Album för Maddies valpkull 2020. Vill du läsa om föräldrarna och mer fakta om kullen så klicka här

 

Så gick sista veckan i rasande fart. Fortfarande hade vi så härligt väder så valparna och Maddie var ute i trädgården hela dagarna. Det har verkligen varit en njutbar tid men den här kullen och den här mamman 🙂 Det blev också dags för att åka bil första gången till veterinären – något som de tog som ett stort och kul äventyr! Inte ett pip under bilresan och sedan intog de kliniken med viftande svansar och charmade både veterinären och skötarna så till den milda grad att de kom med i deras inlägg på facebook. Så stolt jag var över dem!

Nu har Maddie och alla utom en av hanarna lämnat och det känns lite tyst och tomt. Men jag är glad för att de får bra och trevliga nya ägare och jag önskar dem stort lycka till i framtiden! Tack för att jag fick ha er valpar till låns under den första tiden i ert liv. Här nedan enskilda foton och sedan några från veterinärbesöket.

 

 

Ännu en vecka med perfekt valpväder 🙂 En enda dag har vi haft regn och det gick bra att leka inomhus då men det är helt klart ute de föredrar att vara. I stort sett har de haft hela trädgården till sin lekhage nu. Det brukar jag normalt inte ha för valpar är ganska duktiga på att förstöra om man inte har koll på dem. Men så här på hösten gör det ju ingenting om de tuggar sönder någon blomma, gräver ett hål och liknande. De har verkligen upptäckt varenda centimeter nu, bland annat varit och kollat in mina andra hundar i hundgården, det var spännande. De ska få träffa valparna under kommande vecka, bara hoppas att Tian inte är alltför vild med dem. Efter lite tveksamma försök i trappan upp till vår altan har de nu även tagit den i besittning, ha ha!

Maddie är med dem av och till, hon går ut och in som hon vill och hon älskar att försöka sätta fart på dem och busa. De är inte alltid övertygande om att hon är bästa lekkompisen så hon blir nobbad. Då kör hon i stället race runt runt för hon vill verkligen få fart på dem! I början var de förskräckta men nu verkar det som de tänker, ja ja det går snart över 🙂 De har fått en liten tillfällig valpgård vid vårt garage som de kan vara i när det duggregnat lite eller när mina andra hundar är ute. Det har också varit premiär i den riktiga hundgården en dag. Det är roligt att se hur pigga de är på att undersöka allt nytt och den tunnel som finns där var mycket mer intressant än den i trädgården konstigt nog. Maddie ville vara med såklart och höll sitt vakande öga över dem som ni kan se i video bland annat. Hon försökte också lära dem dricka ur vattenskål men det var inte intressant. Valpar brukar gilla vatten men dessa har nobbat varenda dag – märkligt!

Lite besök har det också blivit, tur mina bekanta är hundvana för som ni ser på foton blir de anfallna av valparna 🙂  Det märks så tydligt när valparna blir runt 7 veckor och det börjar närma sig leveransdags. Från att ha varit tillsammans både ute och inne mer eller mindre som en flock sprider de nu ut sig och är betydligt självständigare. Tur att de är så duktiga att komma när jag visslar på dem annars hade det tagit lång tid innan jag samlat ihop dem när det är dags att gå in. Valparnas klor är klippta igen och inte bara det, de har fått sin första trimning på öronen. Det gäller att vara fin när vi ska ta enskilda foton av dem på torsdag och fredag. Resultatet kommer här nästa vecka.

Den här veckan blir det många foton samt video. Fotona var jag tvungen att dela upp i 2 olika gallerier, i det första tagna med mobil och det andra med kamera. Tar sats för sista veckan som bland annat innehåll besök från Jens som äger valparnas pappa Pipes och så ska vi såklart till veterinären för besiktning, vaccination och chipmärkning.

 

Vilken härlig vecka vi haft! Vädret har varit perfekt för små valpar att vara ute i för att upptäcka världen och jag har bara kunnat mysa och lära känna dem bättre. Ett besök har vi också fått, från Annika som tidigare har haft 2 hundar från mig och nu säger att det är dags för nästa 🙂 De lär sig så snabbt allting t ex att det lilla tyghuset från IKEA är kojan där man sover. Äta ute kan man också göra, både vanlig mat och en slurk från mammas mjölkbar. Första dagarna brydde de sig inte så mycket om leksakerna, det var mer spännande att tugga på växter eller att börja gräva i barnbarnens gamla sandlåda. De har också fått en kattunnel som valpar brukar älska att busa i, men den begrep de sig inte på till en början. Som ni kan se på filmen var den ju mycket roligare att slita och dra i och det blev t o m lite syskongnabb om vem som kunde slita bäst 🙂 Nåja, till slut kom de i alla fall på att det var ganska kul att springa igenom den också. Vi får se hur lång tid det tar innan de upptäcker den stora tunneln som också finns i trädgården.

Maddie håller ett vakande öga över dem och medlar när de är för tuffa mot varandra. Hon vill också gärna leka med dem men ibland blir hon så uppspelt och rusar runt som en galning – då gäller det att ha is i magen! Valparna ser också mest förskräckta ut. Fortfarande har hon gott om mjölk och verkar inte ett dugg sliten av sin lilla familj. De personligheter som jag tyckte jag anade förra veckan stämmer i princip inte alls den här veckan. Det är därför det är så viktigt att inte välja valp för tidigt eftersom de utvecklas från dag till dag. Den ettrigaste förra veckan har lugnat ner sig och de lugna har tuffat till sig…vi får se hur de är nästa vecka igen.

Den här veckan blev det en hel del foton och hela 3 video!

 

Ännu en vecka med mycket nytt för de små! Det första var flytt från det tidigare rummet till ett bredvid som är större och där de nu fått en hage i stället för bara en låda. Det är alltid så intressant att studera dem hur de tar sig an nya saker. Det de hade mest bekymmer med var den nya korgen som har en liten kant man måste ta sig över. Det tog nästan ett dygn innan de begrep sig på det så de valde att sova på tidningarna i stället. Tokstollar! Nåväl, de kom ju på tricket till slut. Nästa nya var att äta tillsammans i en stor rund matskål. Det gick bättre då alla är ganska matglada. Efter några dagar var det dags att uforska utrymmet utanför hagen och det är veckans video. Maddie blev så glad, det var som om hon tänkte att wow äntligen är de så stora så man kan leka med dem!

Första besöket var från en familj som ska ha en av tikarna och det är härligt att se att fast de är så små så är de redan mycket sociala och kryper gärna upp i knän och gosar. Och de gör gärna Maddie också 🙂 I måndags var det dags för veckans stora händelse och det var att få komma ut i trädgården för första gången – vi har ju fått sådan underbar brittsommar. De var mycket kavata på en gång och började undersöka varje grässtrå och varje löv de hittade. Veckans andra besök kom också den dagen, en familj som ska ha en av hanarna, och de var lika mysiga att gosa med – och att bita på! Även idag tisdag har de varit ute ganska länge och jag fick leta efter dem ett bra tag när jag tyckte det var dags att gå in. De hade slocknat lite varstans i buskar, bakom en vattenkanna och på liknande ställen. Nu ska vädret bli lite kallare men jag hoppas de sista veckorna inte blir alltför regniga för valpar som fått smak på att vara ute brukar “klättra på väggarna” om de måste vara inne hela dagarna.

Jag ser en del skillnader i personligheter hos dem men än är det för tidigt att säga bestämt att den ena är så och den andra är så. Jag har blivit lurad så många gånger av att ha glömt bort att de utvecklas dag för dag och kan ändras och även att utvecklingen går i språng. Vi får vänta och se!

 

Utvecklingen fortsätter i rasande fart och för varje dag har valparna visat allt mer att valplådan börjar bli för tråkig för det finns ju en hel värld att upptäcka utanför. De hänger på kanten och två av dem har hoppat över. Det var tikarna vilket är ganska vanligt att de är lite mer försigkomna än hanarna. Ett besök har det också blivit genom att mina barnbarn kom och gosade med dem en stund. När det inte varit mat och sova så har det blivit en stund ute på golvet varje dag där också Maddie är med och styr och ställer med dem. Bra att ha mjölkbar nära när man blir sugen! På filmen så ser ni i början hur de knappt vågade lämna pläden men lite senare är det ett nytt klipp där de pilar omkring på hela golvet. De lär sig snabbt! Idag ska de få flytta till det andra rummet och få en stor hage att leka i, det brukar vara både läskigt och spännande.

Valparna har nu fått sina namn som registrerats hos SKK. Teman är “hot” dvs het och tanken är att det var så otroligt hett när de föddes och de första dagarna så vi höll på att smälta bort. Vi fick ju till slut flytta ner i källaren för att det skulle vara drägligt. Hot passar också in för jag tror att det kommer att bli ett gäng ganska aktiva valpar, i alla fall om de fått den minsta gen från mamma och mormor. Namnen är:

Beeline Hot Chocolate – hane
Beeline Hot Spices – hane
Beeline Hot Flavour – hane
Beeline SIzzling Hot – tik
Beeline Bubbling Hot – tik

Valpar registreras på kön och färg så jag har ännu inte bestämt vem som ska ha vilket namn.

Första avmaskingen har nu också gjorts och klorna har klippts igen. De börjar redan bli vana vid att bli hanterade och det är ju ett utmärkt tillfälle för lite valpgos 🙂

Nu har det varit en händelserik vecka! Äntligen så har de öppnat ögon och öron och vilket liv och rörelse det blev på en gång 🙂 Även om valpar i den här åldern är väldigt närsynta så är det så roligt att se när de börjar upptäcka varandra och både ser och hör när Maddie kommer. Nu reagerar de också på min röst och det kan nog bero på att de har fått sina första mål med “riktig” mat som de älskade. De är såklart sin mors barn när det gäller den delen, Maddie får sitta utanför och vänta när de äter och det gör hon under ljudlig protest för att hon missar något ätbart 🙂 Första målen är köttfärs blandat med uppblött särskilt valpfoder. Klorna har också blivit klippta för första gången och det kommer att behöva göras en gång i veckan.

