Här kommer enskilda foton på alla valparna vid 8 veckors ålder samt deras ägare.

 

Så har det blivit dags för oss att tacka såväl Marre som hennes fina valpar för att vi fått ha glädjen att ha dem hos oss under dessa veckor. Förutom det tråkiga som hände en valp så har det varit en underbar tid, den varmaste majmånaden sedan slutet på 1800-talet har gjort att valparna kunnat vara ute och leka i trädgården hela dagarna till sent på kvällen. Så mysigt vi haft det! Det är med stor tillförsikt vi lämnar över dessa stabila och goa valpar till de nya ägarna och önskar dem all lycka i framtiden!

Här kommer till sist några foton från den sista veckan – och den sista filmen 🙂

 

 

Glädjen och sorgen de vandra tillsammans säger man och så har det varit den här veckan. Det har varit stor glädje där valparna lekt och haft det underbart ute i trädgården – men som hände det som aldrig borde få hända dagen de fyllde 7 veckor. En av hanvalparna hade jag noterat droppade lite urin och gjorde skvättpölar vilket är vanliga tecken på urinvägsinfektion och inte helt ovanligt på små valpar. Det är dock vanligast på tikar, jag har aldrig haft det på en hane tidigare. Jag var dock inte oroad när jag ringde veterinären för att få tid för att få antibiotika som skulle ordna det hela. När vi kom dit tyckte ändå veterinären att eftersom det inte är så vanligt på hanar så kunde vi lika gärna först ta en snabb titt med ultraljud för att kolla att det inte var något annat. Jag tror veterinären blev lika chockad som jag för hon kunde först inte säga något mer än att något var fel. Hon kallade på deras specialist och tillsammans kunde de konstatera att ena njuren var gravt missbildad och även en bit av urinröret. Jag åkte hem utan valp och jag måste erkänna att jag minns inte riktigt hur jag kom hem för jag grät hela tiden. Det är fortfarande helt obegripligt hur en till synes pigg och frisk liten valp, tjock och go, ena dagen leker i trädgården och nästa dag så finns han inte längre. RIP min lilla fine kille, jag ska aldrig glömma dig.

Som tur är var det inte någon ärftlig defekt utan “naturens spratt” som kan jäklas av och till. Det som också var tråkigt var att behöva kontakta en familj som inte längre skulle få en av våra valpar. Så tråkigt att också mista en trevlig valpköpare! Vi kunde dock finna en bra lösning för dem då vi hittade en halvbror som var till salu hos en annan uppfödare. Det här har aldrig tidigare hänt mig under mina 40 år som uppfödare och jag hoppas det dröjer minst 40 år till nästa gång. Det var hårt.

Det blir därför heller ingen längre text om valparnas vecka utan sammanfattningsvis kan jag säga att det varit ute från tidig morgon till sen kväll i det underbara vädret vi haft. De har lekt mycket med mamma och med Nikkei och upptäckt varenda vrå av trädgården inkl att klättra i trappan upp till altanen. De har också åkt bil första gången då vi var och hälsade på en god vän. Lite pip var det i bilen men full rulle på det nya stället. Här kommer i stället många foton och filmer i stället för ord!

 

Den här veckan har inneburit stora förändringar för valparna. Från att ha gosat mycket med mamma i sin tidigare hage och valplåda blev det dags att flytta till det andra rummet och ny hage. Jag upphör aldrig att förvånas över så anpassningsbara springervalpar är, det tog inte många timmar förrän de hade utforskat allt och sedan somnade gott. Men bara några dagar senare var det dags för nästa nyhet – första gången ute! Det var lite läskigt första dagen och inte undra på när det var en strålkastare de mötte 🙂 Vädret har sedan dess varit nästan extremt med strålande sol hela dagarna och med toppnoteringen idag på 25 grader – puh! Valparna har en liten lekrush ute på morgonen och på sena kvällen men annars sover de nästan bort hela dagarna förutom när det är dags för mat. Till och med Marre blir lite paff när hon är inne hos dem och de är nöjda och somnar efter att de diat – ingen orkar dra och slita i henne! Som tur är är dock aptiten på topp och de äter nu 3 ordentliga mål med valpmat om dagen. Det är annars ganska vanligt att de tappar aptiten i värmen. Några besök har de också fått (på kvällen!) och under kommande helg blir det ytterligare några. Hoppas de är pigga på att bitas lite mer då 🙂

Valparna har nu fått sina namn registrerade hos SKK och temat är MA – efter mamma Marre då det är hennes sista kull 🙂 Här är namnen:

Hanar
Beeline Made To Match
Beeline Make Out Monday
Beeline Made In The Shade
Beeline Main Attraction
Beeline Master Plan

Tikar
Beeline Marry Come Up
Beeline Make Up

Här kommer några foton från veckan och en som jag tycker underbar film där Marre gosar med sina små.

