Album för valpar födda 2021-07-14 e Glamorly Ginger Ale u Beeline Marry Come Up. Läs om föräldrarna här

Så tiden har flugit iväg med dessa härliga valpar! Och vilka underbara sista två veckor de haft här trots att jag behövt ta hand om Adeles kull också. Stort tack till Mia, Adeles matte, som ägnat tid både åt Maddies och Adeles valpar. Vädret har ju varit fantastiskt och valparna har kunnat vara ute i trädgården hela dagarna. Jag har haft många tikar som jag sagt att de varit bra mammor, men jag måste säga att Maddie tar det till en ny nivå. Inte nog med att hon var duktig på att ge dem di och hålla dem rena när de var små men hon vill verkligen vara med dem hela tiden fast de nu är flygfärdiga. Andra tikar brukar tröttna på dem kring 6-7 v då de börjar bli jobbiga. Maddie är med dem all tid hon kan och får och då leker hon med dem, visar dem leksaker, jagar tafatt och hittar på en massa roliga saker. Hon uppfostrar dem också en och en och gud nåde de valpar som muckar med varandra, som valpar alltid gör, då går hon som en plog emellan och visar tydligt att det gillar hon inte.

Precis som Maddie är valparna mycket lyhörda och har superkoll på allt som är nytt. Då är de försiktiga innan de kollat in vad det är. Jag hoppas alla valpköpare kommer att ta tillvara detta för då kommer de att få mycket kontaktsökande och lydiga valpar/hundar. De är mycket sociala och glada precis som springervalpar ska vara. Hälften av gänget är riktiga matvrak precis som mamma och mormor medan de övriga inte riktigt har fattat att man ska vräka i sig mat än 🙂

Nu är mitt jobb gjort och jag önska alla nya familjer stort lycka till med sina valpar! Kom ihåg att höra av er då och då så vi alla får veta hur det går. Jag säger också på återseende!

 

 

Tyvärr har jag fått ägna mycket tid åt Adeles valpar som varit sjuka så det blir inte några egentliga uppdateringar för den här veckan förutom denna härliga film!

 

 Den här veckan har varit hektisk för mig då Adeles valpar också har gjort entré. Desto mer tacksam är jag för att vädret äntligen blev så fint så att valparna har kunnat vara ute i trädgården hela dagarna. Oj sådant jobb de haft för att undersöka allt, en pinne, ett löv, smaka på gräs – för att inte tala om nya leksaker och när de väl kom underfund med hur kul det var att springa i tunnlar blev det full fart. Maddie älskar den här tiden med valparna och är gärna med och leker och visar dem hur man busar. Snart kommer hon att leka kurragömma med dem mellan odlingslådorna… Men mamma är också bra som mjölkbar utomhus även om första riktiga måltiden ute också slank ner snabbt. Aptiten är god så långt och sömnen också när de drar sig tillbaka i IKEA-tältet för en tupplur.

Det har också varit några andra besök från de kommande valpägarna och jag tror det blev förvånade så mycket valparna vuxit bara på några veckor. Jag låter foton och film tala för sig här:

 

När valparna började hoppa ur valplådan i en strid ström var det dags för att flytta till rummet bredvid med en hage och större utrymme för lek. En så stor förändring påverkar alltid valpar några timmar upp till ett dygn, allting är ju nytt som lukter, ljud m m. Då är det tryggt att ha mamma nära och ganska snart fann de sig till rätta och började utforska allt det nya. Nu äter de ordentliga portioner mat 2 gånger om dagen och det går att se nästan från dag till dag ur mycket de växt av det! Inte bara att valparna har växt men tänderna har också gjort det, vilket börjar kännas 🙂 Flera stunder om dagen är de nu utanför hagen och upptäcker alla leksaker och att man kan t ex ha dragkamp om dem… En del är mycket snabba på att plocka upp och apportera, det ska bli intressant att följa om just de som var först med detta och fortsätter med det. Sedvanlig veckoklipp av klor har gjorts och idag är det dags för nästa avmaskning som inte är så populär för det smakar tydligen urk. Apropå maten så äter de nu ur gemensam s k valpbar och de flesta har fattat att man ska stå med benen utanför men det är alltid någon ivrig som i stället vill stå uppe i formen. God aptit har de alla! Maddie har dragit ner på antal gånger per dygn som hon ger dem di och hon börjar få mer bråttom med att bli klar, hon fuskar lite så hon har lagt på hullet. Sorry Maddie – då blir det mindre mat i stället!

Att vara uppfödare är inte bara att följa den fantastiska utveckligen som valparna gör under tiden hos mig. Det finns riktigt svarta stunder också och en sådan hade jag igår. Den minsta hanen (hane nr 3), han som föddes nära 4 timmar efter de andra och som jag var så glad att jag fick liv i trots att han var livlös precis vid födseln, fick jag med stor sorg låta bli änglavalp. Han har haft ett litet avvikande beteende av och till men som jag trott berott i huvudsak på att han hade en tuff första vecka och då kom lite efter de andra. Sedan han kom igång med ätandet trodde jag dock att faran var över. Men vid flytten till det nya rummet stod det helt klart att han inte var med på noterna utan blev helt vilsen. Efter lite olika egna tester blev jag säker på att han såg dåligt och när jag åkte till veterinären så kunde han konstatera att valpen var svårt synskadad. Med stor sannolikhet berodde det på den syrebrist han fick i samband med födseln. Det var så hårt och ett mycket svårt och tungt beslut att ta farväl av den lille som jag ägnat så mycket extra omsorg åt. RIP lille vän, vi ses i ett annat liv där du kan se och springa fritt över ängarna.

Nu hoppas vi på bättre väder i kommande vecka så valparna kan få komma ut och erövra trädgården! 

 

Det har varit en händelserik vecka! För varje dag märks det att valparna ser och hör allt mer, även om de fortfarande är väldigt närsynta och reagerar på konstiga ljud. Som t ex när Maddie hade bråttom in till dem och sladdade på golvet samt landade i lådväggen – det ska vara mammor till att skrämma slag på sina barn! Nu har de börjat upptäcka varandra och biter varandra lite med de tänder som också kommit, vassare för varje dag. Nu har det också varit dags att introducera några mjuka leksaker men de används mest som kuddar att sova på tycks det. Alla diar nu stående även om det fortfarande är svårt med balansen men Maddie är nog tacksam för att inte behöva ligga ner längre. Hon är fortfarande mycket duktig på att hålla rent i lådan efter dem något som annars brukar avta när valparna börjat äta fast föda. De äter nu 2 ggr om dagen ganska ordentliga portioner med uppblött valpfoder med lite köttfärs i.

Veckan har annars bjudit på många besök, när jag skriver detta har alla utom en familj varit här. Det innebär att de kommit ut på golvet utanför valplådan för första gången och för varje besök har de blivit allt modigare och tar lite svängar för att kolla in både besökare och annat som finns i rummet. I kväll var det också strömhopp ut från lådan vilket är en klar signal för att det är dags att flytta till en större hage med mer svängrum. Klorna har klipps ännu en gång och en första borstning av öron och huvud blev det också inför porträttfotograferingen som ni kan se här nedan.

Nu har också registreringsbevisen från SKK kommit med deras namn i stamtavlan. Som jag nämnt tidigare är temat “Tropical” eftersom dagarna och nätterna kring när de föddes var s k tropiska dygn när vi hade nära 30 gr här i Helsingborg. Så här blev namnen:

Hane 1, svart/vit – Beeline Tropical Tornado
Hane 2, brun/vit – Beeline Tropical Topic
Hane 3, brun/vit – Beeline Tropical Thunderstorm
Tik 1, svart/vit – Beeline Tropical Twist
Tik 2, brun/vit – Beeline Tropical Treasure
Tik 3, brun/vit – Beeline Tropical Touch
Tik 4, brun/vit – Beeline Typically Tropical
Tik 5, brun/vit – Beeline Tropical Trick

 

 

Ber om ursäkt för lite försenad uppdatering! Veckan som gått har varit händelsrik för valparna. Det största har varit att de nu alla har öppnat såväl ögon som öron. Det innebär att lugnet när de oftast låg och sov i en hög förutom när de diade är över. Nu är de uppe på benen, nåja vingligt, de sitter och tittar och de upptäcker varandra. Några dagar senare upptäckte de också att de är i en låda och att det finns en värld utanför att kika på…nu kommer det inte dröja länge förrän de tar sig över kanten också 🙂 De är mycket ljudkänsliga i den här åldern och det är ju förståeligt. De känner igen min röst och letar efter mig när de hör den. Kommer Maddie farande för fort och slår i någonstans piper de dock till och tar skydd. När Maddies matte hälsade på så reagerade några på hennes röst och ryggade tillbaka. Allt detta går över, det gäller bara att försöka introducera nya ljud försiktigt. Radion står nu på i valprummet dagtid.

Mer första gången är att de sylvassa små klorna nu är klippta vilket Maddie nog är särskilt tacksam för. Hon tror nog att valparna är äldre än de verkligen är för hon vill allra helst stå upp och ge dem di. Några klarar det men det är också några som inte riktigt når upp eller som inte knäckt koden hur man göra. Jag försöker därför få henne att ligga ner när jag är med men det går också att se att de börjar bli så stora så det blir ordentligt trångt då. Det har också varit dags för den första måltiden som är en kladdig historia. De får rå nötfärs blandat med en mousse som är speciellt för små valpar. De älskar det och äter nu 2 ggr om dagen av denna geggan.

Så kom Maddies matte Martina på besök och eftersom det var en varm och solig dag så fick de komma ut första gången, på altanen. Det var lite läskigt men de ålade omkring, en del somnade på fläcken och en del fick vi “rädda” då de ålat iväg så långt att de inte hittade tillbaka till filten. Nu ser vi fram emot besök från alla kommande valpägare nästa vecka och håller tummarna att vädret blir bättre än prognosen så vi kan vara ute då också.

På fotona ser ni några foton på valpar som ligger platt på mage men bakbenen rakt ut bakom sig och frambenen rakt ut framåt. Så ligger Maddie ofta och gärna och hon har ärvt det från sin pappa Colin. Det ser så mysigt ut och alltså inte något som alla springer gör 🙂 Håll till godo med film och foton!

 

Eat, sleep, repeat! Det brukar vara mottot för andra veckan och inget undantag i den här kullen. Alla växer så det knakar och Maddie är jättenöjd för hon får ganska mycket MAT som blir smaskig mjölk. Om ni tittar noga och jämför mot förra veckan på bilderna så ser ni att pigmenteringen har ökat, de ser inte längre så rosa ut. Prickarna på benen börjar också synas. Nu blir det inte mer text den här veckan då jag ska åka bort några dagar medan Mia håller ställningarna. Nästa vecka blir det liv i luckan, då ska de ha öppnat ögon och öron!
Håll till godo med video och foton.

 

 

Den 14 juli var en mycket het dag med närmare 30 grader. När Maddie började flåsa på morgonen och förmiddagen, som är ett typiskt tecken att valpning är nära, så noterade jag det knappt utan trodde det berodde på att det var så varmt. Men hon flåsade värre och värre så jag tänkte det var bäst att ta med henne ner till rummet i källaren där många av mina valpar föds och som är iordningställt för det. Det innebär valplåda för Maddie och säng för mig 🙂 Som tur är så är det mycket svalare nere i källaren, vet inte hur vi skulle ha stått ut annars. Nyfödda valpar tål inte drag så det går inte att ha fläkt. 

Maddie var inte särskilt tjock fram till vecka 8 så jag trodde att hon som mest hade kanske 6 valpar. Den första föddes kl 12.40 och sedan kom de lätt och snabbt fram till den sjätte som kom kl 15.45. Maddie verkade nöjd så jag trodde det var klart i och med det. Det allra vanligaste är att det är högst 2 timmar mellan valpara och när det hade gått 3 timmar så tog jag foto på Maddie med de 6. Men så hon lurades! 3 tim och 45 minuter efter senaste valpen fick hon krystvärkar igen och ytterligare en valp tittade ut. 30 min senare kom ytterligare en och då var jag så paff att jag helt missade att fota den. Annars finns det foton på alla 7 nyfödda i albumet, men alltså inte på den tik som kallas för nr 5. Totalt blev det alltså 8 valpar varav 3 hanar och 5 tikar. En av vardera kön är svart/vit och resten brun/vita.

Under veckan som gått har Maddie varit jätteduktig. Trots att tikar alltid har lite feber de första dagarna kämpade hon tappert att ligga hos valparna fast det var så varmt. På fjärde dygnet var hon ok igen och då hade också värsta värmen gett sig. Valparna är tysta och nöjda vilket betyder att hon har gott om mjölk. Om Maddie fick bestämma skulle hon dock kunna äta hela tiden men det är klokt att hålla igen lite så det inte blir mjölkstockning. Eftersom valparna föddes på 59 dygnet, mot det i genomsnitt mest normala 63:e, så var de inte jättestora. Men efter en vecka med mammas goa mjölk har de snart fördubblat sin födelsevikt. Ni kan se på fotona vilket bra drag det är i suget kring spenen! Nu rinner mjölken också till och det ser man på en mycket typisk krök på svansen samtidigt som den liksom darrar.

Här nedan finns fotoalbum med alla foton från veckan och enskilda foton på alla valpar  (förutom då en tik som saknas som nyfödd). Men först en video från mjölkbaren!