg till att lägga sig på sidan så att de kom åt att börja dia. Det här är ju hennes andra kull och det är skillnad när det är första gången då många kan vara ganska förvirrade i några dagar.

Efter att vi båda fått sova ut så blev det en snabb dusch där bak. Eftersom mammor vill vara hos sina barn så hinner de inte torka utan ligger och börja frysa så därför har hon som ni kan se av ett foto en filt över sig. Nu har en vecka gått och allting är lugnt och skönt, valparna bara äter och sover och mamma Nikkei tar hand om resten. Dvs att hålla rent och att vara varm kudde för valparna att kura in sig hos. Den här första veckan brukar jag inte störa så mycket så därför blir det inte några enskilda foton på valparna än men däremot finns det två foton där jag lagt hanarna i en hög och tikarna i en annan. Hanarna var superduktiga och låg stilla precis där jag lagt dem på rad medan tikarna ålade runt hela tiden 🙂 Det syns på fotona.

Efter att ha bara snuttat lite på spenarna det första dygnet har de nu verkligen hittat tekniken med att trampa och ta spjärn för att få bra sug. När mjölken sedan rinner till så kan man höra hur det kluckas och en del får en mycket speciell darrning på svansen då. De kan ju inte vifta på svansen än men jag tänker att darrningen betyder “gilla”. Sätt på ljudet på videon så hör du ljudet:

 

Det kanske inte framgår så mycket av fotona men valparna har snart fördubblat sin födelsevikt. Ni kan nog också se att den rosa nosen har blivit lite mindre rosa då det redan börjat komma lite päls och pigment. Här kommer ett antal foton från veckan som gick. Du kan klicka på något för att se det större och då även bläddra som i bildspel.