När valpar har öppnat öronen så börjar de låta också och de tränar på olika ljud. Därför blev jag inte så förvånad när jag på avstånd hörde ett ilsket pipande men när det hade varit en bra stund så blev jag fundersam och var tvungen att gå och titta. Det var den mörkaste av tikarna som hade varit företagsam och redan tagit sig över lådkanten och tagit sig över hela golvet till andra sidan av rummet men sedan inte hittade tillbaka igen. Det är fart i de här valparna, vilket känns igen från såväl Maddie som mormor Marre, den senare med namnet Express i stamtavlan… Idag var det också dags för första besöket och det var Maddies egentliga matte som kom för att hälsa på. Maddie ville gärna sitta i hennes knä men var nog lite besviken att hon hade glömt att ta med någon godisbit tror jag 🙂 

Fler foton den här veckan och sedan 2 filmer, den ena där de diar och den andra från första dagen när jag var säker på att de hade öppnat ögonen och ni kan se vilken skillnad det är när de börjar röra på sig. Och enskilda huvudfoton på alla 5 finns också!

 

 

Lite sen med uppdateringen men det beror på att det inte finns så mycket att rapportera om! Som uppfödare är det ju väldigt skönt när allt är lugnt i valplådan och precis som första veckan så är det bara äta och sova som gäller för valparna än så länge. Det är ju tecken på att allt är som det ska men ska jag vara ärlig så är det lite långtråkigt också. Jag är ju så nyfiken på hur valparna är men innan de öppnat ögon och öron så är de inte individer riktigt tycker jag. Jag är helt säker på att nästa vecka kommer jag att kunna berätta att det hänt!

Maddie är också otroligt duktig för att vara första gång mamma. Jag behöver inte kolla att hon ligger hos dem och ger dem di för det sköter hon perfekt. Det syns också på valparna som är runda och härliga. Maddie som alltid har bra aptit tycker det är toppen att få mer mat än vanligt också. Hon är också mycket uppmärksam, så fort någon gnyr lite så springer hon till dem och kollar att allt är som det ska. Som ni kan se på foto har hon testat att sitta och ge dem di men det verkar som vare sig hon eller valparna tyckte det var bra så hon gick tillbaka till att ligga. På det foton där hon ligger kan ni se hur valparna växt, det är knappt de får plats längre.

Som ni förstår blir det inte många foton den här veckan men ett där två av valparna ligger och pussas är ju för sött. Videon visar att de visserligen rör på sig men det är ingen aktivitet att skryta med! 

 

 

Välkommen till Maddies valpars album där du kan följa dem från födseln fram till vecka 8!

Den här kullen var inte beräknad att födas förrän den 15 augusti så det var lite överraskande när Maddie visade alla tecken på att börja valpa på måndagen den 10. Det är inte helt ovanligt med upp till 3 dagar för tidig ankomst men 5 dagar har jag bara varit med om en gång tidigare. Då är ofta tiken tjock och valparna många och små så det var vad jag förberedde mig på eftersom Maddie hade en stor mage även om den inte var enorm. Den första valpen som föddes var dock väldigt stor och Maddie hade hårt jobb innan den äntligen kom ut. Hon hade krystat länge och jag minns att jag tänkte att jag hoppades att det inte skulle påverka de andra valparna. När den första väl är född brukar de andra komma ganska snart efteråt. Och det gjorde nr 2 också men som jag befarade var den död. Den var också stor och fin så den enda förklaringen till att den var död är nog att moderkakan lossnat för tidigt – kanske av det kraftiga värkarbetet? Så ledsamt eftersom det var en vacker tik. Men sedan kom 3 valpar också ganska raskt som levde och var fina, även de större än medel vilken gjorde att jag skakade på huvudet än en gång eftersom det inte stämde med teorin om många och små. Sedan hände det tråkiga att det kom ytterligare en död, men stor och fin, tikvalp igen. Så ont det gör i uppfödarhjärtat när man står där med en vacker men livlös valp i sin hand, det är mycket hårt. Lite som plåster på såren kom det en eftersläntrare några timmar senare när jag inte trodde att det skulle vara fler. Så Maddie fick alltså 3 hanar och 2 tikar, kraftiga små fina krabater och jag fick lära mig än en gång att föda upp valpar är att ständigt utsättas för överraskningar och prövningar.

Den första veckan har varit lugn som den ska, valparna bara äter och sover och äter och sover. Maddie är en duktig mamma som tar hand om dem på bästa sätt och så gillar hon att hon får extra att äta som det matvrak hon är! Vi har ju haft värmebölja hela veckan med nära 30 gr varmt så det blev för hett i mitt sovrum där de föddes. Som tur är har vi en sval källare och dit har vi flyttat både Maddie, valparna och jag 🙂 Här kommer några foton och video: