Album för Nikkeis och Milos valpar 2023. Läs om föräldrarna HÄR

 

Kull 1, födda 23 april

Mor: SEU(u)CH Beeline Run To The Sun “Nikkei”
Far: DKJUCH Trimere Time Traveller “Milo”

 

Så kom dagen då det var dags att börja skiljs åt och vinka farväl till dessa härliga valpar. Det har varit en fantastisk kull att ha, inga problem över huvud taget. De är så stabila till temperamentet, de äter sover och är glada precis som det ska vara. Nikkei har kanske känt på sig att det är hennes sista barn för hon har varit extra supermamma den här gången. Hon har skött om dem, uppfostrat dem, varit alldels för snäll mot dem när de bitit och dragit överallt men hon har också lekt mycket med dem. Tack Nikkei för att du är så fantastisk – hoppas valparna ärver mycket från dig!

Lycka till alla valpköpare i framtiden och glöm inte att varje valp har en plats i mitt hjärta och jag blir därför så glad om ni hör av er då och då och berättar vad ni har för er. Skriv gärna i vår gemensamma facebookgrupp! Ta nu tillvara på den underbara men jobbiga tiden (den är relativt kort) med er nya valp!

HANAR

TIKAR

Vilken vecka och så fantastiskt priviligierad jag är som får uppleva en sådan vecka full med sommar, rosor, sol och en massa underbara valpar! Det har varit utevistelse för alla från morgon till kväll och som vi älskar det 🙂 

Både lunch och middag har serverats utomhus och aptiten är lika galet god hos valparna trots värmen. Även att ta sig en extra slurk hos mamma är fortfarande populärt även om Nikkei hellre vill leka med dem och lära dem saker. Hon tog t ex initiativ till att lära dem att gå uppför trapporna till altanen – däremot missade hon nog att visa hur man tar sig ner igen, det tog en del gnäll och en del misslyckade försök innan alla var nere igen 🙂

Som ni ser på bilderna har de också tagit hundgården i besittning och där finns mycket kul i form av leksaker, olika ställen att vila på inkl en koja samt en större tunnel att busa i. I trädgården finns nu deras tidigare lilla tält och nytt var ett bollhav (tack till barnbarnen!) som var både kul men lite läskigt att testa.

Vi har haft flera besök under veckan också men jag förstår inte varför människorna gnäller på att valparna biter dem i fötter och byxben och knyter upp deras skosnören?? Vår egna nya valp som bor hos vår dotter var också på besök men det blev bara ett kort hej genom gallret den här gången, alla var lika nyfikna på varandra.

Kloklippning som vanligt men nu var det också dags för första trimningen. Det gör jag alltid på öron och hals inför sista veckan då de ser väldigt lurviga ut och de ska vara fina när vi tar de enskilda fotona. Så duktiga de var även med detta, både när jag testade att använda maskin som med saxen.

Jag kan inte skryta nog med den här kullen som har varit bland den enklaste och minst komplicerade jag har haft på mycket länge. De finner sig i allting med stort lugn, de är nyfikna men inte galna, enda galna är nog att några av dem fortfarande kastar sig över maten och kravlar över alla skålar för att slicka rent överallt… Vilka små älsklingar!

Nu tar vi tyvärr sikte på sista veckan vilken som sagt innebär fotografering och så ska vi till veterinären för besikning och vaccination så det blir en första biltur också. Se hur det gick nästa vecka!

 

Sorry! Sen uppdatering men livet ni vet – valpar, besökare, egna hundar, hus, trädgård, barnbarn och… 🙂

Veckan som gick har varit så skön med mycket utehäng på altanen. Men det hade de redan provat på så smått så det stora steget var att byta rum och hage inomhus, vilket behövdes för att de skulle få större utrymme. Det gick väl utom på en punkt och det var det där med “lådan”. De hade ju varit så duktiga att göra i lådan med det konstgjorda gräset, men det glömde de allt om vid flytten 🙂 Som ni kan se av foton gjorde de lite tvärtom – samlade alla leksaker där och bajsade utanför i stället!! I början var det likadant på altanen. Där användes lådan för att sova i eller att ligga med leksakerna. Jag fick börja om från början och de sista dagarna började de fatta igen.