 

Så har ännu en vecka passerat i flygande fart. Valparna har börjat ta mer plats så de har nu fått en stor hage utanför valplådan och den inspekteras in i minsta detalj. Alla leksaker gås igenom men det allra roligaste verkar vara att försöka springa riktigt fort. Det går sådär, ibland trillar de omkull och ibland springer de rakt in i något. Valpar är mycket närsynta i den här åldern. För varje dag går det dock allt bättre och de kan även hjälpa till med städningen som ni kan se på foton. Jag skäms lite att det är så få foton den här veckan, jag får skylla på Zamanthas valpar som haft fokus och som snart ska åka. Jag lovar bättring! Marre är en mycket tålmodig mamma och hon säger till när hon vill ge dem di. Det och mat står högt i kurs hos dessa valpar kan jag lova! Däremot var avmaskning inget kul…

Nu hoppas vi att det stämmer att sommarvärmen kommer åter till helgen för då blir det dags att få komma ut för första gången.

 

Även om det blivit lite mer liv och rörelse både i och utanför valplådan så är det fortfarande ganska lugnt. Valparna sover mycket och är bara vakna kortare stunder i samband med att de äter. Och det här veckan har det blivit MER mat vilket de verkligen gillar – inte konstigt med en mamma som är matvrak 🙂 Veckan har också bjudit på flera besök av de familjer som väntar på sin lilla valp. Det är såklart roligt att få en första titt när valparna är så här små men direkt sociala är de ju inte än. De reagerar dock mycket fort på min röst som de känner igen och viftar på svansen. Det har också varit premiär för att hoppa ur valplådan som som nästan alltid var den en tik som vågade först. Är de kanske något tidigare utvecklade än hanar? När det är gjort är det dags att låta valparna komma ut och upptäcka världen utanför lådan och redan efter någon dag skuttar de runt och är mycket framåt. Leksaker ska undersökas men det roligaste är nog att kunna hoppa, springa och ta fart. Här kommer några foton från veckan och en film från andra dagen utanför valplådan – där några valpar upptäckte att det fanns några matsmulor kvar på mattan 🙂

 

Valparnas tredje vecka har varit lugn och skön. Men de har öppnat ögon och öron och så fort de gjort det blir det mer liv i lådan. Då ska det tränas på att gå, sitta och stå och även röstresurserna måste tränas såklart. Den första smakportionen av riktig mat har också testats, det var riktigt gott med köttfärs blandad med äggula. Marre tränar på att sitta och ge di, valparna har blivit så stora så det är svårt för alla att få plats när hon ligger. Det är lite svårt att sitta tycker hon så nästa lektion är att kunna dia fast hon står upp.

Det är så härligt att ha en tik som Marre som är så stabil i alla situationer. Våra stora barn och små barnbarn har varit på besök och Marre närmast njuter av att bli beundrar när de tittar och klappar henne i valplådan. Valparna har annars fått sina vassa klor klippta och nu är det dags för rutinmässig avmasking i morgon. Några hänger redan på kanten till valplådan så vilken dag som helst blir vi inte förvånade om vi hittar någon på golvet utanför… Här följer några foton från veckan och sedan en film från 3-veckorsdagen.

 

Idag har valparna redan blivit 2 veckor. Det har inte hänt så mycket i valplådan annat än att de äter och sover – och växer. Även om vissa storleksskillnader ännu syns som beror på olika födelsevikt så är det gott gry i samtliga och de verkar vara lika hungriga som mamma Marre alltid är 😉 Se film nedan där hon äter först innan hon går till dem fast de gnyr efter henne och letar efter spenarna. I morse såg vi den första glimten i ögonvrån så den kommande veckan kommer det att hända betydligt mer. Bjuder förutom på film även på några foton från veckan som gick.

 

Det blev lite dramatiskt när Marres valpar kom till världen. Allt gick fint och den första valpen föddes kl 03.00 på natten/morgonen. Två timmar senare började Marre krysta och krysta – men det kom ingen valp. Jag blev orolig och ringde Djursjukhuset som tyckte vi skulle komma in för en check så kl 07.00 var vi där. Röntgen och ultraljud visade sig att en valp låg på tvären och inte kunde komma ut men att valparna levde. Då var det inte svårt att ta beslult om kejsarsnitt. Fast det gick ganska fort så kändes det som lång och nervös väntan där vi satt med Marres förstfödda. Men så plötsligt kom sköterskan med de 6 nyförlösta och de kom i en smart uppvärmd plastlåda som liknade en kuvös. De var dock inte alls nöjda utan pep och skrek och letade efter mamma! Så här såg lådan ut:

Klockan 10 var vi hemma igen och även om Marre var lite groggy så var hon så omtänksam om de små och man kunde se hur skönt hon tyckte det var att ligga i valplådan och ha dem samlade hos sig.

Nu har en vecka gått och både Marre och valparna mår bra. Hon hade lite problem att få igång mjölkproduktionen de första dagarna, något som tydligen är ganska vanligt efter ett kejsarsnitt men det börjar bli bättre. Växt har valparna i alla fall gjort – här är de en vecka.

Den först födda som fick vänta på sina syskon: