Dags att skiljas åt – ja åtminstone för valparna att flytta hemifrån och lämna mamma 🙂 Jag får ofta frågan om det inte är svårt när de ska åka men mitt svar är alltid nej. Det beror på att jag är så trygg i att jag vet att valparna kommer till riktigt bra hem och kommer att bli älskade familjemedlemmar. Och ska sanningen fram är valparna just de sista dagarna lite av ligister och hittar på alla hyss som är möjliga så till och med mamma Iza har gömt sig inomhus vid några tillfällen. Det är tecken på att det är en bra tid att bryta upp just vid 8 veckor. Den här kullen har varit en stor glädje att få följa. Allting har gått fint, de har ätit bättre än många andra valpar/kullar och de har varit bra i magen – motsatsen är alltid en uppfödares skräck. De har fått många besök vilket gjort att de är mycket nyfikna och sociala samtidigt som de såklart varit mycket präglade på mig och kommit som ett skott när jag visslat på dem. Så kära valpköpare – nu har jag gjort allt vad jag kunnat för att starten blev så bra som möjligt och det är ert jobb att göra resten. Jag önskar er alla varmt lycka till med det och säger på återseende!

Här kommer enskilda foton på valparna med sina familjer:

HANAR

BEELINE RED SUN RISING “Elton”

Ägare: familjen Stefan och Lotti Larsson, Torna Hällestad


BEELINE SEARCHING FOR THE SUN “Zigge”

Ägare: familjen Björn och Marie Bengtsson, Kävlinge


BEELINE HIGHER THAN THE SUN, “Ville”

Ägare: familjen Maria Kindesjö, Kisa


BEELINE HERE COMES THE SUN “Jaxon”

Ägare: familjen Andrée Tjäderkvist, Oxie


TIKAR

BEELINE FOLLOW THE SUN

Ägare: familjen Holmqvist, Ramlösa


BEELINE SUN KISSED “Diixii”

Ägare: familjen Erica Ljung, Lomma och avelsrätt kennel Beeline


BEELINE RUN FOR THE SUN “Nikkei”

Ägare kennel Beeline

 

Den här näst sista veckan har valparna erövrat trädgården kan man säga. En meter i taget, en buske i taget, en blomma i taget… 🙂 Leksakerna har inte varit lika mycket i fokus, inget verkar kunna slå att tugga på ett löv, gräva en grop, apportera en pinne och att jaga och busa med varandra. Sally har nu också fått träffa dem och hänger gärna med i leken, lite för tuffa tag ibland tycker ju jag men så länge valparna inte piper eller Iza säger ifrån så är det nog ok. Valparna försöker av och till dia Sally vilket gör henne mycket förbryllad!

Vi har tränat på att gå i trappa, altantrappan är bred och bra och Iza hjälpte till genom att lägga sig högst upp och vara “onåbar”. Nåja, den utmaningen löste de snabbt. Aptiten på mat har också ökat den här veckan och nu är de riktigt goa och runda. Vattenskål att dricka ut, nåja mest slaska i, har de också fått prova. Förutom att de är nyfikna och full med action när de är ute så måste jag säga att det är en ovanligt snäll och framför allt tyst kull. En del valpar låter så fort det är något, så snart de vakna och skäller när de leker med varandra men här är otroligt lugnt och tyst. Jag tror att Iza påverkat dem eftersom hon är så cool själv.

Vi tränar ju på inkallningssignal genom vissling varje gång valparna ska få mat och det lönar sig nu, t ex när alla ska in i valpgården igen. Till de nya ägarna: missa inte att fortsätta vissla på dem – om du inte kan själv så köp en visselpipa omgående! Här är en kort film hur det ser ut:

Iza diar inte mer än någon gång per dygn nu och hon försöker få valparna förstå att det inte är öppen bar. Lite katt och råttalek blir det, se här:

Men det är inte bara hon som har det tufft – så här gick det för en av veckans besökare:

Nedan några foton från veckan som gått. Nu laddar vi för den sista intensiva veckan!

 

 

Ännu en vecka som har gått försvinnande fort! Och ännu ett stort utvecklingssprång för valparna – nu har det varit UTE för hela slanten! Äntligen har det ihållande regn som vi haft nästan hela juli gett vika och solen har tittat fram, nu håller vi tummarna att det ska fortsätta minst 2 veckor till 🙂

Det är alltid fascinerande att studera valpar när de kommer ut första gången, ofta är det lite av en skräckblandad förtjusning. Men det dröjer inte länge innan nyfikenheten tar överhand och de beger sig på upptäcktsfärd. Det gäller först att ha koll på kojan så man vet var man ska ta vägen när man blir trött eller om det hörs något läskigt ljud från vägen utanför. Sedan finns det en del saker att klättra på och att försöka balansera på (går sådär än så länge). Nya former av leksaker var också spännande. Men bara att upptäcka grus, gräs och pinnar tog sin lilla tid. Sally har varit mycket nyfiken och stått och hängt utanför och pussar på dem genom nätet. Hon är i en lite vild och galen ålder så vi väntar ytterligare några dagar innan de får träffas i trädgården. Iza sitter på behörigt avstånd och tittar på dem men annars är hon gärna hos dem när hon ger di. 

