Rasraket

12 jan, 2021

Idag kom Svenska Kennelklubbens statistik över antalet nyregistrerade valpar under 2020. Jag kan inte säga att jag blev direkt förvånad då det visar sig att engelsk springer är den ras som ökat allra mest – runt 45% och nu tar sig in på topp 20 över de mest populära raserna.

Jag har ju märkt av den nästan galna efterfrågan på valpar som var under 2020 och som fortsätter in på 2021. Det är såklart jätteroligt att fler får upp ögonen för den underbara ras som engelsk springer är. Men jag blir ändå lite oroad och hoppas att det är rätt köpare till dessa valpar, dvs att man läst på ordentligt på hur rasen är. Den är så söt, vänlig och social men det är också en mycket aktiv och energisk hund speciellt under de första åren. Den har huvudet på skaft så det är inte motion i timmar den behöver bäst utan den behöver utmaningar att lösa olika uppgifter.

En annan oro är såklart att denna efterfrågan göder oseriös avel, att vi får se blandraser med springer och kanske till och med smuggelhundar som vi vet lever i stor misär. Jag hoppas verkligen att alla som vill ha en springer köper från en SKK-registrerad uppfödare och inte gynnar de oseriösa. Det kan vara mödan värt att få vänta något på en kvalitetsvalp – du ska ju ändå förhoppningsvis ha den i många år framöver.

Läs SKKs nyhetsartikel HÄR

 

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv