Funderar du över sådant som hur du aktiverar din valp, hur mycket motion den ska ha, ensamhetsträning, rumsrenhet mm? I stort sett det mesta som kan vara bra att få tips om finns nu på Svenska Kennelklubbens hemsida Köpa Hund. Där kan du även ladda ner appen “Duktig Hund” med massor med träningstips som alltid finns med i mobilen. Ta en titt på sidan HÄR!

Här nedan finns lite tips kring hur man hanterar valpen i olika situationer och det finns en hel del inköpstips!

Det är helt naturligt för en liten valp att bita i saker och i oss människor. Den använder sin mun på samma sätt som spädbarn. Det är ett sätt för valpen att upptäcka världen genom att smaka på och bita i olika föremål. Att med våld eller bryska metoder försöka förbjuda en valp att bita kan få olyckliga konsekvenser för hunden längre fram i livet. I valplådan fanns kullsyskon och valparnas mamma som lärde den lilla valpen att använda sina vassa tänder med försiktighet. Gjorde det ont när leken blev för häftig, skrek de andra valparna och valpen lärde sig att ta det lugnt. Man anser att den viktigaste perioden för inlärning av bithämningen är tiden närmast upp till 10 veckors ålder. Eftersom de flesta uppfödare levererar sina valpar vid åtta veckors ålder innebär det att vi som nya valpägare måste ta över den viktiga inlärningen av bit hämningen. En valp som inte i tidig ålder fått lära sig var gränsen går kommer senare i livet få problem med att bita för hårt under lek med både människor och andra hundar, tugga på apportföremål etc.

En bestämd varning för fysisk bestraffning av valpar som biter ! Att fysisk bestraffa en liten valp som biter för hårt är mycket olyckligt för valpens utveckling. Det får till följd att valpen aldrig lär sig att använda sina tänder med försiktighet och det är ofta just sådana individer som biter när de blir vuxna. Det är också en uppenbar risk att fysisk bestraffning lär den lilla valpen att anfall är bästa försvar. Den lär sig att ägaren utgör ett hot i stället för en tillgång i livet och relationen blir därefter. En lite vek individ kommer att lära sig undvika sin ägare och kanske också andra människor. En mindre vek och tuffare typ kommer att lära sig att den måste försvara sig i tid och otid – ett mycket svårt problem att komma tillrätta med senare i livet. Ytterligare andra individer kommer att tycka att det är ett rätt så bra sätt att få ägarens fulla uppmärksamhet genom att bita i ägarens händer eller kopplet eller kanske dra och nafsa i ägarens kläder. Att bli straffad för det hela kan det ibland vara värt…

Alltså – att den lilla valpen biter är helt naturligt ! Men givetvis måste vi på något sätt få bitandet under kontroll. Här följer några förslag på lösning. Valpar är individer och det som hjälper de flesta fungerar kanske inte nödvändigtvis på just din valp.

Träningsförslag :

Till en början tar du som ny ägare över rollen som kullsyskon och valparnas mamma tidigare hade.

Att börja med…

Sitt på golvet eller ha valpen i knäet, se till att den har möjlighet att bita i dina händer. Uppmuntra den att bita om det behövs – annars kan ni ju inte träna. Då valpen biter i händerna säger man “Aiiiiiiiiiiijjjjjjjj” med hög, ljus och gäll röst. Valpen släpper då direkt taget och inser att den bitit för hårt. Ljudet imiterar det ljud som valparna själva använder sinsemellan för att visa då leken blivit för hårdhänt.

Räcker inte detta för att få valpen att sluta säger du ”AJ” högre och kombinera detta vid behov med att genast resa dig och lämna valpen. Säg inget utan gå bara tyst men bestämt därifrån. Gå tillbaka efter cirka en halv minut och fortsätt leka med valpen på samma sätt som tidigare. Upprepa så fort valpen biter för hårt. Använd inga ord utan försök pipa som valparna skulle ha gjort i valplådan.

Gå vidare i träningen….

Snart märker du att din valp börjar ana vad som gäller i umgänget med mänskliga händer. Då är det dags att steg för steg öka kraven. Så fort den biter för hårt i dina händer eller fötter tar i oförsiktigt på något sätt säger du genast ”AJ” och lämnar den. För varje gång accepterar du mindre och mindre tryck från valpens tänder, du blir alltså ömtåligare och ömtåligare. Till sist tål du bara att valpen använder läpparna eller håller tänderna absolut stilla på huden. I det här läget kan du också lägga till nya regler som till exempel att din valp aldrig någonsin får nudda med tänderna vid ditt ansikte, bara slicka eller vänligt puffa med munnen.

Kom ihåg att…

Träningen hittills går ut på att lära valpen använda sina tänder försiktigt och att människor är väldigt ömtåliga. Du har ännu inte lärt den att inte bita alls.

Tandömsning

De flesta valpar ömsar tänder vid cirka fyra månaders ålder. Behovet att bita och gnaga ökar under denna period, se därför till att det finns lämpliga tuggleksaker för valpen att gnaga på. Det är också viktigt att du som hundägare kollar att de nya tänderna kommer på plats och att mjölktänderna lossnar som de ska. Ibland fungerar inte detta som naturen avsett och då måste man kontakta veterinär för att få hjälp med borttagning av mjölktänderna så att hunden får ett korrekt bett.

Fortsätt träna….

När de nya tänderna – som inte alls är lika vassa som mjölktänderna – är på plats kan du förfina valpens bithämning genom att lära den att man inte alls får inte använda tänderna på mänsklig hud. Gör som tidigare – pip ”AJ” och lämna valpen så fort du känner tänder mot din hud. Så länge den uppför sig och inte biter sitter du kvar och leker med valpen klappar, smeker den och låter den tugga på andra saker. Det är av största vikt att din valp och även den vuxna hunden har en mängd olika saker och ben att tugga på. Du kan nu också pröva att i stället för att pipa aj och lämna valpen bli helt passiv och avsluta lek och kontakten för ett ögonblick. När valpen släpper greppet med munnen belönar du detta genom att åter börja klappa den. Ganska snart kommer din valp nu att se sambandet och släppa greppet och om du vill kan du då döpa detta beteende till något. Till exempel ”LOSS” eller ”SLÄPP” och belöna med en godisbit.

Andra människor

Ta din roll som flockledare på allvar och instruera alla i familjen och övriga som kommer i kontakt med din valp hur de ska bete sig när valpen biter. Alltså samma regler som för dig själv, pip ”AJ” och lämna valpen. Speciell uppmärksamhet krävs av dig när barn är närvarande. Du kan då använda det inlärda svenska ordet SLÄPP eller vad du valt att kalla det. Belöna genast. Barn som valpen ska umgås med kan lära sig att använda ordet själva – visa hur det ska gå till och var noga med belöning.

 Slutligen ett litet tips

Undvik alltid att dra åt dig handen som en hund har fattat tag i med sina tänder. Hundar är rovdjur och har en reflex som innebär att om ”bytet” i detta fall din hand – försöker fly undan sjunker tänderna med automatik ner djupare för att hålla fast bytet. Så ett råd är att hålla händerna alldeles stilla och träna som beskrivits ovan. Har valptänderna fastnat i kläder gäller samma sak – var still och öppna sedan munnen på valpen genom att trycka mot läpparna och lossa därefter. Vill valpen bita efter tyget igen säger du ett bestämt NEEEJJJJ.

Lycka till!

Halsband/koppel

Det första halsbandet bör vara ca 1 cm brett i ett syntetiskt material. Eftersom valpen växer fort kommer det inte att användas någon längre tid så det kanske inte ska vara alltför dyrt. Den bästa modellen är den som har s k snabbkoppling och som är reglerbar i vidd. Lämplig storlek där är ca 20 – 30 cm i omkrets. Koppel valfritt, men tänk på valptänderna och köp inget dyrt läderkoppel i början. Man använder aldrig s k flexikoppel till valpar! Kopplet bör vara mjukt i handen och gärna med anti glid så att det inte glider ur handen vid en ryck. Klicka HÄR för ett exempel som finns hos Hööks.

Här är ett exempel på ett sådant halsband:

valpband

Det finns även “alltiett” halsband och koppel som kan vara bra att använda om man snabbt behöver gå ut med valpen eller bara ska en kort sträcka. Eftersom det är en “strypmodell” är det inget promenadkopplel. Det brukar även gå under benämningen “retrieverkoppel” och ska vara som ett tjockare rep. Passar senare även till vuxen hund. Ser ut så här:

En springervalp ska inte ha sele, det är i princip enbart för mycket små hundraser. Som vuxen använder vi dock sele när hunden jobbar på något sätt, t ex spårar. Anledningen är att det är precis lika skadligt för en valp över 7-8 kg att dra i en sele som i halsband. Det är ofta betydligt svårare att lära den att gå fint vid sidan i en sele också. Det allra viktigaste är träning att inte dra, jag har sett att många som har sele låter hunden dra då de tror att det inte gör något vilket är helt fel. Det finns även andra skäl att inte ha sele. T ex behöver man ibland snabbt få bort hundens huvud och nos från något den hittat men som kan vara farligt för den att ta i munnen. Vi läser tyvärr allt oftare om mat som av elaka människor fyllts med olika preparat i syfte att skada. Jag har t o m haft en valpköpare vars hund dog efter att ha hittat en sådan bit. Skulle du släppa den lös i skog och mark är också risken större att den kan fastna om den har en sele än ett väl sittande halsband.

Matskål

Matskålar ska alltid vara i rostfritt eller porslin, plast ska inte användas. Den lilla valpen kan tycka det är obehagligt att sticka ner huvudet i en djup, trång skål så den ska vara vid och inte så hög kant i början. På bild här ser du bra skålar som är gummerade i botten så de står stadigt.

matskålar

Här är en annan modell som också är bra. Melamin på utsidan och löstagbar innerdel i rostfritt. Finns på Arken Zoo bl a.

valpmat2

Vattenskål kan du använda samma typ som matskål till en början. Har du en hund som “slabbar” mycket kan det vara idé att köpa en skål som är nonspill.  Den finns i en mindre variant hos Hööks och denna lite större finns t ex att köpa på nätet hos Propet http://www.propet.se/hund/skalar/nonspill-skal-rostfri  


Den här typen av skål är bra för den lite äldre valpen/unghunden och det finns i lite olika affärer, t ex

 

 

Liggplatsen

Det finns en djungel av hundkorgar och det är bara att välja efter tycke och smak – och plånbok. Tänk bara på att ev tyg ska vara avtagbart så att det går att tvätta. Själv använder jag den modell som heter “Bia” i original men det finns billigare kopior på Biltema. Den är i konstmaterial och lätt att hålla ren. Skulle en valp tugga sönder så är den överkomlig i pris att köpa en ny tycker jag. Du väljer antingen storleken 50 x 60 för valpen men behöver då byta när den blir större, eller så köper du redan från början 70 x 80 som är bra till en vuxen.

biltemabädd

I den brukar jag ha en speciellt hundfäll – samma som ni sett att jag använder till valparna här. Den har lång ludd och baksidan ska vara gummerad så den ligger still. Mjuk och skön för hunden och den suger inte åt sig väta. Mycket praktisk även i bilen och kan tvättas i maskin. Finns bl a på Arken Zoo men även i många nätbutiker i i mängd olika färger och mönster. Kan såklart användas direkt på golvet också om man vill ha något som är lätt att flytta. Här är ett exempel från Propet som har mycket stort sortiment med olika mönster och färger http://www.propet.se/hund/hundfall-vetbed

hundfäll

En annan korg för den mycket tugglada valpen är denna i hårdplast som man sedan har ovanstående fäll i. Just denna finns på Arken Zoo.

En annan modell som är mycket bra och lättskött är den på ben – går att använda med eller utan vetbed i. Den är också bra för den hunden som älskar att göra konfetti av Biabädden eller andra mjuka bäddar 🙂 Går att ha även utomhus och köps bl a HÄR

 

Tips!