De har växt ordentligt både i storlek och mentalt under den här veckan. De äter 3 stora mål mat och diar 3 gånger. Aptiten är det inget fel på och stackars Nikkei känner sig nog som en vandrande mjölkbar då de närmast överfaller henne när hon kommer i närheten. Jag hoppas de lugnar ner sig lite framöver så hon kan leka lite med dem också, det går inte nu för de är så fixerade vid hennes juver. Om ni jämför fotona från förra veckan med denna så ser ni en stor skillnad och det är att prickarna nu har växt till och börjar bli mer synliga – så gulligt med dessa prickiga nosar!

Altanliv har det varit ja och det är ett bra ställe att vara på vid besök som det har varit många av under veckan. Jag hoppas att ni som kom hade en trevlig stund med valparna, det verkade som att de tyckte det var kul att få nya fötter och fingrar att bita i 🙂

Här kommer veckans foton:

Ännu en vecka som gått försvinnande fort 🙂  Det är samma med valparnas utveckling som nu går så fort så det är är svårt att hänga med. Varje dag kan jag se något nytt de gör eller har lärt sig.

Veckan började med att vi tog 4 veckors kort på huvudena som vi brukar göra. De är så galet söta i den åldern – eller hur?

Det var i grevens tid, de ser så prydliga ut där. Bara några dagar senare är de mer eller mindre insmorda i matkladd 🙂 De är verkligen matvrak och när jag ställde ner den runda skålen så inte bara åt de utan de mer eller mindre badade i maten så ivriga var det. Se foton och film! Sedan igår har jag försökt att få det lite lugnare genom att de nu har var sin skål i stället och det blev mycket bättre. Men nu är det ändå några som piper för de tycker inte de får i sig maten tillräckligt snabbt!

Har man inkomster så får man utgifter… I den här kullen provar jag en ny metod med låda där det ligger konstgräs (sugande underlag under) som ska locka till att göra sina behov. Det tog ca 2 dagar innan de fattade poängen och nu är de riktigt duktiga. Jag berömmer även när de sitter i lådan men rumpan är utanför 🙂

Som vanligt har vi klippt klorna och nu vet de hur det går till så de ligger stilla i mitt knä under tiden så det går mycket snabbare.

Nästa stora steg för valparna var att få komma ut första gången. Eftersom solljuset är ganska starkt och det är stor kontrast mellan inne och ute så brukar jag använda vår altan de första gångerna. Vi har en pergola med tak som ger skugga och så ett barntält från IKEA så det brukar funka fint. De var lite chockade första 10 minuterna men sedan började de röra på sig i allt större cirklar när Nikkei kom och visade att det inte var farligt. Nikkei trodde att hon skulle få ligga i fred och sola magen men det var det en försigkommen som upptäckte och fick hela mjölkbaren för sig själv. Nikkei diar nu ca 4 ggr/dygn och de får mat 3 ggr/dygn.

Helt plötslig hörde jag ett skräckslaget pip! Det visade sig att Nikkei hade gått ner för trappan till trädgården och det var en valp som följde efter henne så jag hittade den kämpande för sitt liv för att ta sig upp igen. Han var glad att jag kom till räddning 🙂

Väderprognosen ser lovande ut för valparnas del, det är så bra för dem att kunna vara ute mycket och leka, hoppa och undersöka allt i trädgården inom sinom tid. Mer om det kommer säkert senare!

Här veckans foton och filmer:

 

 

Jag har varit bortrest till Danmark (se inlägg i bloggen) i några dagar så därför försenat inlägg här! Därav blir det heller inte så många foton den här veckan och inte heller någon video. Lovar att ta igen det!