Men nu äter valparna “riktig” mat, dvs valpfoder 3 ggr om dagen också – här var det premiär att “äta ute” 🙂

Några besök har det också blivit och nu var det ännu mer spännande än sist. För nu kan man ju testa att BITA på dessa människor, mycket roligare än på leksakerna faktiskt 😉 Men det var också kul att få klättra på dem, sitta i knät, testa att dra dem i håret, knyta upp deras skosnören m m. Se själv på fotona!

Så har registreringsbevisen kommit från SKK och här är valparnas officiella namn. Ni minns att temat är SOL eller SUN (eftersom vi inte sett den på hela sommaren här…)?

Beeline Red Sun Rising, hane, lever/vit/tan
Beeline Here Comes The Sun, hane, lever/vit/tan
Beeline Searching For The Sun, hane, lever/vit
Beeline Higher Than The Sun, hane, lever/vit
Beeline Follow The Sun, tik, lever/vit
Beeline Sun Kissed, tik, lever/vit
Beeline Run To The Sun, tik, lever/vit/tan

Här kommer en film från i morse precis efter att de blivit utsläppta i valpgården.

Och här kommer mängder med foton – jag hoppas ni tycker om foton lika mycket som jag!

 

 

Nu är valparna 5 veckor och det har varit en händelserik vecka där utvecklingen har tagit stora språng! Den första stora förändringen var flytten från valplådan till den stora hagen. Det var lite läskigt i början så det var tur att mamma Iza var med och visade att det inte var så farligt 🙂

Efter några dagars träning så blev balansen allt bättre så nu diar alla valparna när Iza står upp:

Veckan har också gått i lekens tecken – wow alla konstiga saker som ska upptäckas och att det går att bära på dem! Än så länge är de ganska självupptagna på sin upptäcksresa och leker inte med varandra mer än att provbita lite här och där 🙂 En som gärna hade lekt med valparna är Sally, hon ligger utanför grinden och trånar och valparna tycker hon är mycket spännande. Än får hon vänta lite till innan det blir dags att träffas. Tänderna har börjat komma fram ordentligt så från och med nu börjar det kännas i fingrar och tår när de hugger tag. En första avmasking har också gjorts och vi har börjat träna på att stå fint på bord. Men det allra allra viktigaste under veckan har nog varit MATEN! Nu äter de valpfoder 2 – 3 gånger per dygn förutom att de också diar. Och det är populärt, fatet rensas som ni kan se av fotona i bildspelet nedan. Här hugger de in!

Veckans film är från när jag öppnade grinden till hagen för första gången och försökte locka dem att hoppa ut. Det gick bra tills det kom en linslus och förstörde upplägget 😉

Här kommer veckans foton!

 

 

 

Idag blev valparna 4 veckor – och det är halvtid för den tid som de är hos oss. På dessa veckor har de gått från små “gryn” på mellan 200-400 g till att väga från 1 kg och uppåt. De har också gått från att vara blinda och döva och helt bara förlitat sig på sitt luktsinne att hitta en spene till små gulliga valpar som viftar på svansen när man pratar med dem och som är redo att upptäcka allt mer av världen för varje dag som går. Nu kommer bästa tiden för både Iza och mig – Iza kan börja koppla av lite då hon inte behöver ge di så ofta och jag kan gosa och pyssla mer med valparna innan de blir små pirayor 🙂

Den här senaste veckan har gått i besökens tecken. Alla familjer som ska ha en av valparna har nu varit på besök och det har varit trångt men mysigt – jag hoppas de tycker det också! Det är alltid trevligt att få träffa de kommande ägarna och höra om deras tankar kring att skaffa hund och få möjlighet att svara på alla frågor. Jag är så glad och nöjd att dessa valpar kommer att få toppenfamiljer! Alla utom en stannar dessutom i Skåne vilket gör att jag hoppas kunna få träffa dem då och då i framtiden också.

I vardagen har det varit dags för kloklippning andra gången, vilket speciellt Iza är tacksam för. Den stora nyheten har varit att äta RIKTIG mat för första gången. Jag börjar alltid med en smakportion av rå nötfärs med äggula  som sedan blandas ut med väl uppblött torrfoder för valpar (se foto!). Och valparna är överförtjusta, de hugger in med stor aptit! Ja hugger kanske är att ta i, gudskelov har inte tänderna växt ut helt än…

Nu planerar vi för nästa förändring som är att valparna ska få flytta till en större hage där det finns plats för leksaker och en massa lek. Hjälp till och dansa till regngudarna och säg att Skåne har fått nog med regn nu och vill ha sol så valparna också kan få komma ut för första gången. Apropå sol så har vi också skickat in registreringsansökan till SKK med valparnas namn. Temat kommer den här gången att vara just SOL – det vill vi har mer av! Ni ska få veta exakta namnen nästa vecka.

Här kommer en liten film på de små matvraken hur de låter när det vankas frukost 🙂

Och här kommer lite foton:

 

 

 

På bara några dagar har det nu, från att gått mycket långsamt, hänt massor! Valparna har öppnat ögonen och därmed också öronen. Det senare märks kanske mest eftersom det HÖRS! Så fort de är vakna tultar de omkring och testar sina röster och låter likt fiskmåsar. Nu blir de allt djärvare för varje dag och idag var en det en som firade 3-veckorsdagen genom att vara den första att ta sig över kanten i valplådan 🙂 Både den och Iza blev nog lika snopna tror jag.

Det har också varit dags för den första kloklippningen då små klor är mycket vassa. Iza har visat dem sin käraste leksak, kaninen, men än blev det inte någon större respons till hennes stora besvikelse. I valplådan tränas det för fullt med att klättra på och under mamma, att sitta och ligga i olika positioner och så fundera över vad som finns på andra sidan lådkanten…

Här kommer lite fler foton!

 

 

Valparna har nu blivit över 2 veckor gamla, dagarna bara flyger iväg. Återigen är rapporten att det inte händer så mycket, fortfarande är det mest äta och sova 🙂 Men idag söndag kunde vi ana små glipor i ögonvrån och bara några timmar senare så började alla ställa sig upp på alla 4 och gå. Nåja, vingla fram är väl mer rätt, men ett steg framåt mot att bara ha hasat fram sedan tidigare. Så det här inlägget får ni nöja er med foton och film från matbaren i huvudsak – tror att det blir mer action nästa vecka!

Ett framsteg är att Iza nu provar att sitta upp, det börjar bli trångt när alla ska ligga. Om ni undrar så har hon sin “mathuva” på, den som hon har för att inte öronen ska bli helt kladdiga då hon äter en del färskfoder nu. Det hade nog valparna gillat att tugga på 😉

 

 

Nu har valparna fyllt en vecka! Men det har inte hänt så mycket 🙂 Och det är ju precis som det ska vara – valpar i den här åldern ska bara sova och äta – och växa! Visst syns det att de lagt på hullet ordentligt, de följer det normala att fördubbla sin födelsevikt den första veckan.

Iza är fortsatt en fantastiskt duktig mamma som ligger hos dem för det mesta så det är nära till matbaren hela tiden. När hon lämnar ligger de gärna tillsammans, antingen i en enda hög eller några tillsammans. Det ser nästan ut som de kramas 🙂 Man kan också se att pigmenteringen har börjat, nosen är alldeles fläckig för att om några veckor bli helt mörk, se foto. Jag har fått fråga om valparna verkligen är bruna, de ser så mörka ut. Ja de är bruna och det här är grundfärgen som kallas leverbrun och den här mycket mörk. När pälsen växer ut blir den dock ljusare och på den vuxna hunden kan den bli än ljusare om den blir solblekt på sommaren. Men när den fällt kommer den mörka tillbaka. Här kommer lite fler foton:


Sent på kvällen den 6 juli föddes Izas 7 valpar. Ja egentligen så föddes de 2 sista efter midnatt, dvs den 7 juli, men som födelsedatum för kullen brukar jag sätta det datum där majoriteten föddes. Den första valpen var mycket stor så Iza hade riktigt jobbigt innan den äntligen kom ut. Det var som om den hade lagt beslag på all plats för den andra som kom var bara hälften så stor, resten var mitt emellan de två. Nu har födelsevikt inget med vuxenstorlek att göra men det ser lite udda ut när den stora och lilla killen råkar ligga bredvid varandra. Det kommer att ändras!

Så här nöjd var Iza när det hela var över. För att vara en förstagångstik är hon mycket duktig, så lugn och tar hand om dem så väl. Alla är mycket fint tecknade, brokiga precis som en springer ska vara enligt mig. De är mycket vita just nu men det kommer att ändras vartefter de växer och får mer pigmentering och sina karakteristiska prickar. Jag har alltid älskat det extra anlag som kallas “tan” på rasen. Det kan finnas hos såväl brun/vita som svart/vita. Det kan beskrivas som en mer rödbrun färg som ses som stora runda fläckar ovan ögonbrynen, på kinderna, insidan av öronen och under svansen. Ibland är också prickarna på benen i båda färger. I den här kullen ser vi redan nu att 2 av hanarna och 1 av tikarna fått denna färg, du kan se exempel i bildspelet nedan.

Nu följer en tid när valparna i princip kommer bara att äta och sova – och växa! Här kan du bläddra bland några foton tagna de första dagarna:

 

 

Pin It on Pinterest

Share This