Här ovan ser ni den allra bästa leksaken för stora och små! Det är råttor från IKEA:s barnavdelning och det finns inte en springer från kennel Beeline som inte älskar dem! Eftersom alla IKEA:s gosedjur är testade på barn är de mycket tåliga och brukar hålla länge. Nu finns andra favoriter i deras sortiment också, så ska du köpa mjuka leksaker så är det här du ska göra det 🙂 http://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/childrens_ikea/18740/

Hundleksaker kan vara hur dyra som helst i fackhandeln. Såklart har de ett stort sortiment så vill man hitta något speciellt är det där du ska leta. Men många av de enklaste och bästa finns t ex på Biltema. Ett sådant här rep är en klassiker, men de har även bollar och andra roliga saker till ett rimligt pris http://www.biltema.se/sv/Fritid/Husdjur-tillbehor/Hund/

Hööks har också prisvärda leksaker. Var kritisk med allt och kolla så det inte lätt kan bli lösa delar som kan vara farligt för en valp.

Hållbara leksaker, finns det? Leksaker ska ju inte fungera som hundtugg men det finns ändå de som tål lite mer rejäla tag än andra. Här vill jag tipsa om märket Kong som finns i de flesta butiker. De finns i ett flertal olika modeller och när jag frågade mina hundar vilka som var roligast svarade det att det är den som heter Wubba:

OBS VARNING!

Alltför många leksaker nu för tiden innehåller någon form av pip. Om du köper en sådan kom ihåg att bara använda den när du är med din hund och att den aldrig får leka med den ensam. Vi har tyvärr upplevt att en ung hund dog efter att ha haft söder en sådan leksak och svalt pipdelen i plast som gjorde hål på tarmen. Jag köper aldrig pipleksaker numera men om du gör det så ha bra koll. Det är inte nödvändigt med dessa, de triggar även hundens “killerinstinkt” vilket tar sig uttryck i att tugga sönder sina leksaker.

När du leker med din hund så tänk på att det inte ska vara för mycket av dragkamp. Du triggar då hundens kamplust och vilja att försvara sitt “byte”. Lite då och då är ok. Att kasta bollar och andra saker brukar barn tycka är roligt men även här finns en liten varning. Det är väldigt upphetsande för en hund att springa efter ett föremål som rör sig och sker det ofta kan det bli ett stressmoment. Gör det 1-3 gånger vid varje tillfälle och försök locka in din hund och beröm avlämning i stället. Det finns bra tips om hur man tränar apportering genom filmer på Youtube till exempel. I stället för att kasta ut saker gör så här: en person håller valpen och du tar saken och går lugnt iväg och lägger den synligt, sedan får valpen leta upp den och får beröm när den hittar den. Öka sedan svårighetsgraden och göm saken och skicka valpen på “sök”. Denna gömmalek är utmärkt att göra även inomhus regniga dagar. P.S godis går också att gömma… 🙂

Lek mycket med din hund!

Här kan du lyssna på bra tips!

Lyssna till och se filmen varför en valp och yngre unghund inte ska motioneras, dvs inte ska ut och gå promenader mer än mycket kortare sträckor. Den ska aktiveras – inte motioneras!

 

Så här tränar du din valp så att kloklippning aldrig blir ett problem. I början kan du om du vill använda en kloklipp som är för kaniner/marsvin och andra smådjur (sådan använder Fredrik i filmen) och som du finner i djuraffären. Det går såklart även att redan från början använda Miller´s klotång (som jag rekommenderar) eller liknande. Eftersom kloklipp ska göras ofta är det så bra om du kan göra det själv. Orolig att skada pulpan? Ingen fara, gör lite ont i stunden eftersom du kommer åt en nerv och det kan börja blöda. Köp ett blodstillande medel på apotek att ha hemma. Glöm inte klippa sporrarna bak också om din hund har sådana.

Det kommer som regel alltid vax och smuts i öronen redan från valpstadiet. Ta för vana att minst en gång i månaden använda Otoclean eller Epi-Otic förebyggande rengöringsmedel. Följ instruktionen i filmen men låt medlet verka 10-15 minuter innan du torkar ur örat. För den vuxna hunden är det viktigt att hålla kortklippt kring övre delen av örat, dock behövs inte maskin utan det går bra med vilken sax som helst.

 

Hur du skapar bra kontakt med din valp:

Tips på bra kommandon att träna in. Glöm inte visselsignalen!

Så här ska du göra!