LÄNKAR

Specialbutiker för trimutrustning

Parma e-handel med butik i Bandhagen utanför Stockholm. Även slipning

Satchmo´s e-handel med butik i Lund

Lyckliga Fåret e-handel i Höganäs, även slipning

4dog, e-handel som också har utlämning på lagret i Landskrona. Mycket stort sortiment!

Instruktioner från andra

En film på engelska som visar mycket pedagogiskt

Inger, som är uppfödare i Norge, visar hur du gör vardagstrimningen i foton. Hon lovar att film ska komma också.

Film så här kammar du din springer samt klipper klorna. Det här gör du en gång i veckan med pälsen – tar 10 minuter!

Rekommenderade trimmare

Springer Klubbens trimlista

 

 

 

 

Här nedan hittar du först mina filmer och sedan följer ett avsnitt med information om de olika verktygen och förslag på var de kan köpas. Observera att Evas filmer visar vardagstrimning och inte utställningstrimning.

Evas filmer hur du trimmar till vardags

Klipp under tassarna och runt om i framkant (övergången mellan trampdyna och tass) mycket kort med rak sax. Håll saxen vertikalt. Klipp upp och runt klorna som ska synas när du är färdig. Dra upp överflödigt hår mellan tramdynorna och med effileringssaxen formar du sedan en tät och rund tass. Önskedrömmen är formen av en kattass! Resultatet får aldrig bli spretig eller att pälsen mellan tårna tas bort helt då den även skyddar. Obs att det kan bildas tovor mellan tårna så ta för vana att känna efter då och då och ta bort dessa. I bakkant på tassarna kortas det nedhängande behänget av uppåt några cm.  Klipp klorna.

Du kan köpa Duoxo Pads på apotek, du kan läsa mer om produkten HÄR. Om hunden har problem med irriterad hud eller små sår i läppvecket så kan du också prova MalAcetic våtservietter som du hittar bl a HÄR. Om du tycker att din hund har mycket dålig andedräkt kan det ofta bero på problem med läppvecken.

Rekommenderar att använda verktyget Coat King då den luftar pälsen vilket minskar risken för hudproblem och dessutom får du bort lös päls vid perioder av fällning mycket snabbare. Inköp se längre ner på sidan.

Här hittar du tips på de verktyg man använder när man trimmar en springer. Du väljer själv hur mycket du kan och vill göra själv eller att lämna din hund till någon trimmare. Du som bor i närheten av mig är välkommen till mig – ring, maila eller sms:a för att boka tid! Jag trimmar endast mina valpköpares hundar och har därför rimliga priser jämförelsevis. Kom också ihåg att den första trimningen ingår i valppriset samt att jag alltid trimmar kostnadsfritt om du ska på utställning.

Vad du måste lära dig att göra själv är att hålla efter tassar och öron då pälsen växer fort där och behöver trimmas ofta, var 6:e – 8:e vecka. Extra viktigt att hålla efter här för att det kan innebära problem för hunden annars. T ex ökar för mycket och tung päls på övre delen av örat risken för öronproblem och tovor mellan tramdynorna kan bli till sår i den känsliga huden. Därtill fastnar smuts, snö och skräp mycket lättare när det finns mycket päls där såklart.

Det är inte svårt att sköta hela trimningen själv, det krävs intresse och att man har rätt verktyg såklart. Här nedan kan du se vad jag använder. Här finns också länktips till inköpsställen men eftersom sortiment och priser kan ändra sig så är det en bra idé att googla för att hitta bästa pris. Jag försöker också uppdatera varefter det kommer nya bra leverantörer. Även om du tycker att några verktygen är dyra så tänk på att du måste inte köpa allt på en gång, det tar tid innan springern kommer i full päls. Men du tjänar in dessa pengar snabbt då en enda trimning hos någon annan kostar lika mycket som en sax som håller hela hundens liv. Numera är det ju också enkelt att handla via nätet i specialbutiker, de bra verktygen finner du inte i närmaste hundbutik.

Tyvärr finns det inte så många professionella trimmare som kan springer riktigt. Det sorgliga är att det finns en del allmänna trim som säger att de tar emot alla raser men jag har sett flera exempel på att de har förstört pälsen på en springer, så var uppmärksam. På Springer Klubbens hemsida finns en lista över de som tar emot springer, du hittar länk här bredvid. Ibland kan jag hjälpa till att hitta någon, det kan vara en uppfödarkollega som normalt inte tar emot andra än sin egen uppfödning men eftersom jag har kontakter kan de göra undantag.

Här är de verktyg som används 

UTRUSTNING

karda

Karda
Den här används till hela hunden, reder ut trassliga öron och behäng (det är den längre pälsen), tartill viss del bort gammal underull på kroppen och håller pälsen i övrigt i gott skick. Ett måste. Jag har en bredare och en smal för att kunna komma åt överallt. Pris: ca 75 kr för den breda

hundkam

Kam
En stadig, medeltät, stålkam är det allra bästa att använda när pälsen trasslat sig, att reda ut enklare tovor samt att ta bort lös päls under tiden du trimmar. Den här är av märket Spratts som är rostfri vilket är bra då hunden kan vara våt eller fuktig ibland och kammen ska ju inte rosta. Den här ingår inte i ditt första inköp men på sikt är den bra att ha. Pris: ca 120 kr

raksax

Rak spetsig sax
Används till att formklippa pälsen runt och under tassarna och ibland emellan trampdynorna. Används också till att sprätta ut tovor – men det blir det väl aldrig eller hur? Även bra till innerörat, ögonbryn samt formklippning av svans och behäng. Köp inte en trubbig tassax – den går inte att använda på vår ras. Bör ingår i ditt första inköp, ett måste således. Köp alltid en märkesprodukt i stället för en engångsartikel. Då vet du att du kan lämna in den för slipning och den kommer att hålla i många, många år. Dessa saxar har garanti,  t ex märket Jaguar. Pris: mellan 400 – 800 kr beroende på kvalitet. Se exempel här

effilersax

Enkelsidig effileringssax
Detta är huvudhjälpmedlet vid trimning och används över i princip hela kroppen och till flera enskilda delar. Effileringssaxen fungerar så att den tunnar ut pälsen så att den blir slät och lämnar inga hack. Används med den med den taggiga delen mot pälsen/huden. Om man bara vill tunna ut lite tjock päls klipper man inte igenom helt, i gengäld kan man genom att upprepa många gånger få pälsen helt kort och slät. Används i första hand på tassarna, det som sticker upp emellan tårna, på utsidan av övre delen på örat, på huvudet, halsen, akterspegeln och överallt där det spretar. Även här måste du investera i en märkessax som är slipbar och den ska ha minst 36 taggar på effileringssidan. Pris: ca 700 – 800 kr Se exempel här

trimmaskin

Trimmaskin
Används  av proffsen men också bra för dig som har flera hundar eller som har problem med hand/arm och inte orkar effilera länge som man måste göra under hakan och på halsen. Halsen är alltid svår att göra fin med sax då det är virvlar, halsskinn mm. Används också till akterspegeln, dvs under svansen och ner till virvlarna. På bilden exempel på en bra maskin i medelklassen som heter Andis ACG som är en tålig maskin och håller även om du tappar den i golvet. Det finns andra märken men du ska alltid köpa en modell som har möjlighet till utbytbara skär så att du kan låta slipa det när det behövs. Skär som används, se nedan.  Pris för Andis ACG (obs skär nr 10 ska ingå) är 1800 – 2000 kr, se exempel här. Det finns även sladdlösa på batteri men de betingar ett högre pris.

skär

Skär
Oster skär nr 10 är det som används och det passar även till Andis maskiner. Slipbart. Pris: separat ca 350 kr men ett skär brukar ingå vid köp av maskinen.

Slipning
Jag kan rekommendera 2 olika ställen för slipning av saxar och skär: Lyckliga Fåret och Parma, se länk till vänster.

Tovor
Springerns päls brukar inte tova sig särskilt mycket. Var dock observant på armhålorna, ljumskarna och precis under örat. När det blir tovor beror det nästan alltid på att skräp från naturen fastnar. Så ta för vana att dra igenom pälsen med en karda om ni varit på tur i skog och mark. Även de minsta frön kan, om de får sitta kvar, snurra in sig och bilda tovor. Vad gör man då?
Ja det första är att förebygga och det gör man genom att alltid använda ett bra balsam efter bad vilket gör pälshåret mer glatt och att det då inte fastnar så mycket. Har det nu ändå blivit en tova så ta inte bara automatiskt fram saxen och klipp bort en, det kan du göra i armhålor och på mindre i ljumskarna. Det för att din hund såklart är känslig där och du kan inte dra så mycket. På övriga stället börjar du med att spraya ordentligt med ett balsamspray eller ett annant specialspray mot tovor som innehåller lite silicon. Dessa spray finns i hundspecialbutiker och jag rekommenderar att löpa online. Här är en bra produkt som du kan köpa t ex HÄR

dematter

Du blöter in tovan och gnuggar den så att medlet tränger in överallt. Nu blir det mycket enklare att “öppna” tovan. Du ömsom drar isär den med fingrarna och/eller använder kammen ovan. Plocka bort skräpet vartefter. Skulle tovan vara så tjock så den är närmast ogenomtränglig använder du den spetsiga saxen. Sätt den med ena skänkelns spets ömsom i mitten av tovan, ömsom på sidorna och för den nedåt så att den “skär” upp tovan. Sedan lirkar du med kammen och drar upp resten. Om du är högerhänt jobbar du med höger hand medan den vänstra håller emot hundens hud och skinn så det inte känns när du drar lite hårdare.
Vet du att ni ska ut i risig terräng kan du spraya med detta balsam före så fastnar det inte så lätt.

coat king

Mars Coat King
Ett redskap som tar bort underull och dött hår på kroppen. Oumbärlig till de som har ullig eller lockig päls men även att få bort död päls och underull vid fällning. Används enbart på rygg och sidor på kroppen. Ska vara med 20 tänder, finns med trä- eller plasthandtag. Pris: ca 300 kr se exempel här

klotång

Klotång
Den här tången heter Millers och har funnits på marknaden i över 40 år. Det är för att den helt enkelt är bäst. Den har ett stopp i bakkant som gör att man kan inte ta hur mycket som helst. Den är praktiskt taget outslitlig. Skillnaden är också att den här verkligen skär av klon till skillnad mot de dåliga produkterna som mer krossar toppen. Pris: 85 kr se exempel här

Trimbord
Det är inte nödvändigt med ett speciellt trimbord, det går bra med vilket stadigt bord som helst där du kommer åt runt om. Bordet ska ha en stadig matta,  t ex en badkarsmatta i gummi. Men vill du köpa ett särskilt bord så är den här hopfällbara modellen bra. Längden på plattan böra vara minst 80 cm men gärna 90 cm. OBS att bordet på bilden har en avtagbar s k galge, jag använder aldrig sådan för skulle hunden hoppa av bordet kan det hända en olycka. Pris: runt ca 1000 kr för det på bild till hur dyra som helst med hjul samt höj- och sänkbara. Se exempel här

SÅ HÄR GÖR MAN
(se även mina video samt i länktips där det finns fler bilder och video)

 

bingo

 • Huvud
  Mjuk ljust och/eller lockigt hår som står upp på skallen trimmas bort med e-sax, skallen ska vara slät. För att huvudet inte ska se för grovt ut kan skalle och kinder även tunnas ut något om pälsen är tjock. Ögonbrynen klipps bort med den raka saxen till utställning
 •  Öron
  Örat trimmas ner med maskin eller e-sax helt kort och slätt på ut- och insidan runt om på översta tredjedelen. Övergångarna nedåt och uppåt tunnas ut så att det harmonierar mellan det korta, släta nu på örat och det längre och kanske tjockare på skallen.
 • Hals
  Från hakan ned till 1:a bröstkotorna trimmas mycket kort och slätt med maskin eller e-sax. Fortsätt runt halsen bakåt i linje med örat. I övergången bakom örat och ner/bakåt mot skulderbladet och överarmen tunnas övergången ut. Om nacken är mycket tjock tunnas även den ut med e-sax.
 •  Kropp
  Effilera försiktigt eventuella lockar  och virvlar så att de ligger slätt (inför utställning). Döda pälstoppar noppas bort genom att man fattar några strån i taget och rycker bort dem men du kan också effilera. Jobba igenom ryggen och sidorna med CoatKing som tar bort tjock underull och päls som sitter löst, gör underverk speciellt i tider av fällning. Du får annars aldrig använda sax eller maskin till ryggen, det kan förstöra pälskvaliteten för alltid.
 • Front
  Kan behövas formklippas genom att man kortar av behänget nedtill och rundar formen något från sidan sett. Detta är vanligast på hanar som kan ha en enorm hårbuske här. Lagom är bäst – hunden får inte se framtung ut
 •  Akter
  Akterspegel kallas området i bak från svansfäste ner till hasspetsen. Från svansfästet ner till och inklusive de två virvlarna som finns lite längre ner, effileras helt kort och slätt (eller använd maskin). Observera även här övergångarna mot sidorna så det inte blir för skarpa.  Det är viktigt att hålla undan pälsen i det här området så det inte fastar något om hunden skulle vara lös i magen. Behänget mellan bakbenen ska inte gå längre ner än till själva hasspetsen, kortas av uppåt/inåt. Om behänget är mycket tjockt och står rakt ut när man tittar från sidan tunnas det ut med e-sax
 • Tassar
  Klipp under tassarna och runt om i framkant (övergången mellan tramdyna och tass) mycket kort med rak sax. Håll saxen vertikalt. Klipp upp och runt klorna som ska synas när du är färdig. Dra upp överflödigt hår mellan tramdynorna och med e-saxen formar du sedan en tät och rund tass. Önskedrömmen är formen av en kattass! Resultatet får aldrig bli spretig eller att pälsen mellan tårna tas bort helt då den även skyddar. Obs att det kan bildas tovor mellan tårna så ta för vana att känna efter då och då. I bakkant på framtassarna kortas det nedhängande behänget av uppåt några cm.  Klipp klorna.
 • Has
  Klipp bort topparna som står ut med e-sax. Du ska inte klippa kort intill benet utan endast effilera det som står ut då modellen är en ganska kraftig has.
 • Svans
  Det finns inga egentliga riktlinjer för hur svansen ska se ut i rasbeskrivningen. Många springer får ett ordentligt hårsvall här som en setter men ju mer desto bättre gäller inte vår ras. Jag tycker att svansens behäng måste harmoniera med resten av hunden och dess behäng. Har man en hund med lite behäng i övrigt medan svansen kanske är över 1 dm eller mer så måste den kortas. Har man t ex en tik med lite behäng i fronten och undertill klipps svansen ganska kort och tunnas ut. Korta också alltid av svanstippen vilket gör att den upplevda svansens längd kortas minst 5-10 cm. Svansen ska inte vara längre än hela hunden! Gör en snygg linje undertill med rak sax så att den blir som en tjock retrieversvans.
 • Bad
  Det finns mängder av bra schampon efter behov, vardag, utställning, för torr päls, färgförhöjande osv. Även här är det klokt att välja ett bra märke av hög kvalitet. Dessa schampon är dyrare men ofta väldigt dryga då man späder ut dem med vatten innan man använder dem. Du ska ändå inte bada din springer alltför ofta med schampo så kostnaden är nog ok. Du ska ALLTID använda balsam efter bad med schampoo. Det är för att pälsen och huden inte ska torka ut men ett bra balsam förhindrar också tovbildning. Lufttorka helst ute när det går. Om pälsen har tendens att locka sig och du ska på utställning bör hunden paketeras in med ex.vis frottéhanddukar eller kroppsstrumpa. Det finns speciella täcken att köpa för detta ändamål se exempel här

Lycka till – hoppas din hund blir så fin som en välskött springer ska vara!