Album för Adéles valpkull 2021. Vill du läsa om föräldrarna och mer fakta om kullen så klicka HÄR.

Hur fort kan en vecka gå! Den bara swishade förbi med olika besök och en massa lek och bus i trädgården. Så väl det märks när det är dags att ge sig av, valparna blir allt mer självständiga och vågar mer och mer för varje dag. Under veckan har de tagit sig upp för trappan till vår altan och därifrån in genom altandörren till vardagsrum och kök som de tagit i besittning 🙂 Vi har också haft fototillfälle som ni kan se nedan. Det är så roligt att ha foton på alla valpar från 8 veckors ålder och sedan kunna se tillbaka på när de är vuxna. När jag skriver detta har det gått ett litet tag efter att alla familjer har hämtat sina valpar och de första rapporterna säger att de klarat resan bra och börjat anpassa sig till sitt nya liv. Jag tackar för den tid jag fått ha dem till låns och önskar dem och familjerna ett stort lycka till i framtiden med önskan om att hålla kontakten. Farväl!

Låt mig presentera:

Hurra vilken tur vi haft med vädret den här veckan! Det uppskattas av såväl uppfödare som valpar ska ni veta 🙂 Valparna har nyfiket undersökt snart allt i trädgården och det behövs inga leksaker. Det är roligt att se så mycket stadigare de blivit i sina rörelser genom att kunna springa mer, jaga varandra, ducka, klättra och tvärnita. Om Adele hade fått bestämma hade hon nog varit med dem nästan hela tiden. Fast hon nu får betydligt mindre mat så verkar hon ha gott om mjölk och valparna föredrar fortfarande henne framför mat. Nåja, de slickar matskålen också men nu får vi lägga in en högre växel då det är sista veckan med mammas mjölkbar.

Den här veckan har visat på en mindre skillnad i temperamenten lite otippat. Det är att de två tikarna är betydligt mycket mer framåt när det gäller nya saker och händelser medan hanarna är mer försiktiga. Jag vet inte om det är slumpen men jag kan inte minnas att jag sett denna skillnad mellan könen tidigare. Vi får se om det ändrar sig sista veckan, det är ju känt hos oss att killar ofta är lite senare utvecklade än tjejer 🙂 Nytt under veckan har också varit att vara i hundgården och där fick de, visserligen genom nätet, bekanta sig med våra andra vuxna hundar. Det var såklart spännande och de ska få träffas fullt ut lite senare. I hundgården fanns det en ny och större tunnel och precis som med den inomhus så var det mest tugga på den och sedan hoppa på den i stället för att gå igenom den som gällde till en början. Första trimningen har också stått på schemat då jag putsat öronen. Återigen var tikarna helt med på noterna medan killarna protesterade på alla sätt de kunde. Nåja, ingen slapp undan 🙂 Vi fick också besök av valparnas pappa Sams uppfödare Ann och hans ägare Lotta. De tyckte så mycket om valparna och att det är en riktigt fin kull. Som uppfödare är det alltid värdefullt att få andra uppfödares åsikter för annars riskerar man att bli hemmablind. Vi passade på att träna valparna att stå fint på bord inför att vi alltid tar enskilda foton på dem innan de åker. Valpköparna har också nytta av att få en valp som är van att bli hanterad på bord.

Vi fick också ett oanmält besök i veckan. Det var kennelklubbens konsulenter som då och då gör sådana besök hos alla uppfödare som är anslutna till SKK. De kontrollerar att valpar och hundar har det bra och att uppfödaren har nödvändiga tillstånd och i övrigt följer de lagar och regler som finns. Det är detta som är skillnad mot att köpa valp hos någon som inte är ansluten till SKK, köparen vet att valpen får de bästa förutsättningarna och att mamman inte utnyttjas till för många eller för täta kullar till exempel. Självfallet blev vi godkända på alla punkter trots att valparna bet konsulenterna i fötterna – ha ha!

Nu är sista avmaskningen gjord här och på onsdag kommer veterinären för sin besiktning. Några andra uppfödarkollegor kommer också förbi för en titt. Till helgen åker de första valparna – så konstigt det känns redan!

 

Bättre sent än aldrig brukar man ju säga så här kommer äntligen uppdateringen för vecka 6! Här händer ständigt saker, en del förutsett och annat inte. Först hade vi födelsedagskalas i helgen och på söndagen var det äntligen dags för valparna att få komma ut i trädgården för första gången. Föga anade jag då att det kommande dygnet skulle bli helt upp och ner. På kvällen blev det kallt så vi beslöt att elda i kaminen för första gången för säsongen. Den var nysotad så vad kunde gå fel? Allt. Det formligen vällde in rök och vad vi än gjorde blev det bara mer och mer och trots alla dörrar och fönster öppna gick det knappt att vara inne. Ingen fara för valparna dock måste jag säga, de var i källaren och dit kom inte röken. Det slutade med att vi fick ringa brandkåren som fick rycka in och hjälpa till. Hela måndagen har gått åt med att sotaren varit här och hittade felet som var att fåglar lyckats få in en massa gräs i skorstenen…. Sedan har vi fått ta till olika åtgärder för att sanera för lukten som satt sig överallt…men nog om detta nu.

Valparna har haft en fin vecka och kunnat vara ute en hel del – med undantag såklart för den dag vi hade valpköparfamilj på besök och det regnade 🙁 Det märks så mycket det betyder för valparnas utveckling att kunna vara ute, det finns ju så otroligt mycket nytt att upptäcka så i trädgården behövs det knappt några leksaker. Varje grässtrå, varje löv och varje pinne undersöks noga men lite lek med varandra hinner de också med. De springer och skuttar runt allt bättre också och blir modigare och modigare. Som ni kan se på fotona så försökte Adele visa dem hur man tar sig upp för trappan till altanen och de gjorde tappra försök men ingen kom hela vägen upp på första försöket. Det blir allt svårare att fota nu, jag tror inte jag lyckades få ett enda från trädgården där alla 5 var med samtidigt – alla var på sin egen upptäcksfärd.

Inne har de nu allt roligare med tunneln som både prasslar och som de kryper runt i och jagar varandra. Alla äter nu bra när Adele inte får ge di så ofta. Hon vill ju gärna men det är dags att trappa ner vilket även innebär mindre mat för henne vilket hon tycker är botten. Har jag sagt att Adele alltid är ett riktigt matvrak? Nu fungerar också min vissling så valparna kommer som ett skott till mig när jag gör det. Jag visslar ju alltid innan de får mat, vilket nu är 3 gånger/dag. Denna vissling sitter som berget och jag rekommendar alla valpköpare att fortsätta med den och helst också köpa en visselpipa. Klorna är nu klippta igen och vi har tränat på att stå still på bord. Det är bra att de lär sig att bli hanterade, det har man nytta av vid veterinärbesök och såklart när man själv ska göra något med sin hund som trimning e dyl.

Just nu kan jag säga att det faktiskt inte är några skillnader alls i temperamentet mellan valparna. De är alla glada, framåt, nyfikna och sociala precis som valpar ska vara. Under den kommande veckan kommer jag ta beslut vilken valp jag ändå tror kommer passa bäst i vilken familj. Under veckan som kommer blir det flera besök, bland annat från Sams ägare och hans uppfödare och även från kennel Art-Wave´s som har fött upp valparnas morfar och farfar.

Nu blir det många foton och en liten film!

 

Den här veckan har valparna fått uppleva mycket nytt. Det första var att de lämnade rummet med valplådan och flyttade in i rummet bredvid som är större och har en hage och ett större utrymme utanför den att leka på också. Adele var med och inspekterade den nya hagen och sedan satte hon sig på filten och såg så nöjd och mallig ut medan valparna fick dia. Nu har de börjat intresserad sig för alla leksaker också. De bär, drar och sliter och stora bollar är också kul. Men precis som med många andra valpar så är inte alltid de köpta leksakerna som är roligast utan naturliga saker i omgivningen. T ex glömde jag en pappkasse på golvet och den har varit poppis, den prasslar ju så märkligt! 

De äter nu mat två gånger om dagen men de är inga matvrak direkt. Adele har fortfarande gott om mjölk och de föredrar den och verkar blir ganska mätta av den också. Hon har ju möjlighet att gå till dem under natten också vilket jag tror hon gör så de är inte ens riktigt hungriga på morgonen. I slutet av kommande vecka måste jag nog börja dra in på Adeles mat så de kommer igång mer med sin. Äckligt avmaskningsmedel har de också fått och inga maskar såg jag komma ut vilket var bra. Klorna har klippts igen, det är otroligt så mycket de växer på bara en vecka. De känner nu igen men väl, speciellt min röst, och är det något de tycker är skumt och reagerar på så släpper de det snabbt när jag säger till dem att det är inget att bry sig om. De börjar också känna igen Mias röst, hon är här och hälsar på två gånger i veckan. Däremot märks det tydligt när de hör en röst de inte känner igen. Förra veckan var det ett par av hanarna som var mer framåt än övriga men det har nu jämnats ut, den här veckan är det en av tikarna som varit lite mer tillbakadragen men jag tror hon haft lite ont i magen. Utvecklingen tar alltid språng och än så länge är det för tidigt att dra några slutsatser om eventuella skillnader i temperament.

Mer nytt den här veckan var att idag, söndag, fick de komma ut för första gången då vädret var härligt. Jag vet inte om de kanske hade hållt igång och busat mycket innan men de var mycket lugna och somnade alla efter bara en liten stund så någon större upplevelse blev det då inte. De hann i alla fall med att dia Adele såklart innan de däckade. Håll nu tummarna för att vi får bra väder de kommande veckorna så de kan vara ute mycket!

 

På grund av lite tråkiga omständigheter så är inte albumet för den här kullen liknande de för andra kullar. Det tråkiga var att under första veckan miste vi 3 av valparna, en tik och två hanar, alla svart/vita. Det var något som aldrig hänt tidigare och det var närmast en chock att valpar som föds pigga och friska en vecka senare inte finns längre. En av valparna skickades på obduktion och innan svaret på den kom så visste vi ju inte heller om det var fler i kullen som skulle drabbas. Som tur var gjorde de inte det och obduktionen visade att det inte var något smittsamt utan enbart naturens grymma villkor att en del valpar inte föds med allt som krävs för livet. Så sorglig tid det var och därför finns inte heller så många foton från valparnas första 2 veckor. Men nu tar vi sikte på de 5 fina valpar Adele har och lovar uppdaterade om vad de har för sig framöver!

De har varit tjocka och gosiga hela tiden för Adele hade mycket mjölk och nu när de blev färre behövde de inte heller kämpa om spenarna på samma sätt. Vid 3 veckor fick de smaka på mat i form av köttfärs för första gången och sedan detta uppblandat med torrfoder för valpar. Det var ingen omedelbar succé, antagligen för att de var mätta och belåtna med att bara dia. Nu vid 4 veckor har de blivit mer intresserade och får smaka på 2 gånger om dagen. Från att ha legat och dia har Adele sedan börjat sitta upp och numera står hon och valparna har varit mycket duktiga på att lära sig hålla balansen då. De har redan varit på pedikyr flera gånger, klorna måste klippas varje vecka då de är sylvassa och kan riva Adeles juver. Det är också ett bra sätt att lära dem bli hanterade från väldigt späd ålder.

Papper är inskickade till SKK så nu är de registrerade. Adeles förra kull fick alla namn efter låtar med Adele – och varför inte fortsätta med det? Så här är namnen och kanske ni kan söka och hitta för att höra hur just den sången låter?
Beeline Many Shades Of Black – svarta hanen
Beeline Rolling In The Deep – brun hane
Beeline That´s It I Quit – brun hane
Beeline Melt My Heart To Stone – brun tik
Beeline Be Divine – brun tik

Valpar registreras på sitt kön och sin färg så den enda som är spikat att ha fått sitt namn är den svarta hanen. Jag väntar lite med att bestämma vilket namn respektive av de bruna ska få.
I helgen har 3 av valparnas kommande familjer varit på besök och det är spännande att se att de agerar lite olika varje gång. Än är det den ena, än är det den andra som är mest framåt eller som mest nästan sover. Sammanfattningsvis kan jag i alla fall se att för varje gång så blir de mer och mer modiga och vågar ge sig ut på golvet och undersöka allt. Nu börjar de också intressera sig mer för varandra och tafatta försök till lek och även leksaker börjar bli mer kul. Här följer först foton med porträtt vid 4 veckors ålder, därefter 2 filmer från 2,5 respektive 4 veckors ålder och sedan ett antal foton som är tagna mellan de är ca 10 dagar fram till 4 veckor.

Fotona i galleri kan ni klicka på för att se dem större och för att kunna bläddra med pilar.