Nu utvecklas valparna i rekordfart. För varje dag märks det att de ser och hör allt bättre. De känner absolut igen min röst till skillnad från andras, min förknippar de nog med mat och mat det gillar de! Jag har nu slutat att ge dem i handen och de äter nu från runda valpfat. Det går så där får jag väl säga, mycket hamnar utanför men det tar de också hand om – se foto! Det är faktiskt ovanligt matglada små valpar 🙂 De äter nu uppblött valpfoder 2 ggr om dagen, snart är det dags att öka till 3 ggr och att få smakportioner av färskfoder också. Dock är mamma fortfarande mycket populär även om Nikkei själv inte tycker det är så jättekul längre. De är nu så stora att de står upp och diar och de blir bättre för varje gång att hålla balansen. Det är viktigt att klippa valparnas klor regelbunden så de inte river sönder henne.

Så har valparna haft sina första besök och i samband med det fick de också en hage och inte bara valplådan att vara i. Nu när synen är bättre så var det dags att lägga in lite leksaker också som de undersöker nyfiket och biter i. Den alltid populära mjukråttan från IKEA kan de t o m apportera!

Jag höll nästan på att glömma men på en av utställningarna i Danmark träffade vi Milo, valparnas pappa. Han blev då svensk och dansk utställningschampion och vi hurrade! Foto på Milo:

Här är veckans foton:

 

 

Valparna är 3 veckor och nu börjar det bli liv i luckan! Det har skett successivt i takt med att såväl ögon som öron har öppnats och det är lika fascinerande att se och höra det varje gång. Det verkar som ögonen ligger lite före då så snart de är öppna och fast de såklart inte ser särskilt skarpt eller långt så kommer de upp på benen och börjar gå omkring som ni kan se på veckans film. När öronen börjar registrera ljud så måste de såklart även prova på att låta för att testa det ljudet – fast jag måste säga att den här kullen fortfarande är betydligt mer tysta än normalkullen. Jag tror det beror på att de är så nöjda och de beror på att Nikkei är en extraordinär duktig mamma. Hon ser till att de är mätta och framför allt ligger hon hos dem och gör dem rena och nu börjar de få klättra på henne också.

En stor nyhet under veckan har också varit att få prova på fast föda första gången. Den består av köttbullar av nötfärs blandad med äggula och det uppskattades! I början brukar jag handmata för att se att alla begriper sig på att de måste “bita” av bitar vilket inte är så enkelt eftersom de inte fått tänder än. En del valpar fattar verkligen inte utan försöker suga hela tiden vilket inte fungerar. Men det här gänget fattade på en gång! Nu är nästa steg att jag börjar blanda i uppblött valpfoder i köttfärsen för att i slutet av kommande vecka ha fasat ut färsen helt.

Förutom att de börjar gå omkring uppfattar de mer och mer av sin omgivning för varje dag. Nu reagerar de när jag pratar med dem och börjar vifta svansen så smått. Några har också vågat sig på att kika över lådkanten – men det är en stor värld där ute! Lite anar de att under veckan kommer världen att bli mycket större för det är dags att bygga en hage utanför valplådan så de får mer yta att vara på. 

Slutligen är registeringen hos Svenska Kennelklubben klar och de har fått sina officiella namn. Alla har namn med ordet Time i som kommer från pappa Time Traveller. Nästan alla namn är dessutom låttitlar, det är ännu inte bestämt vilken valp som får vilket namn då de registreras på kön och färg.

Här kommer foton och film från veckan:

Valparnas andra vecka har varit precis lika lugnt som den första. Normalt brukar man höra lite pip då och då från valplådan när någon kommit lite på avvägar eller när de märker att mamma kommer och de vill snabbt ta sig till matbaren. Men dessa valpar är knäpptysta! Det är ett gott tecken att de är nöjda och glada och det är för att Nikkei forsätter att vara en sådan supermamma. Det enda kruxet är att nu när det blivit så mycket större så kommer inte alla åt om hon inte lägger sig helt på sidan vilket hon inte alltid gör. Så fortsatt är jag alltid med när hon diar, ca var 3:e timme. Eftersom det börjar bli trångt vid juvren så har hon också börjat testa att sitta och ge dig men just nu går det inget vidare – efter en stund glider hennes framben iväg så det slutar med att hon lägger sig på alla 🙂 Då är det faktiskt några som protesterar!

Man kan se att det rosa skinnet på nosen bl a nu börjat skifta i vitt i takt med att pälsen växer. De vita partierna på valparna är fortfarande mycket vita vilket beror på att de har inte fått några prickar än, det dröjer några veckor till. De varken hör eller ser något än men jag såg en glipa i en ögonvrån idag på en av dem så under den kommande veckan händer det spännande saker! Som du kan se på några foton så är örat också helt stängt nu. Det är inte bara pälsen som växer utan klorna också och de är verkligen vassa som synålar så det var dags för första kloklippningen, något som kommer att behövas varje vecka framöver. Även det tog de med lugn och ro – vilka mönstervalpar!

Inte mycket mer att rapportera den här veckan men det blir säkert desto mer nästa!

Här kommer först en liten film och sedan ett antal foton:

Det här är ju Nikkeis fjärde kull så jag var beredd på att hon skulle göra som föregående gånger – valpa flera dagar tidigare än beräknat. Hon var rejält tjock också och det brukar också innebära tidigare födsel. Det är alltid spännande att gissa hur många valpar det ska bli! Dock går det inte att gissa exakt för man vet t ex inte om det är 6 stora bumlingar eller 10 mycket små, magen ser ganska lika ut i de fallen.

Förra kullen skämde Nikkei bort mig genom att valpa på dagen men inte den här gången. Jag hade precis somnat kring midnatt den 22 men vaknade någon timme senare av att Nikkei gnällde till lite och då visste jag att natten skulle bli lång… Tikar som har valpat tidigare har också som regel lätta valpningar och så även den här gången för Nikkei. Redan kl 02.oo kom den första och den sista föddes ca kl 1o.oo på förmiddagen den 23. I genomsnitt en timme mellan valparna som är mycket bra för då hinner mamman vila lite innan det är dags för nästa.

Nikkei visade med all tydlighet att jag var ganska överflödig, hon fixade allt på egen hand, bet av navelsträngar, tog hand om moderkakor slickade dem och puttade in dem vid magen. Vilken stjärna hon är! Jag kunde lugnt luta mig tillbaka och bara övervaka det hela och servera henne lite stärkande dryck då och då. Tillsammans kunde vi välkomna 8 mycket fina valpar till världen! Det blev 7 hanar och 1 tik och det udda är att samtliga valpar har tanfärg precis som Nikkei. Rent genetiskt måste även hanen ha anlag för det och även när det är optimalt brukar man räkna med att ca 25% av valparna får den extra färgen. Jag har aldrig haft en kull tidigare där alla har tan – så roligt! Hela första dagen sov Nikkei och jag i omgångar och valparna var tysta och nöjda och det enda som hördes var deras smackande när de tränade på att suga.

Dagen efter var det dags för, i det här fallet, den lite tråkiga uppgiften att meddela de som hade tingat tikar att det tyvärr inte kunde bli någon till dem då jag redan innan hade bestämt att jag skulle behålla en själv. Det är alltid så tråkigt att behöva säga tyvärr det blev ingen valp till mycket trevliga familjer. Några av dem kommer förhoppningsvis igen och väntar på bättre tur i nästa kull, några hade inte könet hugget i sten och kunde byta.

Den första veckan har sedan förflutit i lugn och ro. Nikkei har gott om mjölk och sköter dem fortfarande föredömligt. Det verkar redan som att valparna har ärvt hennes glupande aptit för jösses så de kämpar för att komma först till spenarna när hon lägger sig ner 🙂 Under den här veckan har de i princip fördubblat sin födelsevikt så de växer fort och börjar se  runda och trinda ut. Sammantaget alltså en lugn vecka – lugnet före den senare stormen! 🙂
Här följer en del foton, filmer på dem finns på kennel Beelines konto på såväl Facebook som Instragram.